Budgetdebatt dag 2

Publicerat: 15 november, 2007 i Uncategorized

Idag kommer jag ta upp frågor om spelmissbruk och förhoppningsvis golbanan i Ämnes, först är det finansavdelningens områden som skall diskuteras och där tänkte jag säga ungefär följande : Om fem minuter är det min tur!

Finanssidan
Förra året ansåg jag i budgetdebatten att landskapets ekonomi borde vara i balans utan att medräkna paf-pengarna och flitpengen, dessa två moment är helt beroende av tillfälligheter och konjunkturen.

Tar vi bort dom två momenten visar faktiskt budgeten ett stort underskott, alltså de pengar vi får ifrån Finland i klumpsumman räcker inte till driften av vårt landskap i denna tid av exemtionell högkonjungtur.
Då är det något som är fel, antingen får vi för lite pengar eller så lever vi över våra tillgångar.

Tanken är väl att klumpsumman skall täcka de kostnaderna i Självstyrelsesystemet som är överförda behörighetsområdena ifrån Finland enligt självstyrelselagen, idag är det uppenbarligen inte så eftersom vi gör av med betydligt mer pengar än vi får.

De partier som sitter i LR borde skämmas över att man inte håller sig inom klumpsumman när man budgeterar för 2008, de pengar som ålänningarna och paffen lyckas förtjäna borde inte LR få spendera.

Jag anser att en betydligt större del av Pafs överskott borde läggas i utjämningsfonden och skattegottgörelsen borde tillbaka till de Ålänningarna som betalt den, jag tycker det är bra att det allmännaskatteavdraget införs men det kunde vara närmare 10% istället för 5%.

Vi borde öka det allmänna skatteavdraget ytterligare så att de som betalat in skatterna får tillbaka sina pengar och själva skulle få bestämma vad de önskar använda pengarna till. Nog om det.

Nu till Paf

Denna budget innehåller 27miljoner att fördela ifrån PAF, Det är fantastiskt och skrämmande på en och samma gång, det är pengar som någon människa någonstans har förlorat.

Faktum är att omsättningen på Paf är över 100miljoner euro alltså över 100miljoner euro som någon människa någonstans förbrukat och förlorat, skrämmande och otroligt på en och samma gång.

Igår tog ledamot Nordberg och idag Ledamot Sundman upp en väldigt angelägen fråga nämligen baksidan av den fantastiska kassako som Paf är, alltså spelmissbruket. Tyvärr verkar det som om lagtinget inte vill diskutera och debbatera detta problem för replikerna har lyst med sin frånvaro så jag tänkte belysa detta problem en gång till.

Jag tror att vi bara har sett början av problemen med Spelmissbruket – I den fria marknadens mecka USA så har man förbjudit onlinepoker vilket anses som en av de värsta fällorna vad gäller spelmissbruk

Ledamot Britt Lundberg ansåg att det var bra att paf:en har ett ansvar över att ta hand om spelmissbruket, jag är lite kluven i den frågan. Å ena sidan skall PAF uppmuntra fler att spela mer via marknadsföringskampanjer och Å andra sidan skall man uppmana folk om riskerna. Dubbelmoral?

Ledamot sundman tog upp en intressant fråga tidigare i dag angående att inkomsterna ifrån Paf bara används för allmännyttiga ändamål på Åland, det är kanske dags att utöka detta allmännyttiga ändamål även utanför med tanke på att största delen av Paf:s kunder inte befinner sig här.

Kanske använda pengarna till miljöförbättrande åtgärder i östersjön eller anläggande av ett sjöräddningscentrum men ett annat ändamål att använda PAF:s avkastning på kunde vara att grunda ett spelmissbrukarcenter dit kunder ifrån paf som fått probelm kan behandlas men även kunder ifrån andra spelbolag skulle kunna komma dit, givetvis mot ersättning ifrån de spelbolagen

Med Pafs erfarenheter och kapital skulle detta spelmissbrukarcenter kunna utvecklas och bli världsledande och framför allt skulle vi inte bara ta ansvar över pengarna spelarna förlorar vi skulle även kunna ta ansvar och hjälpa dem som verkligen behöver hjälp samtidigt skulle vi kunna bygga upp en kompetens som inte finns på Åland idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s