En sammanfattning av El-pistol debatten ifrån min sida

Publicerat: 3 april, 2009 i Uncategorized

Det har blivit en ordentlig debatt om bland annat min motion om polisernas tjänstevapen. Jag har föreslagit att polisen skulle byta ut sina skarpladdade Glock till en el-pistol av typ märket Taser. Många har blivit upprörda och tycker att förslaget är förskräckligt och idiotiskt, det är bra att det diskuteras.

Men jag anser att en Taser kan vara betydligt mycket säkrare och många gånger också effektivare än en 9mm Glock. Det finns ganska många exempel på när olika poliser blivit tvungen att använda sitt tjänstevapen och angriparen (ofta sinnesjuk eller drogad och med kniv) blivit skjuten och avlidit. Det är självklart att en polis skall agera om han/hon blir anfallen men jag tycker inte att en 9mm Clock nödvändigtvis behöver vara det enda alternativet (eftersom jag håller med om att pepparsprej och batong i dessa fall inte är tillräckliga).
En elpistol skulle däremot göra jobbet och många personer skulle fortsättningsvis kunna vara i liv.
Kolla bara den här länken från tidigare i år, och det finns många exempel som detta. Denna gubbe skulle säkert leva idag om polisen hade haft en Taser istället:

http://www.sr.se/cgi-bin/malmo/nyheter/artikel.asp?Artikel=2591009

Det finns givetvis tillfällen när man måste skjuta ner en dåre på långt håll, men då är inte en Glock det ultimata vapnet och det är väldigt ovanligt att det inträffar på en standard patrullering på stan.

Jag är inte polis och kommer aldrig att bli, däremot vet jag att det finns flera poliser som håller med mig och jag vet också att många poliser inte gör det.

Det jag säger är att jag inte anser det vara nödvändigt att polisen på Åland skall behöva gå omkring med skarpladdade vapen med ammunition i mynningen som är förbjuden i krig pga de skador de tillfogar, under vanliga trafikkontroller, i kiosk köer, handlandes på kantarellen eller föreläsningar i skolor. Jag säger inte att polisen skall vara utan skarpladdade vapen och när anmälningar inkommer där potentiella faror kan finnas skall givetvis vapen också kunna bäras, men håll med om att det finns tillfällen där elpistoler vore mycket bättre.

Jag är bland annat politiker och har betalt för att tycka och komma med förslag och jag tror vi alla skall vara glada att polisen var fullt upptagna med den brinnande bilen under rånet mot Ålandsbanken, skulle någon polis med Glock dragit sitt vapen och hotat rånaren som hade maskingevär så kanske inte pengarna hade varit största problemet…

Jag är mycket stolt över och anser att vi alla skall vara stolta över vår egen polis, och bland annat därför tycker jag inte om när Åländska polisen väljer att bära finska uniformer och strikt bara vill följa de finska polistraditionerna, jag anser vi kan plocka det bästa ifrån många olika områden och skapa något som passar på Åland. Tasers används av över 40 olika polisorganisationer i världen och ja, jag tycker de kunde vara ett bra komplement till Glock.

Jag förespråkar alltså inte att man skall ta pistolen av polisen, det jag föreslår är att byta ut den till ett mer humant vapen och ha tillgång till den riktiga pistolen när den behövs. I butiker, skolor, kiosk köer etc. ser jag inte riktigt nyttan.

Tittar man på de dödsskjutningar som hänt senaste åren så är många onödiga, det har i många fall handlat om drogpåverkade eller psykiskt sjuk människor som gått till attack. En psykos kan drabba vem som helst, om jag råkar ut för en och av någon anledning går till angrepp mot någon människa hoppas jag att polisen är där och stoppar mig, jag hoppas dock att dom använder en Taser och inte en 9mm Glock.

Uppenbarligen så var detta ett otroligt känsligt ämne eftersom kommentarerna på Ålandstidningens hemsida inte alla är rumsrena. Detta handlar givetvis också om vilken profil vi vill att vår polis skall ha, jag hör till dem som tror på en Åländsk profil där polisens uppgift är att stödja och hjälpa, inte sätta dit i onödan och skrämma!

Brott skall givetvis bekämpas och jag hör till dem som tycker det daltas för mycket med våra brottslingar, men det är en annan sak det. Polisen gör ett bra jobb och jag försöker bara med denna enkla motion få igen en diskussion och det får man ju säga att jag lyckats med, kanske en kompromiss är att Glocken kan vara dold och Tasern är i hölstret. Det gäller att försöka se detta ur ett helhetsperspektiv, säkerhet, profil, nytta och effekt, på ett sätt som skulle kunna passa Åland!

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Elvis writes:Elpistol som komplement är hur bra som helst. Men inte som ersättning. Om nuvarande tjänstepistol inte lämpar sig för skytte på längre håll så bör ett bättre alternativ införskaffas. Att inte den åländska polisen är speciellt åländsk stör nog många. Varför inte utnyttja våra möjligheter att skapa något som är anpassat och karaktäristiskt för Åland? På de områden som vi bestämmer själva så borde detta utnyttjas mer i stället för att bara kopiera hur det fungerar i Finland. Att göra Åland mer åländskt helt enkelt. Varför är det fel? Åtminstone tycks det vara så eftersom vi inte gör mer för att utnyttja våra möjligheter.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Oskar writes:Jo, det var det jag menade:) Poliserna springer ju inte runt med gevär… så då fattar jag inte varför polisen klagar på att man inte kan skjuta långt med en elpistol.

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Hej Oskar, Alla som någongång skjutit med en pistol vet hur svårt det är att träffa något på lite längre håll, så det är helt själklart att skall man skjuta någon på håll är det inte Glock som gäller utan gevär. mvhFrille.com

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  oskar writes:Är åländska polisen faktiskt kompetent att skjuta på långt avstånd? (man måste väl skjuta rätt exakt om man avfyrar ett skott med en Glock…)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s