Lagtingets session öppnat

Publicerat: 2 november, 2009 i Uncategorized

Idag drog lagtingets vinter/vår session igång, det kommer bli en fullspäckade höst/vinter för min del. Eftersom Danne Sundman skall vara pappaledig så går jag in i finansutskottet istället för honom och med tanke på landskapets ekonomi så lär det inte bli en dans på rosor att arbeta igenom budgeten detta år.
Förutom budgeten så har vi Lissabon avtalet som det skall röstas om, nu har ju de flesta redan bestämt sig för att godkänna det så debatten känns inte så spännande längre men jag anser inte vi kan anta det förrän vi har täppt igen det behörighetslekage som existerar. Min farfars far kämpade tillsammans med Julius Sundblom i det första landsstinget om rätten för Åland att styra sig själva. Vi har fram tills vi gick med i EU haft möjligheten att lagstifta om allt det som berör vår egen vardag och kultur, efter EU inträdet så har en stor del av lagstiftningen som berör Åland och ålänningens vardag flyttats till Bryssel.
Det anser jag att måste rättas till innan vi kan gå djupare in i Eu med Lissabonavtalet, vi har haft chansen att göra någonting åt detta orättvisa demokratiska övertramp om lagtinget hållit ihop och satt hårt mot hårt och inte accepterat ett NEJ. Irlänarna fick vad dom ville ha, Tjeckien vad dom ville och det vi begär är inget oskäligt, vi har givit bort rätten att lagstifta men inte blivit kompenserade för det som andra lagstiftande församlingar, inget annat parlament skulle acceptera att bli behandlad på det här sättet.
Självstyrelsekämparna med Julius Sundblom i spetsen sliter förmodligen sina gråa hår när de tittar ner på dagens lagting och fattar inte vad vi håller på med här nere.
Jag kommer att återkomma till detta när ärendet kommer upp i salen.

Förutom detta så finns några andra riktigt stora frågor, bland annat elkabeln till Finland, jag skall sätta mig ner och läsa finansutskottets betänka imorgon men som jag känner nu så finns det bra många frågor jag vill ha svar på innan jag kan rösta för en sådan sak.
Men nu skall jag lägga musiken på Steel och Soft för annars tystnar stationerna klockan 2359 inatt.
GodKväll

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Tjena Roffe, Håller med dig, måste gå att se på elkabelsatsningen ur fler synvinklar, hur mycket mer skall skattebetalarna och elförbrukarna bli tvungna att betala för sin el jämfört med andra omkringboende. Handlar frågan om reservkraft eller är kabeln till Finland egentligen till för att ge förutsättningar för vindkraftsbolagen att sälja mer vindenergi på bekostnad av skatte/elförbrukare? Jag säger inte att jag är emot kabeln bara att jag inte ännu hunnit sätta mig in tillräckligt, vilket jag givetvis skall göra.Satsningen i Tingsbacka kan man iallfall konstatera var ett riktigt bottennapp, vilket jag sa redan i den debatten men det var ju inte den enda dåliga affär dåvarande finansminister gjorde med våra skattepengar…

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Rolf Granlund writes:God morgon Frille, håller med dig – det är mycket nu i lagtinget. Med ett godkännande av Lissabonfördraget blir Åland permanent försatt i en s.k. dubbelperiferi, för övrigt är vi ju det redan, men medlemsstaterna = nationalstaterna kan ge EU den maka de önskar utan hänsyn till övriga demokratiskt valda parlament inom EU. Det finns nog ett alternativ till reservkabel till Finland, det är reservkabel till Sverige. Det alternativet tror jag inte är så noga undersökt – av någon anledning. Det är den kortaste sträckan att dra kabeln men upplevs kanske inte som lika bra reservalternativ, av olika orsaker.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:kör hårt karlström! gör åland en tjänst, tala med malande stämma och få dom som säger ja till lissabon att förstå vilket övertramp dom gör. se till att använd hela din charm och ge dom allt!!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s