Irriterad över finansministern.

Publicerat: 29 oktober, 2010 i Uncategorized

Kom just ifrån Lagtinget där jag skulle hämta mitt exemplar av budgeten. När jag kom dit har finansministern bestämt att vi inte skall få den förrän efter att presskonferensen inletts. När han satt i opposition var han så förbannad över att han behandlades på det viset. Årets viktigast politiska dokumentet använder regeringen för att gullas med media med men vi som verkligen skall granska det föraktas.
Förakta inte oppositionen Mats, väljarna kanske skickar tillbaka dig dit efter nästa val.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Hasse writes:Det är knappast av omtänksamhet mot media som de får tid att läsa in sig och förbereda frågor. Det handlar ju om informationsövertag, vilket är klassiskt maktutövande. Det gäller ju att se till att media megafonerar ut regeringens bild av verkligheten, helst utan redigering. De som ska finnas där för att balansera upp rapporteringen i media har knappt hunnit läsa igenom, än mindre tänkt igenom och formulerat sig. Det blir nästan lite löjligt.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Johan Karlström writes:För mig, och jag talar bara för mig, är det viktigaste av allt att man kan lita på den rapportering man får. När makten (Ni) har avtal med media om hur rapporteringar ska skötas känns det olustigt, hur ska jag kunna veta att det inte finns andra sorters avtal? Extra olustigt blir det om du tycker att det är fel när du är i opposition och rätt när du sitter vid makten!Ärligt talat förstår jag inte hur ni tänker, är det alltså viktigare att pressen kan förbereda sig än att oppositionen kan det? Jag skulle kunna förstå processen om alla (press och opposition) fick tillgång till budgeten men jag förstår inte varför en ska lämnas utanför.Skulle inte presskonferensen du hänvisar till bli bättre om alla fick ställa obekväma frågor? Som det var nu i t.ex. Ålands Radio var det ju rent patetiskt när Ni först fick tid att framföra ert budskap och sedan ska oppositionen kommentera timmen efter utan att ha haft rimlig tid att läsa in sig på underlaget? Var så säker att Frille kommer att få samma "utskällning" ifall den olyckliga situation skulle uppstå att han någonsin skulle hamna på en regeringsstol och bete sig likadant.

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Jag tog inte i så jag spricker och jag gör det inte till en stor affär. Jag konstaterar enkelt här på min blogg att du fortsättningsvis driver den linjen som du var så emot. Du kan som finansminister ändra på den gamla rutinen vilket jag som en ledamot i parlamentet inte kan göra. Men framförallt ifrågasätter jag det faktum att ni väljer ut vilka media som skall få tillgång till budgeten på förhand och det förvånar mig också att de medierna accepterar att hålla tyst om något som de fått vetskap om. Det viktiga är trots allt innehållet i budgeten och det Mats måste jag säga är en betydligt större besvikelse, men det får vi återkomma till i salen.trevlig kväll, nu skall jag packa. Sticker till Island imorgon

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Mats Perämaa writes:Ja Johan! Också vi har gett förhandsexemplar åt media. Precis som alla andra gjort i tiotals år. Också dom regeringar som stötts av Fredrik, Danne, Gun-Mari, Camilla, Barbro o.s.v. Jag har i oppositionsställning ifrågasatt detta, det är sant. Men också Fredrik har accepterat detta i majoritetsposition men först nu i oppositionställning görs detta till en stor affär. Det finns ingen självklar lösning på detta. Budgeten och dess beredning är Lr:s dokument fram tills att den blir formellt antagen. Då ska lagtinget inklusive oppositionen givetvis få den. Denna regering har levererat budgeten i så god tid att lagtinget kan ges maximal tid att behandla den. Den ligger på lagtingets bord i morgon då lagtingsåret inleds.Först den 15:nde november ska lagtinget diskutera budgeten. Lagtinget har alltså 15 dagar på sig att läsa in. Vad är problemet egentligen? Jag har lovat några av partiledarna/gruppledarna att jag ska initiera en diskussion om detta snarast. Så får vi försöka hitta en lösning för framtiden. Men jag har nog en bestämd uppfattning att media kommer att ha svårare att ställa "besvärliga" frågor på en presskonferens om de förvägras möjligheten att förbereda sig. Då blir det mest att skriva det som Lr vill få fram.Kanske att lagtingsledamöterna då känner sig bekvämare? Tidningsläsarna och radiolyssnarna får säkert en sämre rapportering. Det är bara att välja vilket som är viktigast.Till slut: Lr eller jag har aldrig sagt att budgeten skulle ges ut före den blivit justerad. Det gjordes fredagen den 29 oktober mellan 0815 och 0830. Om någon har gett någon annan uppgift åt Fredrik så kan jag bara beklaga

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Mats, Frille skriver "När jag kom dit har finansministern bestämt att vi inte skall få den förrän efter att presskonferensen inletts. När han satt i opposition var han så förbannad över att han behandlades på det viset." Du påstår att detta är struntprat. Frille ljuger alltså? Du har alltså aldrig tagit illa vid att behandlas på detta vis?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Johan Karlström writes:Är det verkligen sant att Ni ger en ojusterad formellt oantagen budget till de som är satta att bevaka Er men inte till oppositionen?Hur i hela friden motiverar man ett sånt förfarande i en västerländsk demokrati, ska jag från och med nu anse den åländska pressen vara Ert språkrör eller hur är det tänkt?Det vore klädsamt med en förklaring till Ert tilltag istället för att beskylla den som vågar ifrågasätta det som kommandes med "struntprat"! Argumentet att alla gjort fel tidigare motiverar inte ett fortsatt felande men inställningen förklarar väl nivån på nuvarande regerings resultat.

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Mats Perämaa writes:Undertecknad skrev kommentaren ovanför.Mats Perämaa

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ta nu int i så du spricker Fredrik!Du fick budgeten efter att den blivit justerad och formelltantagen. Justeringen skedde mellan 0815 och 0830. Om någon hade sagt att ni skulle få budgeten kl 0800 så får den ta det på sig.Så här har gjorts i 10-tals år. Danne har suttit i en landskapsregering som du antagligen har stött som gjort likadant. Camilla Gunell har suttit i en regering som gjort så här. Johan Ehn har stött en regering. Anders Eriksson suttit i en regering. Roger Jansson, Jörgen Strand, Gun-Mari Lindholm. Alla likadant. Så skippa struntpratet så tar vi en diskussion partierna emellan om hur vi ska ha det i framtiden.

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Anonymous2 writes:Inte tidningarna eller Ålands radio i alla fall. Önsketänkande…

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Om bilagan som gick ut med ÅT lördag är representativ för näringslivets utveckling är det skrämmande! Inte ett ord om övrigt näringsliv, inte ett ord om hur många arbetsplatser man avser skapa! Att anslå 1.25 miljoner i investeringsstöd till jordbruket 2011 av våra åländska skattepengar då man öst ut alla medel som skulle räcka till 2013 redan är skandal. Hur många arbetsplatser har man skapat eller avser man skapa. Centern har tappat förståndet vad ska vår ungdomar tänka och tro som utbildar sig inom IT och framtidsnäringar. Är det inte dags att någon eller åtminstone oppositionen lyfter ett finger o ifrågasätter vad denna regering sysslar med?

  Gilla

 11. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Friday, 29. October 2010, 05:25:54 Kanske du var för tidigt ute?

  Gilla

 12. anonymous skriver:

  JB writes:Ja, enligt min erfarenhet: varenda jävla dag. Vilken grotta bor du i?

  Gilla

 13. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Man kan ju bara drömma att tidningarna, som aldrig vågar kritisera regeringen, skulle gå ut med detta.När hade tidningarna senast en ledare med rubriken "Hur tänkte regeringen här?" eller "Vad har regeringen gjort för att befrämja småföretagandet år 2010?"…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s