Mitt svar på Nyans Ledare om Maxinge

Publicerat: 4 april, 2013 i Uncategorized

Läser att chefredaktör Jonas Bladh tycker jag borde ”hållit tyst” och inte engagerat mig i alla de problemen som uppkommit kring Maxinge. Skall jag som näringsminister och invald fullmäktigeledamot i Jomala inte engagera mig när problem uppstår i en av de största privata satsningar som någonsin gjorts på Åland?

En satsning som kommer skapa 100-talet nya arbetsplatser, som sysselsatt byggsektorn under en långtid av lågkonjunktur, ett projekt som ökar tillväxten på Åland och som kommer bidra till kommunens inkomster under en lång tid framöver, bara för att min fru fått för sig att öppna ett café på 36 kvadrat? Det är för mig en väldigt konstig inställning och uppmaning av en chefredaktör. Sen att han använder en annan tidnings citat taget ur sitt sammanhang för att styrka det påståendet gör inte saken bättre.

Det brev Jonas Bladh hänvisar till och som jag skickade till politiker och tjänstemän i kommunen skrev jag den 27:e november förra året och där står det såhär.

Hej,
Som näringsminister på Åland och fullmäktigeledamot i Jomala vill jag säga några saker gällande de senaste månadernas skriverier i tidningarna och turerna kring Maxingebygget.

Tillsammans har vi stora utmaningar framför oss. Världen omkring oss håller på förändras och framtiden kommer inte se likadan ut som den gjort de senaste 20 åren med liknande kontinuerlig högkonjunktur.

Skall vi klara av att hålla kvar den här välfärden framöver gäller det att vi uppmuntrar, stöttar och hjälper de företagare som är villiga att investera, skapa arbetsplatser och tillväxt. Det gäller för oss politiker, tjänstemän och myndigheter att göra vad vi kan för att se möjligheter istället för problem.

När problemen inte går att undvika gäller det att vi alla är konstruktiva och försöker hitta lösningar som ser till helheten.

Vi måste dra åt samma håll, gör vi inte det kommer vi inte kunna konkurrera mot omvärlden. Onödiga konflikter som stjäl energi, kraft och tid måste upphöra, vi måste sluta sätta krokben och anmäla varandra och se Åland som en helhet där vi alla är med och påverkar vår gemensamma framtid. Tillsammans är vi starka, starkare än de flesta andra.

Jag hoppas verkligen att jag fortsättningsvis skall få vara stolt över mitt Jomala. Ett Jomala som en företagar- och inflyttningsvänlig kommun som ser möjligheter istället för problem tillsammans med företagen som vill utvecklas där. Jomala är en framtidskommun. Låt oss fortsätta vara det, det gynnar hela Åland.
mvh
Fredrik

Borde jag inte ha skrivit det här? Jag står fortfarande för varje ord. Tyvärr tog dock inte tjänstemännen till sig av det jag uppmanade. Under frågestunden innan fullmäktige den 5:e februari i år fick vi flera gånger höra av tekniska chefen att han inte kommer att medverka till att Maxinge öppnar i april och kommundirektören meddelade att hon inte springer näringslivets intressen.

Jag tog till orda och sa att politiker skall säga vad det är som skall göras och sen skall tjänstemän komma med förslag på hur det kan genomföras. Det framkom klart och tydligt på frågestunden att hela fullmäktige ville att tjänstemännen skall medverka till och komma med förslag, kompromisser och lösningar för att ibruktagningssynen skulle kunna genomföras enligt plan i början av mars och att Maxinge skall kunna öppna den 25 april. Det är fullmäktiges uppgift att se till helheten och bedöma vad som är det bästa för kommunen, inte enskilda tjänstemän.

Det är aldrig ens fel när två träter och det finns alltid två sidor på ett mynt. Men vi får inte glömma bort att vår uppgift både som folkvalda och tjänstemän är att tjäna befolkningen och företagen samt försöka se och finna lösningar istället för problem. Tiden, resurserna och energin bör läggas på viktigare frågor än vem som sagt eller vem som inte gjort vad. Låt oss inte strida i onödan med varandra om något vi alla är överens om är bra för hela Åland.

Åland är bäst i Europa på sysselsättning och vi har den lägsta arbetslösheten av alla. Det här är faktorer jag vill att vi fortsättningsvis skall ha. Det åstadkoms bara genom att underlätta för de entreprenörer och företag som vågar, vill, kan och gör investeringar för framtiden.

Maxinge är ett lysande exempel som utan bidrag ifrån landskapet eller kommunen kommer medverka till att vi fortsättningsvis kan ha en bra skola, vård och omsorg på Åland. Jag önskar fler gjorde som Minimax Ab och investerar stort för framtiden. När det gäller så viktiga frågor tänker inte jag ”hålla tyst” oavsett vad en chefredaktör tycker eller om min fru planerar på att öppna ett café eller inte.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Mattsson writes:Håller med Birgitta. Vad har kommunens tjänstemän egentligen gjort för att hjälpa Maxinge hitta en lösning? Eller stämmer det att okvädesord, hot och anklagelser förekommer ifrån tjänstemännen för att skrämma och tysta medlemmarna i tekniska nämnden? Och var är tidningarnas granskning av tjänstemännen? Är dom alltid felfria?

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Birgitta writes:Håller fullständigt med Fredrik, ni tjänstemän och fortroendevalda skall underlätta att näringslivet rullar istället för att sätta käppar i hjulen, hjälpa till i det byråkratiska istället för att hitta på ännu mera regler. Vi företagare skall producera istället för att hålla på med onödig byråkrati!

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Tack för det. en gör så gott en kan 🙂

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonym writes:Återigen bra skrivet och väl formulerat. För första gången är jag nöjd med vem jag lade min röst på! Fortsätt i samma stil

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s