TeamÅland – en kraftsamling för tillväxt och inflyttning

Publicerat: 30 oktober, 2014 i Politik

Tanken med TeamÅland är att det skall vara ett verktyg där regeringen tillsammans med det åländska näringslivet/samhället skapar möjligheter för olika projekt som gynnar företagsklimatet, tillväxten och inflyttningen i allmänhet samt modernisering, internationalisering & digitalisering i synnerhet.

TeamÅland är arbetsnamnet på en tvåstegsraket för landskapsregeringen att tillsammans med det åländska näringslivet kunna utföra gemensamma utvecklingsprojekt.

Jag anser att utvecklingen av det åländska näringslivet bör komma ifrån näringen själv, vad som behöver göras/satsas på är inte i första hand för politiker att berätta för företagen. Politiker skall däremot skapa förutsättningar så att det går lätt att förändras och förnyas. Vi skall eliminera hinder och underlätta för nya och befintliga företag att växa. Vi har ett bra företagsklimat på Åland idag, men allt kan bli ännu bättre. De €200.000 som är upptaget i årets budget är första steget i raketen och blir ett konkret verktyg att tillsammans med näringslivet ta initiativ och genomföra olika projekt som leder mot de målen.

TeamÅland är ett komplement till de traditionella nationella företagsstöden och de struktur och investeringsfonder vi handhar ifrån EU för att stödja näringslivet. Det blir ett ytterligare verktyg för att stimulera till exempelvis: mer entreprenörskap, utveckla varumärket Åland, underlätta för fler utländska investeringar, skapa system för kompetensrekrytering, mer digitalisering, skapa en attraktiv ålandsbild för besökare, inflyttare och affärspartner, genomföra gemensamma exportsatsningar, helt enkelt åtgärder som skapar ett ännu bättre företagsklimat anpassat efter det åländska näringslivets önskan och behov.

Det andra steget i raketen är efter att vi tillsammans och i samverkan med det åländska näringslivet överenskommit om vad som behöver och skall göras, då finns ett kraftpaket i ytterligare 1 miljon att användas under 2015 och framåt för att genomföra just de aktiviteterna. Pengar som inte går vi de traditionella EU-fonderna och dess byråkratiska system, utan pengar som vi själva på Åland kan besluta om så länge de inte går in som direkta stöd till företag. Ett nytt verktyg för oss att göra insatser tillsammans.

De ledord som TeamÅland har att förhålla sig till är förutom att ”laget är starkare än jaget” att det som skall göras tillsammans bör gynna Tillväxt / Inflyttning / Modernisering / Digitalisering & Internationalisering. (TIMDI)

Tanken är att inom var och ett område som initieras så startas långsiktiga utvecklingsarbeten som helt eller delvis kan finansieras av landskapsregeringen.

Jag kommer återkomma till det här.

kommentarer
  1. Anonym skriver:

    Det andra steget i raketen är efter att vi tillsammans och i samverkan med det åländska näringslivet överenskommit om vad som behöver och skall göras, då finns ett kraftpaket i ytterligare 1 miljon att användas under 2015 och framåt för att genomföra just de aktiviteterna. Pengar som inte går vi de traditionella EU-fonderna och dess byråkratiska system, utan pengar som vi själva på Åland kan besluta om så länge de inte går in som direkta stöd till företag. Ett nytt verktyg för oss att göra insatser tillsammans.= Leader 3.0

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s