Butiksstölder

Publicerat: 28 oktober, 2011 i Uncategorized

Ett problem på Åland som bara blir större och större är allt snatteri som sker ifrån butikerna. Du kanske tänker att det inte är ett så stort problem om någon Tupla eller smågodisask försvinner ner i fickan på en finnig tonåring, det är det, unga börjar ofta sin brottsbana genom att snatta. Även om ungdomars snatteri är ett problem så är det inte där det största problemet är just nu. Idag stjäls det mesta som går att bära ut i handväskor och i specialsydda fickor i jackor utan att det riskeras något nämnvärt straff och det börjar bli mer och mer "ligor" som utför brotten.

Det kom till min kännedom för någon vecka sedan att gränsen mellan snatteri och stöld är på €500euro!!!€500 euro! Det är inte klokt. Gränsen mellan snatteri och stöld borde max få vara 50 euro, kanske ännu lägre. Det här är något som vi lagstiftare måste ta tag i, och omgående. I Sverige går gränsen vid 800kr. Åland får inte bli en snattares paradis, stöldmisstanke leder alltid till åtal, medan snatteri idag bara straffas med snabbböter och oftast ganska låga sådana.

Att få bukt med stölderna skulle medverka till prissänkning i butikerna och fler arbetsplatser skulle kunna skapas. Det här måste prioriteras.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous2 writes:Jag tycker att Anonymous ovan ska ta och starta ett eget företag och sedan ge några ungdomar chansen istället för att komma med krav på andra.Faktum är att det varken är svårare eller enklare än så.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Sa absolut INTE att just Klintens plåt inte tog emot Eva. Det jag ville ha fram var att FLER företag borde ha lättare att ta emot dessa ungdomar..Utan en massa byråkratitjafs samt få bättre bidrag för vilja ta emot dem o ge dem en chans. Lärlingar från Ams är väl mer arbetspraktik. Det jag menar är lärlingar via läroavtalscentralen. Ok Ams är ett av stegen då de betalar allt i princip. Men via läroavtalscentralen är det företaget som betalar det mesta och får snålt med bidrag för lön t.ex.Min åsikt är ge fler företag INFO och KUNSKAP att alla finniga tonåringar inte är ligister om de får chansen att visa företag viljan att jobba o betala för sig. Frille denna ska du absolut gå på eller?? Och därefter sprida budskapet vidare till fler!http://sv-se.facebook.com/permalink.php?story_fbid=211883085552203&id=100001915382293

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Eva writes:Men nu måste jag lägga in en lite åsikt här. Klintens plåt har vid två tillfällen anställt ungdomar som var arbetslösa och inte fick jobb någonstans, vi tog dem som "lärlingar" från AMS i ca 2 månader så de kunde lära sig grunderna på plåten och sedan var båda anställda mer än 6 månader, den ena ända upp till 2 år. Detta gjorde att de fick både chans till kunskap, en punkt på sitt CV och en ny referens. Vad jag vet så har de båda jobb idag. Har man möjligt att hjälpa ungdomar så gör man självfallet det. Jag tycker att läroavtal är bra, men man ska inte heller glömma att för ett litet företag är det inte alltid möjligt att ha en lärling eftersom allt man gör medan man undervisar och lär upp tar extra tid

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Klart de ska intressera sig för sitt läroavtal. Annars är det ju ingen ide att gå läroavtal och få sin utbildning på det sättet. Tror knappast så många lägger ner en massa år o går läroavtal och noll intresserad. De flesta söker ju läroavtal på det som intresserar en. men som sagt..Fram med fler företag och lättare för ev utsatt ungdom att få visa att den kan och vill. Bättre bidrag för företagare att ta sig an detta växande problem. Ser inte en politiker som jobbar hårt för utsatta ungdomar utan det göms o glöms i hörnen o tas fram vid valpropaganda. Tror inte en politiker snackade om utsatta ungdomar som beh hjälp att komma in i arbetslivet t.ex genom ge bättre resurser på läroavtal. Flertal ropade dock stoppa knarket. Alla har inte problem med knark! Utsatta ungdomar kan ha andra problem. Bokstavsdiagnoser t.ex. Men vem bryr sig? Gnälla är lättare än få in dem i arbetsmarkanden och få dem att jobba, betala bort sina skulder osv…

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  HejJust nu är det fullsatta på mina företag. Men visst kan jag tänka mig det, det förutsätter dock att den ungdomen verkligen vill jobba med oss och vill lära sig det vi gör. Det fungerar inte att det är en placering för att man skall ha något att göra.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Läroavtal för unga..Fler företag bör ge den chansen. och det ska vara lättare att få igenom ett sådant. Hur mycket är du beredd att ge en utsatt ungdom ett läroavtal på ditt företag Frille? Är du alls intresserad?

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Håller helt med dig C,Även om Frille inte kommer kunna göra så mycket i regeringen så har han förståndet att besluta det som vi som röstade på honom tycker och han kan se helhetsbilden. Jag är stolt att jag röstade på honom!

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  C writes:Jag är glad att jag röstade på dig i valet Fredrik! Kör hårt (i denna fråga också)!!

  Gilla

 9. steelfm skriver:

  Jag håller med dig om att det daltas för mycket med de som begår brott systematiskt eller för den delen de som sysslar med droger. Samtidigt kan systemet vara väldigt strängt mot tanter som råkar köra för fort någon gång eller "vanliga" människor som råkar missa vissa bestämmelser. Skall göra vad jag kan för att ändra på det!trevlig helg

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Kolla in tingrättens domar så ser du att Åland redan är de kriminellas paradis. Villkorligt på villkorligt på villkorligt, sedan på sin höjd 10 timmars samhällstjänst. Vi som jobbar mycket blir bestraffade med högre skatt men de kriminella som gjort sig skyldiga till många brott får "straffrabatt". Inte klokt!

  Gilla

 11. anonymous skriver:

  Sisa writes:Hörde för nån månad sen om en butik som blev av med varor. När de ringde polisen och meddelade stölden fick de höra att polisen tagit en person med diverse olika prylar i väskan.Men eftersom butiken inte anmält stölden innan/tidigare fick personen gå. Och ta varorna med sig.Polisen har tydligen ingen plikt/rätt att ringa och höra med butikerna om dom blivit av med varor trots att det är en välkänd snattare de har framför sig.Visst förstår jag att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats men får man då inte fråga berörda butiker om de sålt en specifik vara till en viss person?Det känns också lite märkligt. Hur kan det vara så?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s