Kommunalvalet på Island

Publicerat: 30 maj, 2010 i Uncategorized

Det råder demokrati(kaos) på Island, folket har nämligen mer än någonsin visat sitt missnöje till de etablerade partierna. Komikern Jón Gnarr och "Det bästa partiet" fick nästan 35% av rösterna i Reykjavik. Förutom att de är ett väldigt bankkritiskt parti så drev de frågor i valrörelsen som gratis handdukar i badhusen, att en isbjörn skulle införskaffas till djurparken och att ett Disneyland skall byggas vid flygplatsen.

Jón Gnarr hävdar dock att partiet visst tar politik på allvar och försvarar sina kandidater. I valet röstade 83 procent av Reykjaviks 71 220 röstberättigade. 34,7 procent röstade på Besti flokkurinn, som får 6 av kommunfullmäktiges 15 mandat. Tvåa kom konservativa Självständighetspartiet med 33,6 procent och 5 mandat och trea Socialdemokraterna med 3 mandat, medan Gröna vänstern bara fick ett mandat.
Säga vad man vill men ett valdeltagande på 83 procent är imponerande och demokratin har talat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s