Affärstidslagen

Publicerat: 3 mars, 2020 i Personligt

Idag har jag på enskild föredragning överfört ett lagPM till lagberedningen för att ta fram ett lagförslag som går ut på att upphäva en lag ifrån år 1992. Lagen begränsar vissa företagares möjlighet att själv välja när de vill hålla sina verksamhet öppen.

Det här är ett initiativ som inkommit ifrån Ålands Näringsliv, Visit Åland och Företagarna på Åland för ca fyra år sedan men som av olika anledningar inte kommit vidare utan blivit ”vilandes”. Ofta säger vi politiker att vi vill förenkla, avbyråkratisera och göra det mindre krångligt men inte alltför ofta genomför vi någon sådan åtgärd. Nu gör jag det.

Affärstidslagen från år 1992 reglerar att yrkesmässig minuthandel, dvs försäljning av varor direkt till konsumenter, får bedrivas alla dagar och alla tider under året med beaktande av de undantag som nämns i lagen. Undantagen innebär att yrkesmässig minuthandel inte får bedrivas under tre dagar: långfredagen, påskdagen och juldagen.

Det som dock gör hela lagen inkonsekvent är att det finns sju typer av försäljning som INTE omfattas av försäljningsförbudet, det är:

a) försäljning på apotek,
b) försäljning vid kiosk- och därmed jämförlig handel samt handel genom försäljningsautomat,
c) försäljning för resandes behov på flygplats, i trafikmedel och i hamnar inom områden som är reserverade enbart för utrikestrafik,
d) försäljning på bensin- eller servicestation, i bilreparationsverkstäder eller på andra med dem jämförliga försäljningsställen av bränsle och smörjmedel för motorer, kondenserad brännbar gas samt reservdelar, utrustning och tillbehör för fordon,
e) försäljning av blommor,
f) marknads- och torghandel samt
g) försäljning i härbärgerings- eller förplägningsrörelser.

Regleringen gör att verksamhetsförutsättningarna i form av öppettider inte är lika för alla försäljningsställen. Det tycker jag att det skall vara. Förutom de många undantagen från huvudregeln så är inte heller näthandeln reglerad vilket gör att den reglerade lokala handeln hamnar i ett sämre konkurrensläge.

För mig är det här en ideologisk fråga som utgår ifrån att näringsidkaren själv måste få bestämma när han eller hon vill hålla sin verksamhet öppen. Jag anser inte att det skall stipuleras ifrån politiker i självstyrelsegården, när vissa verksamheter måste hållas stängt och andra få hålla öppet. Jag anser dessutom att polisen har andra viktigare saker att kontrollera och att samhället inte skall bötfälla företagare för att de vill bedriva sin näring, skapa sysselsättning och få hålla öppet i en lokal de betalar hyra för.

I Sverige har det här varit fritt sedan 1970-talet och man skall komma ihåg att ingen tvingas till att hålla öppet trots att det är tillåtet. Det är upp till den enskilde företagaren att bestämma det och i ärlighetens namn tror jag de flesta fortsättningsvis kommer hålla stängt på dessa röda dagar.

”För varje ny pålaga vi politiker påför våra näringsidkare borde vi ta bort någon annan” Det är också ett mantra jag ofta hör, jag vill inte påföra mer än absolut det som måste göras men nu tar jag iallafall bort en begränsning som gör att företagsklimatet blir lite friare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s