Ungefär såhär sa jag på Island idag

Publicerat: 3 november, 2010 i Uncategorized

President

Gällande redogörelsen för arktiskt samarbete finns det två saker jag skulle vilja ta upp, för det första så saknar jag en viktig institution i redogörelsen som jag skulle vilja ta tillfället att uppmärksammas lite mer nämligen University of the artic.

University of the Arctic är ett nätverk i vilket det ingår universitet och högskolor i den arktiska regionen bestående av 121 medlemmar med totalt 700.000 studenter och 50.000 forskare. Av dessa så har en tredjedel rötterna och verksamheten i Norden och de nordiska universiteten och högskolorna. Genom att verkligen ta tillvara och använda de redan befintliga nordiska ländernas engagemang i University of the Arctic så finns alla förutsättningar för norden att få en komparativ fördel i internationella sammanhang för att driva och äga de frågor vi anser vara viktiga i och omkring arktis.

Och för det andra så tog jag upp till diskussion på sessionen förra året ett ärende som jag tycker är för bra för att inte utreda mera. Vi vet alla att den globala uppvärmningen påverkar de arktiska områdena, de flesta effekterna är negativa såsom issmältningen men samtidigt öppnar också den nya möjligheter så som exempelvis nya transportrutter för shippingen.

Jag tog upp förra året ett oerhört intressant konkret exempel som de nordiska länderna skulle kunna samarbeta om och utveckla. Nämligen att öka nyttjandegraden av de finska och svenska isbrytarna som är stationerade i östersjön. Jag tror att dessa fartyg under vår-sommar och höstarna skulle kunna gör otrolig nytta om de istället skulle vara placerade i den nordliga regionen för att säkerställa isfrihet för transportfartygen.

Hur detta praktiskt, teoretiskt och ekonomiskt skulle kunna fungera behöver givetvis utredas och forskas kring mera men det skulle vara ett sätt att utnyttja våra gemensamma resurser på ett nytt effektivare sätt.

Så jag vill på detta sätt återigen lyfta fram dessa två möjligheter för ett utökat samarbete i och kring arktis genom att använda oss mer av University of the artic och återigen tipsa framförallt den finska och svenska samarbetsministern att verkligen titta på detta konkreta förslag till ett samarbete gällande isbrytarna i Östersjön. Vi har isbrytare i världsklass som istället för at bara kosta en stor del av året istället kunde sättas i användning och göra miljömässig och ekonomisk nytta för arktis och norden.

kommentarer
  1. steelfm skriver:

    sen pratade jag lite om satsningen på den nya kultturkanalen ARTE också men det finns det själ att återkomma till längre fram.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s