Skärgårdstrafiken

Publicerat: 18 november, 2010 i Uncategorized

Var just upp och pratade lite skärgårdstrafik. Sa i korthet följande.

Trenden i världen är att folk flyttar in mot tätorter, spelar ingen roll var i världen du befinner dig så är det så. Titta på Kina, Usa eller för den delen Åland så är trenden den samma. För 100 år sedan bodde det 1.015 personer i Mariehamn, idag bor det 11.123 personer där. På Kökar bodde det för 100 år sedan 879 personer idag bor det 261 personer där.

Jag är övertygad om att orsaken varför folk flyttar ifrån Kökar är att kommunikationerna inte uppfyller behoven som dagens människa har. Det måste vara möjligt att ta sig till/från exempelvis Stockholm på morgonen för att kunna komma hem på kvällen om en modern människa skall kunna tänka sig flytta till Kökar. Enda sättet att kunna göra det är en stor knutpunkt på Föglö med en tunnel till fasta Åland på sikt.

Pratade sen en heldel om det. Vill du veta mer, kan jag utveckla det. Skall snart prata näringspolitik.

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Anonymous writes:Det är precis det här som framförallt centern inte fattar. Man ska halft med våld elda på för att folk ska flytta, om inte till Geta så åtminstone till skärgården.Men sanningen är väl att det inte finns någon under pensionsålder som vill sätta sig på en liten kobbe med 3 timmars resväg till närmaste tätort, och vad ska man förresten jobba med?Och vad ska man hitta på på fritiden om man inte är sjukt intresserad av åretrunt-fiske?Det borde vara en nog så stor fråga att förmå skapa attraktiva arbetsplatser redan i Mariehamn för att få inflyttare i min ålder (35-årsålder med barn) Men centern tycker att man ska satsa på fiskebonderier i utskären.Sanningen är att det är väldigt få som vill anamma den livsstilen. Jag tror att en förutsättning för att man ska vilja flytta till skärgården är att man har släktanknytning dit.De åländska politikerna borde inse verkligheten: Skärgårdens befolkning kommer att fortsätta minska vare sig lagtinget vill det eller ej, Möjligen undataget för Brändö som, om viljan finns, kan få en hyfsat stor finskspråkig befolkning tack vare närheten till Åbo.Skulle jag själv tvingas bo i en skärgårdskommun skulle det utan vidare bli brändö, förutsatt att viggen får gå kvar, så man kan ta sig till civilisationen.

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Henrik Hagström writes:Tror du har helt rätt med analysen om moderna människan, utom för ett fåtal som kan tänka sig bo isolerat.Därför ett dera så satsar man ordentligt (tunnel, kortrutter,nya vägar) och gör Åland till ett skärgårds paradis där vi har möjlighet att bo vid vattnet och ha bra kommunikationer eller så stänger vi skärgården på vintern och låter skärgården bli nåt vi använder bara sommartid.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s