Var på skattedebatt ikväll

Publicerat: 3 november, 2009 i Uncategorized

Ålands framtid arrangerar en partiledardebatt varje år den här tiden, som vanligt får man väl säga så handlade den om skatteövertagande. I korta drag kan man säga att alla partier förutom liberalerna är överens om att vi bör överta mer beskattningsbehörighet ifrån Finland, vissa partier mer och andra mindre.
Vad jag dock anser är beklagligt är att höra hur Liberalerna med Folke Sjölund som representant ikväll totalt sågade en egen åländsk beskattning (samtidigt som Liberalernas Gunnar Jansson & Viveka Eriksson öppnat dörren för en diskussion). Han argumenterade emot med argument som att han ansåg att allt skulle bli så mycket sämre än idag och att klumpsumme systemet är ett jätte bra och tryggt system, det vet han för att han har läst nationalekonomi…. Sen skulle han bevisa med ett räkneexempel på det stora blädderblocket varför åland inte skulle klara av det, det såg ut såhär :

200
– 35
– 5
= 165

Jag tänker inte ens gå in på hur han resonerade eller funderade utan det hela liknade mera en uträkning gjord av Kurt Olsson i Damorkestern…

Det finns oerhört mycket att säga om och detta och det fina i kråksången är att regeringen har lovat en skattedebatt den här hösten (vi har november nu, så kan inte vara långt borta), där vi i lagtinget skall få veta vad de egentligen tycker och hur de vill driva saken om egen beskattning vidare. Jag fattar bara inte hur de skall få ihop någon text om detta med tanke på hur långt ifrån varandra bara centerns Veronica och libbarnas Folke var ikväll. Jag säger bara stackars Viveka…

Jag kan avslutningsvis säga att jag är för en egen beskattning och jag kommer hålla ett annförande om det när meddelandet kommer, så jag lovar, jag återkommer om detta.

Förutom att vi får landskapetsbudget imorgon så blir det debatt om elkabeln till Finland och så skall jag prata adoptionsbarns hembygdsrätt med Kanslimminister Roger Eriksson. Återkommer om det också!
Godkväll

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Visst var det!Tack för det!MVHFrille

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Karin Eklund writes:Jag gillade det där med Kurt Olsson och Damorkestern. Mitt i prick!

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Kalle writes:hahaha vah? 200-35-5=165????heja folke, vi ses på park!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s