Ny radio & TV lag

Publicerat: 20 april, 2011 i Uncategorized

Idag har vi pratat om landskapsregeringens förslag till ny Radio/Tv lag, en lag som det finns otroligt mycket att säga om och som jag skall återkomma till flera gånger. Det kanske mest underliga är att regeringen har lovat komma med ett etermediapolitisktprogram som lagtinget skall ges möjlighet att debattera. I det programmet skall TV-licensens vara eller inte vara beslutas om, i det programmet skall landskapets politiska vilja och visioner framställas. Det programmet kommer eventuellt i Maj… men lagen kommer nu och där finns det många politiska paragrafer som exempelvis :

§14 står det "Kommersiella meddelanden i televisionssändningar eller i beställ-TV får inte uppmuntra till ett beteende som är skadligt för hälsa eller säkerhet eller till ett beteende som är mycket skadligt för miljön"
En väldigt politiskt paragraf, enligt mitt tycke, vad tusan menar landskapsregeringen med det? En räkfrossa är skadlig för din hälsa om du äter för mycket….

§17 står det "enstaka reklaminslag och försäljningsprograminslag är förutom i sportsändningar förbjudna"
Vad betyder det frågade jag, inget svar fick jag

§19 står det "Barnprogram får dock avbrytas av reklam eller programförsäljning endast om programmets tablålagda längd överstiger trettio minuter. Televisionssändningar med program som innehåller gudstjänster får inte avbrytas av reklam eller programförsäljning"
Ska vi verkligen detaljstyra detta via lag? Jag anser inte det.

§22 Sponsring står det " I ett sponsrat program i en radio- eller televisionssändning eller i beställ-TV får det inte göras säljfrämjande hänvisning till sponsorns eller tredje parts produkter eller tjänster"
Varför inte? Man får alltså säga "Programmet sponsoreras av Nordea" men inte "Programmet sponsoreras av Nordea – placera i vår räntefond" En helt klart politisk ståndpunkt enligt mig, men varför?

Sen i kapitell 5 så handlar paragraferna om avgiftsskyldighet för televisionsmottagare, det kan jag skriva flera A4:or om så det återkommer jag till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s