Detta sa jag i talarstolen idag

Publicerat: 31 mars, 2010 i Uncategorized

Finanskrisen var ett faktum på hösten 2008, och det fanns gott om varningssignaler före den inträffade att något allvarligt var på gång. Personligen hade jag varnat för och talat ofta här i lagtingssalen att strukturella förändringar måste göras i landskapetsförvaltning, jag påtalade åratal före kraschen kom att landskapet lever över sina tillgångar och att politikerna fokuserar på fel saker.

Nu har det nästan gått två år sedan krisen började och jag ställer mig bakom detta spörsmål och kan tyvärr konstatera att den här regeringen nog kan prata om att man skall vidta åtgärder men vad händer. Varför ser vi inte att situationen är under kontroll, varför är vi i oppositionen orolig? Varför vidtas inte nödvändiga åtgärder, varför ska det ta två år att komma till något resultat?. Den enda åtgärd jag konkret sett är att man börjat genomföra i budgeten är den prioritering jag inte stod bakom, nämligen permitteringarna, som jag sa i budgetdebatten i vintras är permitteringarna inte en långsiktigt lösning och jag kommer återkomma om det lite lägre fram i det här anförandet.

De senaste åren har regeringarnas politik haft fel fokus, man har skapat otaliga projekt, gjort många stora investeringar i den ”infrastrukturella satsningens” namn och det har man gjort pågrund av att man har haft en bra tillgång på pengar. Pengar som inkommit till landskapet tack vare det osunda klumpsumme systemet, tackvare skatte undantaget och tackvare att det egna spelbolaget kunnat verka så många år på en skyddad monopolmarknad.

De goda åren har förblindat politikerna idag och gjort att de inte insett att allt som landskapet gör och gjort inte måste göras av det offentliga,

Det finns hur många exempel som helst, och jag kan inte låta bli att räkna upp några återigen som visar på hur politikerna de senaste åren agerat och prioriterat, och enligt mig alltså fokuserat de gemensamma resurserna på fel saker.

Två badhus inom 15km, konefernsanläggningen Ribacka, reservkraften i Tingsbacka, KK-huset, Allhallen i Eckerö, lösdriftsstallet i Jomala, kontorshus till banksektorn och nu vill regeringen i årets budget renovera självstyrelsegården för 11 miljoner euro….etc etc

Förutom dessa byggprojekt som alla blivit betydligt kostsammare än planerat så har man givit 100%-iga stöd och bidrag till flertalet olika projekt, nu senast kunde vi läsa om i media det syreverket på Klinten som står som ett monument över hur det går när politiska satsningar görs utan att privat ansvar, kapital och engagemang finns med

Jag har gång på gång ansett och påpekat att samhället kan vara med och finansiera olika projekt, men samhället skall inte stå för huvudkostanderna, det måste in privat kapital i olika satsningar för att få en naturlig drivkraft i projekten.

När vi pratar om strukturella förändringar pratar vi ofta här i salen om att de måste göras i förvaltningen, visst är det så men ser jag tillbaka på den tid jag varit med i lagtinget från 1999 så ligger inte det största problemet i förvaltningen utan brist på ledarskapet i den politiska ledningen.

Ingen i förvältningen har anställt sig själv, det ligger politiska beslut bakom varje anställning. Så var det behövs strukturell förändring är inom det politiska, de senaste 10 åren har det varit brist på politisk förmåga att se vad vi måste skötas gemensamt, brist på politisk handlingskraft, brist på förmåga att ta beslut och uppenbart brist på rutiner…

När jag i det privata försöker åtgärda problem som uppstått så försöker jag alltid gå direkt till källan, det är exempelvis ingen ide att skrapa bort möglet på ytan och måla på med ny färg, är stommen i en vägg infekterad måste stommen bytas ut.

Överför vi det tänkandet till det politiska så talar de senaste 10 åren sitt tydliga språk, det ena benet i den åländska politiken CENTERN är infekterat, centern har haft ansvaret, suttit vid makten och är insyltade i allt som gått snett. Tyvärr så det andra benet Liberalerna inte mycket bättre och när dessa två partier försökt regera tillsammans förut har det bevisligen inte gått så bra, så är tyvärr fallet även den här gången vilket de senaste månadernas händelser visat,

Förtroende kapitalet för politikerna i regeringen och dess stödpartier har bland befolkningen och bland personalen i förvaltningen aldrig någonsin varit lägre än den är idag. Det i sig är oroväckande, hur skall vi kunna begära ökat förtoende av befolkningen för att utöka självstyrelsen med ramlag och beskattning när vi uppenbarligen inte kan hantera det vi har idag.

Man brukar säga att ”vi har de politiker vi förtjänar” men jag anser att Ålands folk förtjänar bättre politiker än vad vi har idag och vad vi haft de senaste 10 åren. Förhoppningsvis kommer detta spektakel vi befunnit oss i de senaste månaderna leda till att folket röstar annorlunda i nästa val, att Åland verkligen får de politiker de förtjänar.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Klockrent!

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Tack för det, inte riktigt lika omtyckt i lagtingssalen om jag säger som så :O)

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Owe writes:Hear hear!! Jag letade efter något som jag inte höll med om, hittade inget……

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:thumbs up!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s