Ålands externa handel

Publicerat: 21 augusti, 2012 i Uncategorized

Igår presenterade ÅSUB en ny utredning>> som fyller en lucka i statistiken om Ålands handel med utlandet. Intressant läsning för den som är intresserad. Bl.a kan man läsa där att Åland är en viktigare och större handelspartner för Sverige än bl.a Lettland, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Bulgarien, Malta och Cypern. Åland är inte "kusinen från landet" i förhållande till Sverige, vi är en betydligt större och viktigare ekonomi för Sverige än vad många där tror. Det tänker jag berätta om nästa gång träffar Svenska beslutsfattare.

Helt klart kan vi konstaterad i utredningen det vi redan visste att den bransch som betyder mest för Åland är sjöfarten men även andra branscher som Bank/IT och tillverkningsindustrin är betydande för vår export. Ålands kommersiella utbyte med omvärlden är omfattande, vi importerar varor/tjänster för ca 650 miljoner euro och vi exporterar varor/tjänster för ca 880 miljoner.

Enligt det framtagna statistiska underlaget är Finland Ålands viktigaste exportmarknad, vi exporterar varor/tjänster dit för ca 383 milj euro. Samtidigt kan vi konstatera att det land vi importerar mest ifrån är Sverige, vars samlade varu- och tjänsteförsäljning till Åland under 2011 uppgick till hela 294 miljoner euro.

Min snabba, korta slutsats är att vi borde exportera mer till Sverige, särskilt nu när valutakursen är som den är. Mitt jobb blir att hitta sätt att underlätta den exporten, ditt är att hitta varor och tjänster att sälja.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej Peter, Bra fråga! Det skall jag ta upp. Håller helt med dig.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Peter writes:Fredrik,bra inlägg. Jag har en följdfråga till dig som näringsminister. Hur motiverar du en behandlingsavgift för ansökan om näringsrätt på 165 euro? Varför skapa fler "trösklar" för att bilda företag på Åland? Med dagens hantering underlättar ni inte för företag att etablera sig och börja expandera utanför Åland.Peter

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Nicke writes:Så är det bäste minister Karlström. Det är allmänt jämnt att du funderar mycket på det härens tillväxt i ekonomin. Du har nu 3 år kvar att sitta av innan nästa val. Vill du få till stånd en riktig tillväxt i åländskt näringsliv så borde få till stånd ett enklare förtullningsflrfarande av varor som exporteras till andra länder än Finland. Det går i praktiken inte att hålla på att SAD förtulla varenda en liten försändelse till t.ex. Sverige Dotterbolag utanför skattegränen är ett alternativ men det är ett stort kapitalkrävande projekt för småföretagare. Att blott leva på försäljning på den minimala hemmamarknaden är det få företag som lever bra på. Tack för ordet.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Inte mycket aktivitet här inte.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s