Skatteavdrag för förvärvsinkomster för pensionärer

Publicerat: 25 mars, 2009 i Uncategorized

Detta sa jag ungefär i lagtinget idag :
Skatteavdrag för pensionärer

Min motion nummer 43 är en motion som inte heller den är kostnads drivande snarare tvärt om. Jag är övertygad om att skulle man genomföra syftet i denna motion skulle det leda till bland annat mindre belastning av trygghetssystemen.

Efter ett långt arbetsliv med solidarisk skattebetalning till stat, kommun och i många fall kyrka anser jag det inte vore mer än rätt att om en person som gått i pension och väljer att jobba extra efter pensionen skulle få slippa betala skatt för det jobbet pensionären väljer att utföra.

Jag är välmedveten om att vi ännu inte har full behörighet över skattelagstiftningen på Åland men vi har makten att besluta över kommunalskatten och det är den jag anser vi bör använda. Jag brukar prata om att vi måste börja använda de instrument vi har i självstyrelsesystemet och kommunla beskattningen är ett av de instrumenten.

Jag är också övertygad om att ett system där pensionärer uppmuntras att jobba extra skulle vara förutom hälsobefrämjande och socialt värdefullt för individen dessutom vara en oerhörd kunskapsresurs för företag och samhälle att ta tillvara, att samhället inte månar om detta är ett stort slöseri med resurser.

Vi kunde läsa nyligen i media att handelskammaren startat en styrelsebank där veteraner ställer upp med kunskap och kompetens i olika styrelserum, det tycker jag är jätte bra men det finns väldigt många människor i olika yrkesgrupper som är lika värdefulla för samhället, murare, kaklare, plåtslagare, mat-tanter, kontorister etc som är hur friska/pigga som helst, och skulle kunna tänka sig att jobba vidare på sina egna villkor och inte arbetsgivarens,

Av dagens pensionärer är det många som känner att pensionen inte riktigt räcker till, allting blir dyrare men pensionen stiger inte i samma takt, problemet idag är att en pensionär egentligen betalar högre skatt om han/hon jobbar extra jämfört med en vanlig löntagare, vilket i sin tur ger signaler att samhället inte vill ha äldre människor i arbetslivet. Det tycker jag är fel.

En människa som uppnått pensionsåldern besitter självfallet en enorm kunskap och kompetens efter ett långt yrkesliv. Spin-off-effekterna vid införandet av kommunalskattebefrielse på förvärvsinkomster från 65 års ålder blir för samhället, och än mer för individen, naturligtvis många, alltifrån minskad användning av trygghetssystemen till köpstarka konsumenter. För att inte tala om all den visdom som förs vidare till yngre generationer.

Den kanske dock största vinsten är att pensionären får vetskap om och bevis på att han eller hon fortfarande är väldigt behövd i samhället och med det en ökad självkänsla och en sådan signal ifrån Landskapet skulle troligtvis uppmuntra människor att jobba längre.

Pensionären kan i princip kringgå Kommunal beskattningen redan idag på sitt extrajobb om han/hon registrerar ett aktiebolag och tar ut sin ersättningen som kapitalinkomst alltså dividend, men för en vanlig löntagare är steget ganska stort att starta ett aktiebolag med allt vad det innebär. Så därför

föreslår jag

att lagtinget hemställer att landskapsregeringen till lagtinget inkommer med ett förslag till ändring av kommunalskattelagen så att ett skatteavdrag införs på förvärvsinkomster i kommunalbeskattningen för personer som gått i pension och är över 65 år gamla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s