Det här sa jag idag om den småskalig livsmedelsproduktionen

Publicerat: 8 november, 2010 i Uncategorized

Jag skrev en motion 2008 som handlar om småskalig livsmedelsproduktion och
avbyråkratisering av densamma. Idag i slutet på 2010 är en bra dag,
utskottet har nämligen godkänt den motionen..

Orsaken till varför jag skrev motionen är att livsmedelsproduktionen blir
alltmer global bla pga EU-medlemskapet och den allt friare handeln. Mer
och mer livsmedel transporteras långa vägar och importeras ifrån långt
bort i stan.

En motreaktion till livsmedelsindustrins globaliseringstrend är att satsa
på närproducerad mat.

Närproducerad mat är livsmedelsproduktion och konsumtion där råvaror från
det egna området används och främjar den lokala industrin och
sysselsättningen. Det finns många miljöfördelar med närproducerad mat, så
långt allt väl.

Problemet idag är att man inte hittar så mycket lokal producerade varor på
Åland som det skulle kunna och borde finnas. Landskapsregeringen talar
ofta i festtalen om den lokalt producerade maten att den är viktig för
miljön, för den levande landsbygden och för företagsamheten. Det är
festtal det, verkligheten har enligt mig sett annorlunda ut.

Utskottet håller delvis med mig även om de inte riktigt sett samma
problematik som jag sett. Men resultat är att min motion godkänns. Det är
jag glad över.

Livsmedelssäkerhet som reglerar produktionen av mat är ett av europeiska
gemenskapens lagstiftningsområden där man har kommit överens om lika
regler för produktion, transport och förvaring. Det är förståeligt och
förmodligen nödvändigt att det sker på samma sätt oavsett varifrån varorna
kommer ifrån.
Men det är när det handlar om livsmedel på den gemensamma marknaden.

Däremot har EU för en gångskull varit så kloka att reserverat
möjligheterna att sälja i liten skala i det egna landet. Här har Åland
hittils trots egen lagstiftningsbehörighet gått in för att använda den
finska lagstiftningen genom blankettlagstiftning.
Den finska livsmedelslagstiftningen är förmodligen en av världens
strängaste och ger inte mycket manöverutrymme för den enskilda lilla
producenten utan allt sker på samma villkor oberoende om omfattningen
eller storleken på verksamheten.

Nu föreslår näringsutskottet i enlighet med min motion att vi borde
använda den lagstiftningsmöjlighet vi har för att göra det enklare på
Åland för att förenkla och stimulera livsmedelsproduktionen på Åland.

Som exempel kan nämnas att en åländsk gård, som har 40 tackor, några
grönsaksland och fiskar lite på sidan om måste ha tre olika kylrum, tre
förpackningsrum och två slakterier samt dubbla egna kontrollprogram för
att kunna sälja sina produkter på torget med dagens lagstiftning.

I extremfall måste en ensamföretagare ha ett eget kontrollprogram för att
övervaka sig själv när han eller hon städar sina lokaler. Första åtgärden
när man vill börja baka pajer och sälja på torget ska inte vara att fylla
i en rad blanketter och bygga ett skilt industrikök med allt vad det
tillhör och innebär.

Första åtgärden borde vara att baka pajen

Om landskapsregering tar tag i det här nu och gör som utskottet vill så
kanske den här dagen är början på att entreprenören snart kan börja baka
pajen.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes: Jo visst skulle det ju vara bra och säkert mer lönsamt att hitta egna vägar och kunder att sälja köttet till, men nu e ju som jag skrev tidigare inte riktigt min grej att sköta papper kundkontakter m.m. Jag går mer gärna ut med slägga eller motorsåg ut i skog o mark, än att sitta hemma o ringa runt, fråga och förmedla kött. Men e någon sugen så får ni gärna köpa kött till dahlmans pris och sen förmedla runt till folk, och vinsten e givetvis eran! Ja frille jag e ju ingen talare direkt, men man skall ju inte gnälla om man inte ens försöker påverka. Så visst kan jag berätta verkligheten hur det är att vara bonde 2010.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Varför ska EU ge stöd till produktion som typ Trädgårdhallen idag sänder till Helsingfors för att packas om? Typ Kesko som sedan sänder produkterna tillbaka till Åland? Det är väl långt ifrån miljövänligt, dylik hantering skulle förbjudas och diskvalificeras för EU stöd.Endast närproducerat som förbrukas lokalt skulle få EU stöd då kan man också minska de övertunga EU stöden som är en diskriminering mot allt annat näringsliv som kommer i andra hand på Åland.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Lillebror writes:Ett sätt för de bönder som föder upp ekologiska produkter, köttproduktion eller grönsaker, kanske vore att starta en ny typ av prenumerationsverksamhet. Istället för att använda sig av den gamla typen av försäljningsmetod där man försätter sig i händerna på slakteriet och deras försäljningsvägar.Med prenumerationsverksamhet syftar jag till att t.ex. Jonas, eller vilken bonde som helst som särskiljer sig med ekologisk odling, startar försäljning av sina varor till direktkund och knyter åt sig vanliga människor i form av prenumeranter.Kunderna prenumererar helt enkelt på X antal kg kött per månad, X antal kg grönsaker av säsongens skörd. Således får Jonas en hållbar näringsverksamhet där han själv sätter priset, han får en direktkontakt med de personer som köper hans kött och Hur många som skulle vara intresserad av en sån här typ av prenumeration vet jag inte. Tror inte någon gjort det ännu – förutom i USA där jag vet att det finns.Här handlar det såklart om att göra PR för sina produkter. Varför ska folk prenumerera på Jonas kött istället för Bonde-X? …en liten idé i alla fall, från en etta i Skärmarbrink.

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  Tjena Jonas!Tusen tack för ditt inlägg. Otroligt intressant att få läsa dina kommentarer ifrån verkligheten. Skulle du ha lust och komma och prata med oss obundna i lagtinget någon gång och berätta lite mer hur det verkligen är? mvhFredrik

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ja du måste säga att det är ett skit med all byråkrati, är bonde, Hamnarbetare, Grävmaskinist tycker det är kul att jobba, tyvärr bestraffas man för att man gillar att sysselsätta sig med arbete… Men det var ju inte de jag skulle ta upp, livsmedelsproduktion, d måste väl vara jag det som är bonde. Ekologisk är jag med, vad fördelen med det är det vet inte jag riktigt tyvärr, visst e det kul att säga att man är ekologisk och folk tycker men det e väl bra. Men jag har tyvärr svårare och svårare och motivera beslutet att vara eko bonde. Dubbla mängden papper måste fyllas i, ett "vanligt" och ett för att man e ekologisk, precis samma papper men dubbelt av allt. Min djuruppfödning kräver 30% mera utrymme per djur (vilket jag tycker är bra) men gör att kostnaden per producerat djur blir större. Medan konventionella får föda upp djur i princip stående på varandra.Och min betalning för ett ekologiskt djur är skrattretande 50€ mera per/700kg tjur.Men det värsta problemet är att i alla medier säger alla att de vill ha ekologiskt kött, men ofta när man ringer slakteriet så vill dom inte ens ha djuren, svaret man får är. Det e svårsålt just nu, vi blir inte av med eko kött just nu.Men jag tycker det går bra att odla eko och föda upp eko djur, så än ger ja inte upp.Men jag vart ju bonde för att jag tycker om att vara ute med motorsåg, järnspett eller slägga, men tyvärr tjänar jag mera pengar genom att lusläsa stödansöknings anvisningarna 1 månad per år och fylla i dubbla antalet blanketter än att hederligt och hårt arbeta ute de andra 11 månadernaJonas Wilhelms/ trotts bittert skrivet OPTIMIST!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s