Glock eller Taser

Publicerat: 2 april, 2009 i Uncategorized

Det har blivit en ordentlig debatt om min motion om polisernas tjänstevapen. Jag har föreslagit att polisen skulle byta ut sina skarpladdade Glock till en el-pistol av typ märket Taser. Många har blivit upprörda och tycker att förslaget är förskräckligt och idiotiskt, det må dom ju få tycka, det är bra att det diskuteras.
Men jag anser att en Taser kan vara betydligt mycket säkrare och många gånger också effektivare än en 9mm Glock. Det finns ganska många exempel på när olika poliser blivit tvungen att använda sitt tjänstevapen och angriparen (ofta sinnesjuk, drogad och med kniv) blivit skjuten och avlidit. Det är självklart att en polis skall agera om han/hon blir anfallen men jag tycker inte att en 9mm Clock nödvändigtvis behöver vara det enda alternativet (eftersom jag håller med om att pepparsprej och batong i desa fall inte är tillräckliga).
En elpistol skulle däremot göra jobbet och många personer skulle fortsättningsvis kunna vara i liv.
Kolla bara den här länken från tidigare i år, och det finns många exempel som detta. Denna gubbe skulle säkert leva idag om polisen hade haft en Taser istället:

http://www.sr.se/cgi-bin/malmo/nyheter/artikel.asp?Artikel=2591009

Såg också att polischefen sa att "Det kullkastar hela våra arbetsmodell" och att hon fick elpistolen på något sätt att vara fel i Kauhajoki, jag har inte sagt att polisen skall vara utan riktig pistol, jag säger att vid vanlig patrullering på Åland i stan, butiker, skolor etc så tycker jag inte polisen behöver ha en skarpladdad Glock, däremot kan de bra ha en Taser. Det är säkrare för alla, både för den eventuellt drogpåverkade token, omgivningen och även polisen.

Sen finns det givetvis tillfällen när man måste skjuta ner en dåre på långt håll, men det är otroligt ovanligt att det inträffar på en standard patrullering på stan. Till händelsen i Kauhajoki blev givetvis polisen tillkallad, dom var inte där när det började, och till ett sådant hemskt scenario skall givetvis skarpladdade pistoler med och inte bara det utan enligt mig betydligt bättre vapen att ta ner brottslingen med på håll såsom gevär.
Men jag tycker inte polischefens resonemang håller och skall man jämföra med något i den här debatten kunde man kanske titta på vad som hände i Norge:

http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/117169-efter-skottdra
http://www.sr.se/cgi-bin/malmo/nyheter/artikel.asp?Artikel=2591009

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Att polisen sedan får ytterligare verktyg att arbeta med som ligger under skjutvapen på våldstrappan ser jag bara som en fördel. Tester och utvärdering av X26 har dock genomförts…

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Polisen har aldrig använt glock, Walter PPK och diverse Sig Sauer modeller är det som använts i modern tid. Möjligtvis att lokala avvikelser förekommet men jag antar att diskussionen gäller poliser i yttre tjänst.Vapnet bärs med isatt magasin, dvs oladdat utan patron i loppet. Vapnet laddas (mantlas) i händelse att vapnet skall användas alt tas i höjd beredskap.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:polisen har använt glock och det spelar ingen roll vem som tillverkat ett vapen om man diskuterar principer eller blir skjuten av det

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  Tack för det påståendet. Längesedan den här diskussionen var på g, ganska exakt två år idag… Polisen på Åland använder som du säger Sig Sauer, ett vapen som är laddat med kula i mynningen och om jag förstått rätt inte ens är säkrat. Behövs verkligen det? Kunde inte vapnet vara dolt? Finns många synpunkter på detta men jag har blivit två år äldre sen sist och skall ta mig en ny funderare på detta. Däremot att ge polisen ett ytterligare arbetsredskap tycker inte jag är dumt, det var det min motion gick ut på.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Hm…Fredrik…polisen använder inte Glock utan Sig Sauer! Underlättar om man har koll på sådana fundamentala fakta innan man börjar argumentera för eller emot. Det kan bli svårigheter med att ta ditt budskap på allvar annars…

  Gilla

 6. steelfm skriver:

  Hej Jannik, Kul att du hör av dig med dina synpunkter, jag läste din blogg! En ganska intressant sak är att det finns många poliser som väljer att inte bära vapen till i det vanliga polis yrket. Se bara exempelvis på en av cheferna Styrström, jag ser honom på stan lite nu och då iklädd polisuniform men aldrig att jag har sett honom med vapen. Om det är så absolut nödvändigt som vissa poliser hävdar hur kan Styrström klara sig utan? Jag har inte sagt att polisen inte skall få ha vapen jag tycker som du att dom åtminstone kunde ha dom dolda. mvhFrille

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Jannik Svensson writes:Jag håller helt med dig Fredrik. Jag har har skrivit min åsikt på min blogg: Janniksvensson.blogg.se

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Men för tusan, i en trafikkontroll, hur vet du att personen du stoppar inte petar upp en hagelbössa i ansiktet på dig? Det har hänt MÅNGA gånger runt i vår värld, och det är otroligt naivt att tro att det inte kan hända på Åland. Skärpning för f*n.Eller ta skolskjutningarna i Finland, vad säger att de inte kan hända när polisen är på skolan och visar upp sig, ska de då säga "vänta lite, jag ska till bilen efter pistolen.." eller "kom hit så jag kan ge dig en elchock"… Idioti!!

  Gilla

 9. steelfm skriver:

  Mycket synpunkter på Ålandstidningens hemsida, det här är min senaste kommentar, alla kommentarer hittar ni här : http://www.tidningen.ax/article.con?id=15989&iPage=1Jag skriver mina inägg där under "Karlströms åsikt"1. För det första var det precis det jag tyckte var fel i polischefens synpunkter i tidningen att hon hänvisade till skolskjutningen, då är det en mer relevant jämförelse att se på det som hände i Norge, för trots utbildning kan det slinta snett. 2. Att jag pissar en yrkeskår i ögonen har jag svårt att förstå eftersom jag vill ge dem möjlighet till ett nytt arbetsredskap, jag vill inte förbjuda dom använda rikitga skjutvapen. Sen en fråga, om 9mm pistoler skall finas tillgängliga/synliga för snabb åtkomst, hur kommer det sig att det bara är poliser som bör bära dem? Jag kan tänka mig många andra yrkesgrupper som skulle kunna behöva en isåfall, så som sköterskor på psykvården, läkare på akuten etc. Jag förespråkar inte det och jag förespråkar inte heller att ta pistolen av polisen, det jag föreslår är att byta ut den till ett mer humant vapen och ha tillgång till den riktiga pistolen när den behövs. I butiker, skolor, kioskköer se jag inte riktigt nyttan.Tittar man på de dödsskjutningar som hänt senaste åren så är många onödiga, det har i många fall handlat om drogpåverkade eller psykiskt sjuk människor som gått till atack. En psykos kan drabba vem som helst, om jag råkar ut för en och av någon anledning går till angrepp mot någon människa hoppas jag att polisen är där och stoppar mig, hoppas dock att dom använder en Taser och inte en 9mm Glock.Så jag håller med dom som säger att debatten bör vara på en rimlig nivå, diskutera måste man väl få göra? Lite tråkigt bara att jag är ensam om att skriva under med mitt namn. Mycket handlar förståss om vilken profil vi vill att vår polis skall ha, jag hör till dem som tror på en Åländsk profil där polisens uppgift är att stödja och hjälpa, inte sätta dit och skrämma! Men det är jag det.

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  writes:

  Vapnen hos polisenSvara Anmäl02.04.2009 23:18Klart polisen ska ha vapen! De har utbildning och klara regler för användningen. Fredens öar är en illusion-alla är inte så fredliga och vid nästa bankrån kan nog behövas mer än pepparspray…. Förbjud privata vapen istället!FredsvänFörnuftSvara Anmäl02.04.2009 23:33Första förnuftiga åsikten som framförts från officelt håll. Det Styrström säger är helt rätt!NöjdVapenSvara Anmäl03.04.2009 00:42När använde en Åländsk polis sitt vapen i tjänst senast ?J.DpolisSvara Anmäl03.04.2009 01:03vapen behövs ska en polis från t.ex åbo som kommer hit å tjänstgör aväpnas altså visserligen kanske vapen på en ålänsk polis kan tänkas vara onödig men om en polis e i tjänst kan väl en polis bära den???tycker våra kära politer skulle läga mödan på annat än paller.. som att tex få ner matpriserna lr bensinpriserna allt börjar skjuta i höjderna igencetänk!!Svara Anmäl03.04.2009 01:08styrström har helt rätt, har erfarenhet från början på -73 man ska höra, på den som har fakta att presentera, ibland gäller det att öppna öronen, tvätta ur dom och lyssna, korkhuven!!!!petrusVAPENSvara Anmäl03.04.2009 06:44EN POLIS SKALL VARA UTRUSTAD MED SKJUTVAPEN O ALLT ANNAT SOM BEHÖVS FÖR ATT SKYDDA SIG SJÄLV O ANDRA MEN EJ SYNLIGA DET ARBETE DOM UTFÖR HAR NI INGEN ANING OM HUR SNABBT EN FARLIG SITUATION UPPSTÅR EN SOM VET !MEDBORGAREAvväpna ej polisenSvara Anmäl03.04.2009 06:58Håller med MEDBORGARE! Det finns många vapen i våra hem samt en massa brännvin … 1+1 liksom!RSIdiotpolitiker!!Svara Anmäl03.04.2009 08:39Helvetes idiotpolitiker!! Ta bort vapnen från polisen för att de tycker att det inte är lämpligt att "polisen bär vapen synligt i affärer och i skolor". För den saken skull ska man riskera polisernas arbetssäkerhet. Undrar just hur många poliser som frivilligt kommer att gå in i en knarkarbostad efter att de avväpnats??ZapotecKlok manSvara Anmäl03.04.2009 09:02Styrström är en klok man. Önskar många var som han. Hoppas man lyssnar på honom. Han besitter stor kunskap, förstånd och sakkännedom.

  Gilla

 11. steelfm skriver:

  Lite svar på några kommentarer:Nej jag är inte polis och kommer aldrig att bli. Däremot vet jag att det finns flera poliser som håller med mig och jag vet också att många poliser inte gör det. De poliser som blir poliser för att få bära vapen kanske inte skulle bli poliser…Det jag säger är att jag inte anser det vara nödvändigt att polisen på Åland skall behöva gå omkring med skarpladdade vapen med ammunition i mynningen som är förbjuden i krig pga de skador de tillfogar, under vanliga trafikkontroller, i kiosk köer, handlandes på kantarellen eller föreläsningar i skolor. Jag säger inte att polisen skall vara utan skarpladdade vapen och när anmälningar inkommer där potentiella faror kan finnas skall givetvis vapen också kunna bäras, men håll med om att det finns tillfällen där elpistoler vore mycket bättre och japp, jag är bland annat politiker och har betalt för att tycka och jag tror vi alla skall vara glada att polisen var fullt upptagna med den brinnande bilen under rånet mot Ålandsbanken för skulle någon polis med Glock dragit sitt vapen och hotat rånaren med maskingevär så kanske inte pengarna hade varit största problemet. Sen vet jag mycket väl att vi inte lever i Norge, Sverige eller USA men jag vet också att på Åland är polisen Åländsk, det är jag stolt över och anser att vi alla skall vara. Därför tycker jag inte om när Åländska polisen väljer att bära finska uniformer och följa de finska polistraditionerna, jag anser vi kan plocka det bästa ifrån alla områden och skapa något som passar på Åland. Tasers används av över 40 olika polisorganisationer i världen och ja, jag tycker de kunde vara ett bra komplement till Glock.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s