FS:s näringslivs seminarium

Publicerat: 31 mars, 2010 i Uncategorized

Kom just från FS:s näringslivs seminarium. Väl arrangerat och ganska mycket folk (ca 35-40) även om de flesta som kommer på liknande möten (som vanligt får jag väl säga) är redan frälsta och politiskt aktiva på något sätt.
Bjarne Lindström (ÅSUB) höll inledningsvis ett väldigt intressant inlägg om hur Ålands ekonomiska ställning är i verkligheten, väldigt intressant måste be honom om kopia på de fakta han presenterade. Exempelvis så är fortsättningsvis sjöfarten otroligt viktig för Åland men i siffror har betydelsen sjunkit från ca 35% till 25% efter bla alla utflaggningar. Ungefär 15% av alla löner som betalas ut på Åland kommer ifrån sjöfarten, det betyder alltså att 85% av lönerna betalar någon annan….Skall fundera lite mer på det här och återkomma med mer tankar och funderingar.
Fick även några andra uppslag till debatt och insändare som jag ska fila lite på, bla om det åländska näringslivet och dess dragningskraft till Finland och behovet av Finska på Åland.
Men nu skall jag försöka få något vettigt gjort, har återigen bara fokuserat på politik idag.
trevlig kväll

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Läsförståelse är nog viktigare än förmågan att prata ifall man ska skriva inlägg här, på tal om huruvida kinesiska är ett lätt språk eller ej.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:I affärer är det mycket fråga om bemötande och artighet. En ålänning som pratar ryska i Helsingfors gör nog inga affärer. Är ryska och kinesiska lätta språk? Ett bra mål vore väl att lära folk prata svenska först. Den konsten tycks de flesta ha glömt!

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Owe writes:Ser vi fram emot!

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Idag klarar man sig utmärkt på engelska och ryska i Finland så ska man lägga ner tid och möda på att lära sig ett svårt språk är det oändligt mycket klokare att i så fall lära sig kinesiska.De affärer som kräver finska idag kan lika gärna lämnas ogjorda så enkelt är det.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Står i sändning just nu men återkommer i helgen med hur jag ser på språkfrågan. Tills dess säger jag glad påsk//frille

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ja du! Det finns inget behov för finska på Åland! Åland är ju enspråkigt, så behovet av finska är väl inte större än behovet av ryska eller kinesiska. Däremot finns det ett behov av att kunna uttrycka sig på dessa språk, ifall man gör affärer med länderna ifråga. Det är ytterst oartigt att och dumt att försöka sig på att envisas med att enbart tala sitt eget språk, om man vill göra affärer!Beror helt på vad man sysslar med.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s