Klumpsumma och flitpeng

Publicerat: 13 december, 2009 i Uncategorized

Alla på Åland betalar alla sina skatter till Finland, vi får sen tillbaka 0,45% av alla Finska statens inkomster i en klumpsumma. När ålänningarna och de åländska företagen betalar mer än 0,5 procent av landets direkta skatter får Åland tillbaka överstående belopp som en flitpeng. Här nedanför kan du se hur det sett ut de senaste 16 åren, jag måste säga att jag inte fattar varför "flitpengen" minskat så enormt det sista året.

Även om vi gått in i en lågkonjungtur så anser jag att det åländska näringslilvet och den åländska skatteförmågan inte kan ha minskat så mycket jämfört med Finlands, som jag uppfattar det borde det nästan vara tvärt om, flitpengen borde öka med tanke på hur det Finska näringlivet ser ut. Jag skall dock kolla vidare på detta. Vi har tittat på detta i finansutskottet och det verkar tyvärr stämma men jag har svårt att acceptera det.

Jag anser dock förövrigt att flitpengen borde betalas tillbaka till Ålänningarna i sin helhet, det kan göras med ett allmänt avdrag, vi har haft ett allmänt avdrag på 5% de senaste åren (vilket motsvarat ungefär 4,5 miljoner euro), tyvärr så kommer nu majoriteten av lagtinget att rösta för att det skall tas bort, jag kommer att reservera mig mot det. Så länge som ålänningarna betalar en större del än finska folket i genomsnitt i skatt så bör den delen återgå tillbaka till ålänningarna.
Skatt är en fråga om makt, desto högre skatt, desto mer makt har politiker över befolknings liv, med lägre skatt har befolkningen mer makt över sina egna liv.

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Uffe writes:Hej Frille!Orsake till att siffrorna ser ut som de gör ligger i att finska staten har lagt om sin bokföring och fasat ut en stor del av inkomstposter så, att de inte syns i statens intäkter. Det finns lögn, förbannad lögn och statistik!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s