Skog, Internet och en massa annat

Publicerat: 4 mars, 2014 i Politik

Började dagen med en hel del möten varav ett var som hörande i Finans- och näringsutskottet gällande Landskapsregeringens EU-meddelande och den här gången tillsammans med Landskapsforstmästare Mikael Sandvik. En diskussion där vi i korthet ungefär berätta om detta :

  • Skogen är en förnyelsebar resurs- det växer betydligt mycket mer på Åland än vi avverkar
  • På Åland idag är skogsbruksnäringen ett viktigt komplement till jordbruket.
  • Vi har två industrier idag som omsätter i runda tal cirka 15 miljoner.
  • Landskapets huvudsakliga näringspolitik för skogsbruket är förutom de föråldrade lagstadgade stödsystem, som vi behöver se över, de relativt stora investeringsstöd vi givit till bägge industrier de senaste åren
  • De industrier som finns på Åland idag har varit duktiga på att vidareförädla råvaran som kommer ifrån de Åländska skogarna. Det mesta går idag i förädlad form på export. En del säljs på hemmamarknaden.
  • Mycket tid senaste åren har lagts på ”EU-byråkrati” såsom timmerförordningen, men även på den pågående ”Laserscanningen” som kommer ge oss goda förutsättningar för arbetet med det skogsvårdsprogram som är föråldrat och som vi behöver åtgärda.
  • Tycker vi borde tillsammans med näringen köra igång ett projekt/samarbete som går ut på att fler borde bygga i trä. Det åländska virket är starkare, segare och tätare än på andra ställen.
    Som många ålännigar alltså 🙂

Kontentan är dock egentligen ganska enkel, vi gör oerhört mycket mer än som syns utåt med tanke på de oerhört begränsade resurser vi har för att hantera en viktig näring med potential på Åland.

Sen hade jag förmånen att få bjuda Joakim ”Jocke” Jardenberg på lunch och diskutera livet, entreprenörskap, internet, investeringar, vikten av samarbete, digitala agendor, konkret genomförande och 100 saker till. Konstaterade att 90 minuter var alldeles för kort och att vi kommer se till att vi träffas igen på det ena eller andra sättet. Hoppas kunna presentera något inom kort. Tack Jocke för att du tog dig tid!

Avslutade dagen med plenum och överläggningar om allt mellan himmel och gjord, såsom Fiskodlingsbesvär, Lockout:er, ÅMHM:s avgifter, kortrutter och några andra mer eller mindre känsliga frågor 🙂

Nu skall jag svara på de mail jag försakat under dagen och om allt går som planerat skall jag tvinga ut mig själv på en joggingtur innan det blir mörkt, hoppas sen på att få se något avsnitt av säsong 2 av House of Cards med min fru för jag har inget inbokat ikväll.

Hejhopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s