Janke Mattsons avgång

Publicerat: 12 april, 2010 i Uncategorized

Kanske min enkla fråga jag lämnade in förra veckan vart droppen som fick bägaren att rinna över. Janke har lovat i två år att åtgärda konsekvenserna av drivgarnsförbudet, ingenting ha gjorts och nu avgår han…
Förutom att väldigt lite hänt inom näringspolitiken så kommer troligtvis ingenting att hända heller framöver för nu skall en ny minister "skolas in" och innan han eller hon är igång så är det val igen. Näringslivet på Åland förtjänar ett bättre politiskt klimat. Tragiskt.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  HejDet finns inte ett enda enkelt svar till varfør laxen minskat i østersjøn, givetvis ær det många små och stora orsaker till det. Men att bara skylla det på drivgarnen ær inte rætt. Østersjøn ær ett av værldens skitigaste hav det i kombination med lekplatser och æven i viss mån øverfiskning har givetvis lett fram till den situation vi har idag. Jag anser dock fortfarande att det ær fel att de ålændska yrkesfiskarna skall vara de enda i europa som får ta konsekvenserna før beslut tagna i Bryssel. //Frille

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Laxdebatten beror på lobbying för att laxfiske endast skall tillåtas som sportfiske i älvarna och trolling.Drivgarnsfisket förbjöds för att skydda små valarter, däribland tumlaren, vilket Fredrik mycket riktigt konstaterade.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Fredrik L writes:Det Owe skriver stämmer inte helt.Yrkesfisket efter lax är dock ganska konstant ifråga om mängd. Fisket har dock flyttat från havet till älvmynningarna. Det är klart att yrkesfisket påverkat vildlaxens bestånd, men inte i den mån Owe vill göra gällande. Nedgången för vildlaxen började främst när man påbörjade utbyggnaden av vattenkraften i Sverige och Finland. Då tog man bort möjligheten för mycket lax att reproducera. Ytterligare blev Vildlaxen hårt åtgången på 90 talet av en sjukdom som heter M 74, vilken decimerade beståndet. det tillsammans med ett stort fiske ledde till en svår situation. En aktionsplan för vildlaxen återställde beståndet under början på 2000 talet. Det finns fortfaranden bekymmer med smoltöverlevnad och ökande tecken på M 74 virus som kan påverka beståndet negativt framledes. Låt oss hoppas att det inte sker.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Owe writes:Saxat ur Gotlandsradions interviuv!Det kommer att bli fortsatt stopp för drivgarnsfiske efter lax i Östersjön. Och det kan till och med bli restriktioner för krokfiske efter lax, förutspår lax-experten Lars Karlsson på Fiskeriverket.Lars Karlsson: ”De små och svaga laxbestånden behöver lågt fisketryck”Lars Karlsson är laxerpert på Fiskeriverket och enligt honom har laxen återhämtat sig sedan drivgarnsförbudet infördes för två år sen. Men laxen har inte ökat så mycket som de väntat sig, och han utesluter inte att det även blir restriktioner för krokfisket efter lax.Det har nu varit drivgarnsförbud i två år tid och fiskebiologerna har inte noterat en så stor ökning av laxen i de norrländska älvarna där den leker, som biologerna förmodade, enligt Lars Karlsson.Gillar i inte att saxa då saker och ting kan tas ur sin helhet och förvanskas, här är dock allt med!

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Kan återkomma mer till detta när min enkla fråga presenteras. Men orsaken till varför man förbjöd drivgarn var inte för att det var så dålogt med lax. Orsaken var att man ville skydda tumlaren. En fisk som inte finns i våra vatten, men för att göra det byråkratiskt enklare förbjöd man det överallt istället för där det fanns ett behov./Frille

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Owe writes:Där är vi då av vitt skilda åsikter! Du vet lika väl som jag att det finns effektiva alternativ till drivgarnen. När de förbjöds var tillgången på vildlax katastrofalt låg, det var därför de förbjöds. Nu har stammen återhämtat sig till stor del. Mängden fisk som vildlax äter har jag ärligt sagt inte koll på, ska titta på det och återkomma. Men det är inte där problemet ligger. Fiska fisk för att föda fisk, tillsatser i form av antibiotika o.s.v, låter det naturlig? Gör man grova pengar på rovfiske ska man inte stå och gnälla och tigga skattepengar sedan!!

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Orsaken att du inte hittar vildlax i frysarna är för att drivgarnsfisket förbjudits. Faktum är att WWF rekommenderar att man äter vildfångad lax från Bottenviken och dess tillflöden om möjligt.Vad får dig att tro att vildlaxen äter så mycket mindre fisk än den odlade? Vill du se på slöseri så ta reda på vad det ”kostar” i form av foder för att ta fram kött.Naturliga variationer och miljöföroreningar har betydligt mycket mer att göra med fiskebeståndens storlek än någonsin fisket.Har man först lurat in en yrkesgrupp i ett hörn och sedan förbjuder dem att stå där ska de ha ersättning tycker jag.

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Owe writes:Jag är inte insatt i Janke Mattsons arbete och kan därför ej kommentera detta! Rent allmänt kan man fråga sig varför fiske med drivgarn förbjöds. Jo därför att vildlax var på väg att utrotas! Hur ofta än i denna dag hittar vi vildlax i kyldiskarna? Denna är ersatt med odlad lax som utfodras med 3-5 kg fisk per odlat kilo, ett otroligt slöseri! Hade förbudet kommit långt tidigare hade vi kanske haft överkomligt dyr vildlax fritt från antibiotika på middagsborden……. Allt detta beror till en del miljöföroreningar men till största delen rovfiske vilket även åländska fiskare bidrog till! Fiskarna gjorde duktigt med pengar när tillgången var god, låt dem nu ta konsekvensen av sitt handlande och stå utan våra surt förvärvade skattepengar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s