Imorgon skall jag hålla ett anförande om regerings mediapolitiska meddelande

Publicerat: 13 september, 2011 i Uncategorized

Jag får ofta höra att jag pratar i egen sak när det kommer till mediafrågor i landskapet.

Det får man sällan höra när centern pratar om jordbrukspolitik eller när socialdemokraterna pratar om att de sociala förmånerna bör höjas, eller när liberalerna värnar om respekt för tjänstemännen…

Men så är det. På något sätt har media och många ålänningar med det fått för sig att om jag skulle lyckas med att få majoriteten i lagtinget att gå med på att finansiera Ålands Radio/TV på något annat sätt än genom TV-licens så skulle det gynna mig personligt eller mitt företag.

Jag ser det inte så. (Jag har drivit den här frågan ända sedan 1999 långt före jag köpte majoriteten i Radio Väst av Ålandstidningen vilket jag gjorde 2005 efter att de gjort en förlust på €100.000 det året).

Ålands Radio/TV är inte Steel FM Abs konkurrent. Vi spelar inte ens i samma division. Deras största lyssnargrupp är personer över 55år (vår under 55år), de har en uppgift att skapa publicserivce och vår att få folk att lyssna på oss så att våra annonsörer får valuta för sina annonspengar.

Eftersom Ålands Radio inte behöver kämpa ekonomiskt för sin överlevnad kan man inte jämföra vår verklighet med deras. Våra konkurrenter är Ålandstidningen, NyaÅland, Åland24 (som förövrigt senaste åren fått över €350.000 i bidrag ifrån Kulturfonden/landskapet…) och Radio Harmonica. Våra konkurrenter är alla gratis tidningar, banderoller, utomhus skyltar, hemsidor, portaler och direktutskick.

Det är de som är SteelFMs konkurrenter.

Men bara för att jag jobbat med och älskat göra radio sedan 1993 så anser många att jag inte bör uttala mig om dessa frågor. Jag tycker de har fel. Jag har många förslag på hur man kunde göra mediautbudet så mycket bättre på Åland och för ålänningarna, men Ålands Radio/Landskapsregeringen vägrar lyssna på det örat, de vill inte ens höra mina tankar.

När samma bolag (ÅlandsRadio TV Ab) både är producent av innehåll, samtidigt som de ansvarar för distributionen för andra bolag kommer Ålänningarna inte att få ett större utbud än vad de har idag. Utbudet kommer vara beroende på var du råkar bo, bor du i skärgården så har du inte möjlighet att ta del av den kommersiella radion, däremot så kan du lyssna med superkvalitet på Radio Suomi (som enligt Ålands radios egen undersökning har ca 2% av lyssnarna)….

Det ligger liksom i Ålands Radios natur, att det skall vara på det här sättet. Berättar mer imorgon, lyssna gärna på debatten så får du veta mer 🙂

Jag vet inte om Ålands radio tänker direktsända debatten, om inte så kan du lyssna på den här>>

Vill du läsa det (enligt mig patetiska) mediapolitiska programmet kan du göra det här>>>

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Tjena Nils, Grejen är den att RadioSuomi inte behöver försvinna, det har jag aldrig sagt. Man kan göra med den som man gjort med Radio Extrem. Ha den på tre olika frekvenser att man lyssnar på en frekvens i Mariehamn en annan på Kökar. Men jag anser inte det vara nödvändigt att sända ut RadioSuomi på 10.000W så att alla kan höra den på samma frekvens överallt. Där skulle jag vilja prioritera en lokal svenskspråkig radio istället. jag säger inte att den skall till mig, bjud ut frekvensen så kan alla vara med och bjuda. Man måste tänka nytt, tänka i nya banor….framåt för ett friare liv, framåt för ett bättre Åland 🙂

  Gilla

 2. nilsmanelius skriver:

  -Rör för fan inte Radio Suomi!!

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Johan writes:Du måste skaffa dig en spöktalare som kan föra fram dina åsikter. Gärna i Centerns eller Liberalernas led…

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Eller P3 och x3m, som hörs superbra från kustösändaren, om du befinner dig i kärgården.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Intressant inlägg. skall försöka lyssna imorgonkör hårt

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s