Mobilopperatören DNA:s nej av LR att komma till Åland

Publicerat: 10 maj, 2010 i Uncategorized

Läser att LR säger nej till DNA som vill bygga ut mobilnätet på Åland.

Den finska mobiloperatören DNA:s planer på att bygga ett eget mobilnät stoppas av landskapsregeringen. I sitt utlåtande till kommunikationsministeriet skriver landskapsregeringen att en utbyggnad av ett flertal parallella mobiltelefonnät skulle innebära en stor belastning på miljön på grund av de stora antal master som skulle krävas.

Jag anser att ökad konkurrens sporrar alla att bli bättre och att det leder till att kunden erbjuds en bättre produkt till ett lägre pris. Sen att skylla på miljön tycker jag är lite fegt, säg som det är istället att man vill gynna den lokala operatören.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej, Jag ser det inte riktigt så. Det finns stora skillnader gällande ÅTEL/Ålcom och DNA situationen. Eftersom Åtel är ett andelslag skall det bolaget göra det bästa tänkbara för sina andelsägare, jag måste säga att jag tycker att dom har gjort det. Bolaget tjänar bra med pengar och delar ut avkastning på andelarna till sina medlemmar. Att sedan andelslaget köpt in sig i Ålcom med 25% har troligtvis gjorts för att det är bra för andelsägarna. Vilket man också måste säga att det har varit. Andelsägarna har fått internet via sina kopparkablar och får dessutom dividend ifrån det bolaget också via sina andelar. Sen har jag förstått det så att Ålcom oppererar ÅTEL datanät med vad allt det innebär. ÅTEL är bra på att gräva ner kablar, hänga upp koppartråd osv men jag tror inte dom riktigt har kunskapen och kompetensen att göra det Ålcom gör. Alltså kan man inte jämföra Ålcom med IP-connect eller någon annan opperatör heller, skulle förvåna mig om IP-connect inte har samma pris & möjligheter som typ Sonera.Sen att jämföra det med regeringens svar på varför DNA inte fick komma hit är faktiskt en helt annan sak. DNA är en opperatör som vill in på Åland och nekas den möjligheten av politiska skäl, det tycker jag är fel. Skulle jag vara mobilopperatör skulle jag vara förbannad om jag blev behandlad så. Däremot kan man inte vara förbannad på ett andelslag som vill göra det bästa för sina andelsägare.Tyvärr är jag ingen andelsägare utan jag hyr min kabel till mitt hus, det är inte direkt ekonomiskt med jag har valt det så. Det är bara för mig att fortsätta göra det eller ansöka om att bli medlem, vilket jag funderar på att göra.Konkurens är bra däremot är jag inte riktigt för en reglerad prissättning, anser du alltså att man politiskt skall lagstifta hur ett företag skall få ta betalt för en tjänst?mvhFrille

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Friare konkurrens! writes:Hej Frille,Läste artikeln och likartade tankar som dina dök upp i mitt huvud. Läste även om en liknande situation för några dagar sedan då Ålands telefonandelslag satt ett högt pris för att det nya bredbandsbolaget IP Connect skall få access till nätet på Åland. Ålands telefonandelslag som för övrigt äger 25 % av Ålcom. Det luktar inte alls illa, eller vad säger du? Nej, det behövs mera konkurrens på Åland för att öka servicenivån och utbudet samt reglerad prissättning.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ge tillstånd på villkor att samma master används!

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Klockren analys. Att lr täcks skylla på miljön, kanske det skulle tänkas på miljön då det gäller golfbeslut m.m. också…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s