Nya TV-licensen ger möjlighet till tolkning.

Publicerat: 8 juni, 2011 i Uncategorized

Som du säkert vet har jag kontinuerligt sedan 1999 jobbat för att TV-licensen skall bort och att public service utbudet skall finansieras via landskapetsbudget. Nu kommer det troligtvis inte bli så, utan det kommer en ny lag som handlar om TV-licensen och i den så öppnar det sig nya tollkningsmöjligheter ifall du måste uppge om du har TV eller inte.

Om lagtinget på fredag röstar för detta så kommer det stå såhär i §28 i radio/tv-lagen:
För innehav av en anordning som huvudsakligen är avsedd att användas som televisionsmottagare betalas en årlig avgift i enlighet med vad landskapsregeringen närmare bestämmer.

Som jag ser det är exempelvis inte en dator kopplad till en flatscreen monitor/projektor en "anordning som huvudsakligen är avsedd att användas som televisionsmottagare". Iallafall inte om du i huvudsak använder den för att göra annat på såsom spela datorspel, som arbetsredskap eller som en apparat där du visar dina digitala bilder på. Om du sedan ser lite på TV på den också så behöver det inte i huvudsakligen vara en apparat avsedd att användas som televisionsmottagare. Eller hur?
Alltså ger den nya lagen rum för tolkning.

Det jag har lite svårt att förstå är varför lagtinget inte direkt går på min linje. De flesta tycker som jag. Men förslaget kommer förmodligen från "fel" håll. Om den nya lagen går igenom så måste det fortfarande finnas kontrollanter, skickas ut ca 50.000 fakturor, sättas resurser på att driva in avgifter, skapas ett komplicerat register, underhålla det registret samt att det fortsättningsvis kommer att finnas personer som tar del av utbudet utan att betala alltså på andras bekostnad etc..etc

Samtidigt som man driver igenom det här anser politikerna att alla skall vara med och betala för detta utbud… varför göra en sak mer komplicerat och dyrare än vad det behöver göras…Ta vi det via budgeten så får politikerna även ta ansvar att public service utbudet finns kvar och det är precis det majoriteten vill.

Skall hålla låda om det här och lite till om en stund när mediepolitiska programmet kommer upp för diskussion. Även om jag vet att både mina politiska konkurrenter och många andra anser att jag pratar i egen sak. Men det anser inte jag. Mer om detta om en stund.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Jessy H writes:Ovinklad public service existerar nog inte på Åland som det ser ut idag. Synd att jag gått omkring och trott så ett bra tag men fick det bekräftat av en slump. Speciellt inte när det gäller bevakningen inför valet.

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Dina åsikter är helt relevanta. Visst skulle det behöva va på det viset. Problemet då för politikerna är att inte så jätte många Ålänningar under 50 är beredda att betala för den produktion som sker på Ålandsvägen. Ganska mycket av vad de gör är inte public service i den mån jag anser eller vill ha, och en hel del är rent ut sagt mindre bra… Men säger jag det anser alla att jag pratar i egen sak. Men jag tycker ju det. Och jag vet att många med mig tycker likadant, och visst tusan måste man få tycka/säga det när man är med och betalar.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Utan att vara alltför insatt i frågan skulle jag personligen gärna se att man kunde välja exakt det man betalar för.T.ex. vill jag endast ha SVT1, SVT2 och kanske finska 2:an och Discovery eller något sådant så borde jag endast behöva betala för dem via någon form av rimlig prenumerationsavgift eller liknande. Med dagens teknik borde detta vara möjligt?Annars håller jag med om att ditt förslag om att ta det via skatten är BETYDLIGT bättre än nuvarande system eller nån J**la public servie avgift…/JF

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  Hej Petter, Saken är den att politikerna redan idag kan strypa på pengarna till public service bolagen om de vill det. Det är bara att ta ett beslut i regeringen om att minska licensens storlek. Så det är ingen skillnad. Majoriteten av politikerna vill ha en oberoende journalistik, licens systemet är bara mycket mer byråkratiskt, krångligt, oekonomiskt, polisstataktigt men framförallt orättvist. Därför bör det gå via budgeten.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Petter writes:Som journalist är jag ju inte för att t ex Svt kopplas ännu närmare staten, via skattsedeln. Oberoende journalistik och det…Men den där formuleringen i er nya lag – där har du verkligen en poäng.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s