Hemkommen ifrån Oslo

Publicerat: 22 september, 2011 i Uncategorized

Varit på Nordiska rådets näringsutskott i Oslo under två dagar. Allt har gått bra även om vi kanske inte förändrat den nordiska näringslivets förutsättningar i grunden den här gången. Ibland frågar personer mig om det verkligen finns någon anledning att hålla på med "det där nordiska rådet" mitt svar till dom då är absolut JA.

För Ålands del är det oerhört viktigt, om vi tar vara på möjligheten som det ger. Jag kan hålla med om att det kanske inte genomförts så jätte stora förändringar (som passfriheten för 40 år sedan) de senaste åren men vad som däremot hänt är att Åland verkligen satts på kartan hos våra nordiska grannar och vi åländska parlamentariker får en utrikespolitisk arena att sprida information om Åland på.

Men det som är ännu viktigare är kontakterna som skapas där. Många är de personer i de nordiska parlamenten som börjat sin politiska karriär i Nordiska rådet och som sedan gått vidare och blivit ministrar. Jag känner flera stycken redan, personligen. Jag har nu kontakter in i de flesta nordiska regeringar, något som jag inte skulle haft om jag inte varit med i det nordiska samarbete och blivit vänner med dessa personer innan de blivit ministrar.

Det här är kontakter som man aldrig vet när de kommer att kunna vara till "nytta" för Åland men en sak är säker, tar jag kontakt med någon av dem och framför något viktigt önskemål för Ålands del lovar jag att de lyssnar på mina argument bättre eftersom vi känner varandra personligen, så fungerar vi människor.

Det är en av de viktigaste orsakerna varför Nordiska rådet är så viktigt för Åland. Det gäller bara att vi skickar dit personer som vill träffa nya människor och skapa kontakter. Personligen tycker jag att jag är ganska bra på det.
Godmorgon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s