Mitt svar på insändaren ifrån medarbetarna vid Ålands Radio

Publicerat: 21 december, 2009 i Uncategorized

Till medarbetare vid Ålands radios redaktion.
När ni som bl.a. är satta att bevaka medborgarnas intressen gentemot deras folkvalda i en protest lägger ner ert arbete vid den kanske enskilt viktigaste budgetdebatten någonsin, då går skam på torra land!

När argumentet då upphetsningen lagt sig en aning för denna synnerligen barnsliga åsiktsyttring gått ifrån anklagelsen att åtgärden ÄR olaglig till att den KAN VARA eller KANSKE är olaglig, då går skam på torra land!

Ni är inte mina konkurrenter! Ålandstidningen, Nya Åland, Radio Harmonica och Åland24 för att nu nämna några är medtävlare som vi på Steel FM dagligen konkurrerar med på en allt tuffare mediamarknad. När ni med er lagstiftade finansiering jämställer er med oss andra på den öppna marknaden, då går skam på torra land!

När ni väljer att inte svara på min fråga om jag som TV-licensbetalare, IP-TV samt kabel-TV användare enligt er skall betala upphovsrättskostnaderna flera gånger utan fokuserar på mig som radioägare, då går skam på torra land!

Jag är en i demokratisk ordning folkvald ledamot av Ålands Lagting, utöver detta har jag 16 års erfarenhet från de flesta aspekter av radioverksamhet både som anställd och egenföretagare. Räcker inte detta som meriter för att ifrågasätta ert agerande så har jag dessutom varit ordförande för Ålands Radio och Tvs förvaltningsråd och har således en hel del insikt i hur verksamheten hos er sköts. Jag anser att jag både som licensbetalare och politiker har all rätt att ifrågasätta hur ni sköter ert uppdrag, hur ni prioriterar och om ni gör allt så kostnadseffektivt som bara är möjligt.

Vad jag säger i lagtingets talarstol och hur jag röstar i budgetfrågor är idag upp till mig att bestämma, om två år väljarnas sak att bedöma och för er att kontinuerligt granska och rapportera.

Jag är en stark förespråkare av public service, jag anser det ytterst viktigt att det finns en redaktion på Åland som arbetar hårt i allmänhetens tjänst som bl.a. granskar politiker, makthavare och andra för
allmänheten viktiga frågor men när ni inte gör det utan tystnadsstrejkar, då går skam på torra land!

Licens- eller skattebetalare är enbart en ovidkommande begreppsbestämning, i praktiken är det fråga om exakt samma fysiska och juridiska personer. Det är alltså inte felaktigt att påstå att skattebetalarna stått för Ålands Radios upphovsrättskostnader genom åren, däremot kanske man borde förtydliga och säga att allt annat också, från suddgummin till löner betalts av samma personer.

Rent tekniskt/teoretiskt har ni rätt i ert påstående att ni inte är landskapsanställda men, Ålands Radio och Tv ägs av landskapet Åland och licensmedlens storlek bestäms av lagtinget i budgeten, lagtinget kan om
det vill höja eller för den del halvera TV-avgiften. Jag vill att ni skall ha en långsiktigt säker finansiering som bör vara förankrad i verkligheten, därför borde TV-licensen avskaffas och ersättas med att er finansieringen skulle fastställas med en procentsats av budgeten och sålunda följa samma verklighet som alla andra.

Vårt samhälle står inför en synnerligen allvarlig ekonomisk situation och det gäller för alla att dra in svångremmen. När landskapet nu måste spara på viktiga samhällsfunktioner såsom vård- skola och omsorg, när all personalen i landskapetsförvaltning tvingas vara utan lön i två veckor eller permitteras och ni samtidigt beter er som i den gångna veckan för att ni med Olhagens ord i Ålandstidningen måste ta bort ”All guldkant som är roligt att göra”, då går skam verkligen på torra land!

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej alla, Tack för att ni hör av er, Dom kommer säkert svara och nej inte måste man ha alla dom posterna, förvaltningsrådet kunde skippas och klart att redaktionschefen kan vara VD också. mvhFrille

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Bra skrivet. En undran, måste en organsiation som Ålands radio verkligen ha: förvaltningsråd, styrelse, VD och redaktionschef?

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:mycket bra skrivet! kommer dom kunna svara. eller kommer dom tystnadsstrejka ?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Tommy writes:Väl rutet, Fredrik. Keep it up!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s