Finska eller Kinesiska

Publicerat: 3 april, 2010 i Uncategorized

I panelen på Fs:s näringslivsdag satt bla Peter Wiklöf, Jenki Rask & Dan Mikkola. På en fråga vad som är styrkor/svagheter med Åland och vad samhället borde sätta med fokus och resurser på så var svaret "kunskap i finska". Vi borde lära oss mer finska alltså, enligt dom.

Jag håller helt med om att språk är viktigt men om man skall satsa på något språk i våra skolor nu och för framtiden så kan väl ändå inte finska vara högsta prioriteringen. Världen blir bara mindre och mindre, globaliseringen gör att tidigare gränser för handeln suddas ut. Framtiden och tillväxten ligger i Asien, skulle jag gå i skola idag skulle jag inte lägga ner fem år av min tid på att läsa finska, så som jag gjort. Jag skulle läsa kinesiska. I Kina har en mellanstor stad större befolkningsmängd än vad det finns människor som pratar finska i världen.

När jag började min "karriär" som entreprenör för 15-20 år sedan var det ett problem att min finska var för dålig. Eftersom de finnar jag försökte göra affärer med då var dåliga på engelska och svenska så blev språket ett hinder. Idag är det annorlunda, idag gör jag fortfarande affärer med finnar men det är inte alls samma problem som förr. Idag kan nästan alla engelska, jag både köper och säljer utan större hinder.

Det som däremot är ett problem, och som regeringen borde jobba mera med. Det är det faktum att det Åländska näringslivet är sämst i europa att göra affärer med andra länder i EU. Fortsättningsvis fokuserar vi handeln österut trots att vi är med i EU, orsaken till det är inte brist på eller kunskap i språket, det är givetvis skattegränsen.

Problemen med skattegränsen måste bort, förutsättningarna för att göra affärer med EU och övriga världen måste bli lika goda (eller givetvis heller bättre) som dom är till Finland. Börjar vi se världen som en marknad blir utbudet större och priserna lägre, första steget för politikerna bör vara att ta bort hindren.

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Anonymous writes:Där kan jag bara hålla med. Tiden håller på att springa ifrån taxfreen med buller och bång, och jag är ganska säker på att vi närmar oss ett vägskäl där taxfreeundantaget håller på att bli en belastning för samhället.Ser man på priserna i båtarnas taxfreeshopar så är det inte mycket som är billigare än iland och definitivt inte så mycket att det skulle vara värt en båtresa för att spara totalt 10 e på lite sprit och godis. Inte ens en stock snus är så väldans mycket billigare än iland längre.Vi har dessutom problemet med att vårt stolta rödvita rederi dras med en faktisk whitetrash-stämpel som gör att kundunderlaget har smalnat av med tiden… Ryktet är väl inte riktigt där redarpamparna vill ha det om man säger…

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Owe writes:Väl talat! Finska har sina fördelar så länge vi har skattegränsen, dock ej av den storleksordningen att det skulle vara viktigare än något av världsspråken!Är om jag inte missminner mig är ett olagligt handelshinder enl. eu lag att ha skattegränsnummer mot ett land, varor kan i stort sett föras fritt ut och in medan man har mot övriga länder har tulldeklaration och momsbetalning mer eller mindre på plats….. Har skattegränsen spelat ut sin roll? Svar ja, som företagare på ön lider man oerhört under den extra administration och merkostnad det innebär. Nyetableringar av företag med lite volym blir inte aktuell p.g.a. svårigheterna/kostnaderna med att föra in och ut varor. Samhällsekonomiskt måste det vara förödande med denna enorma och personalkrävande organisation tullen har på ön för att klara av in/utförsel av varor. Detta måste ta stor tid från det jag tycker de ska ägna sig åt d,v,s smuggling och då framför allt droger som är ett mycket stort problem här på ön….. Kan allt detta bero på att personer i beslutande befattningar ofta sitter på aktier i våra rederier, inget rederi i europa har lagt ner i och med att de har blivit av med taxfree spriten, bara aktieägare som fått mindre i plånboken……När ska vi ålänningar inse att vi inte är navet i världen utan måste slå upp våra gränser och delta på lika villkor som alla andra, det skulle alla ålänningar vinna på!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s