mitt andra anförande idag, handlar om upphovsrätt

Publicerat: 22 november, 2006 i Uncategorized

Ålands radio bör stå för sina egna upphovsrättskostnader :

Min motion nr 26 handlar om det för mig helt självklara att ÅlandsRadio borde stå för sina egna upphovsrättskostnader. Som förslaget ligger nu så skall alla åländska familjer betala 200 euro per år oavsett om de lyssnar eller inte på ÅlandsRadio men dessutom måste ålänningarna betala över 200.000 euro till via skattesedeln för att täcka bolagets upphovsrättskostnader. För mig är det helt självklart att bolaget Ålandsradio/tv bör stå för sina egna upphovsrättskostnader på samma sätt som de kommersiella mediabolagen på Åland måste göra, är det så att TV4:as upphovsrättskostnader skall betalas via landskapsbudgeten förstår jag inte varför andra bolag skall betala sina egna kostnader.
Sålunda önskar jag även att finansutskottet tittar lite extra på vår motion nr 26 som förutsätter att LR skall behandla alla bolag lika och kräva att ÅR/tv betalar sina egna och de program de återsänder, dess upphovsrättskostnader.
Egen upphovsrättsorganisation:
Min motion nr 43 är en motion som om den skulle godkännas och förverkligas skulle betyda stora positiva förändringar för Åländska skapare av film och musik, skulle vi ha en egen upphovsrättsorganisation på Åland skulle en större del av de pengar som betalas till den organistaionen återgå till åländska upphovsmän.
Det är svårt att säga hur mycket pengar som går från Åland till Finland iform av upphovsrättskostnader, det vi vet är ÅlandsRadio/tvs upphovsrättskostnader på 250.000euro, jag vet att de tre kommersiella radiostationerna betalar ca 35000euro, förutom det betalar Ålcom, kabelnät, butiker, konsertarrangörer etc till de finska organisationerna.
Vi har på Åland egen behörighet gällande Radio/Tv frågor, så vi kan om vi vill se till att upphovsmännen skall få rätt ersättning om vi sluter avtal med samma organisationer som de finska föreningarna gjort. Orsaken varför jag vill att LR skall ta itu med den här saken är att det skulle få en seriös dignitet om intiativet kom därifrån.
Om ålandsradio eller någon annan radio skulle stå som huvudman skulle man kunna tänka sig att upphovsrättsorganisationerna skulle motsätta sig det. Förutom att lokala skapare av film och musik skulle få en större ersättning så skulle även denna organisation skapa ett antal arbetsplatser på Åland, givetvis skall avgifterna till organisationen finansiera dessa arbetsplatser såsom de gör på de andra organistaionerna i Finland.
Jag tror också att en egen upphovsrättsorganisation med dignitet skulle lösa knutarna som ständigt återkommer när ålänningarna vill se exempelvis svenska kanaler som inte syns i Finalnd, såsom Kanal5, TV4+ osv.
Med det ovanstående och med de motiveringar som finns i min motion nr 43 så önskar jag även här att finansutskottet skulle tillfoga en skrivning under moment 43.05.62 enligt följande: Att en arbetsgrupp tillsätts under året för att utreda huruvida det kunde skapas en upphovsrättsorganistaion på Åland
Det här är praktisk självstyrelse utveckling om det genomförs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s