Trasig fläkt och konsekvenserna av det

Publicerat: 25 maj, 2010 i Uncategorized

Ibland kan en stackars gammal datorfläkt ställa till med en herrans massa extra arbete och elände. Den här gången vart jag dock räddad på målsnöret. Jag har en gammal Compaq server som jag köpte någongång 1999 tror jag det var. Den servern står och jobbar alla dagar ute vid masten där vi vidaresänder Mix Megapol. Datorn har en säkerhetsfunktion som gör att om den stora kylfläkten går sönder så stänger den av sig själv och irriterande nog går den inte att sätta på förrän fläkten är bytt. Det här har hänt en gång tidigare, då försökte jag få tag på en fläkt men det fanns ingenstans så jag lyckades få liv i den gamla och efter det har jag glömt bort den…tills ikväll när den gjorde sig påmind igen.

Den här gången så var den totalt stendöd och så även datorn som håller igång hela Mix Megapol på Åland, kan säga att jag började bli svettig och lite halv byxis. Skulle jag inte få igång datorn skulle jag måsta installera om en helt ny vilket tar fruktansvärt länge innan man får allt och fungera med triggar ifrån sateliten, mängder med switchboxar, ljudkort och filer ungefär uppskattningsvis tar det ca 100timmar. Och det har jag inte riktigt tid med just nu, så vad gör man…. Jo man ringer sina bekanta som kanske har någon lösning eller som kanske vet något. Kan berätta att Andreas på Ålcom vart räddaren i nöden, han hade precis nyligen bytt en precis likadan server någonstans där fläkten fortfarande fungerade, vad är oddsen på det? Skulle inte Andreas haft den här specialfläkten skulle mina tre kommande dygn varit riktigt besvärliga, riktigt riktigt besvärliga. Tack igen Andreas, du är mer än guld värd!

Så vad lär man sig av detta, säkerhetskopiera registerfilen och de filer du lagt ner två dygns jobb på. Nu är det gjort. Tack igen Andreas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s