Jag har även pratat om det Allmänna avdraget idag

Publicerat: 25 november, 2009 i Uncategorized

Sa ungefär såhär:

Skatt är en fråga om makt.
Desto högre skatt desto mer makt har politiker över befolkningens liv, med lägre skatt har befolkningen mer makt över sina egna liv.

Det allmänna kostnadsläget på Åland upplevs av de flesta som mycket högt i jämförelse med våra närområden, det i sin tur medför att många ålänningar vallfärdar till bland annat Norrtälje för att göra sina inköp gällande både mat- och konsumtionsvaror, det i sin tur gör det ännu svårare för det småskaliga näringslivet på Åland att leva.
Eftersom Åland ännu inte har behörighet på skatteområdet, vilket vi obundna förespråkat att landskapsregeringen borde prioritera, så är verktygen för att stimulera näringslivets och befolkningens ekonomi väldigt små.

En möjlighet vi kan använda för att ge befolkningen större makt över sina egna liv är genom det ”allmänt skatteavdraget”. Nu föreslår landskapsregeringen att det skall upphöra vilket i sin tur gör att fler får mindre pengar i plånboken vilket i sin tur späder på den nedåtgående spiralen i ekonomin och ännu fler tvingas till att göra sina inköp utanför Åland.

Nu om någonsin borde samhället stimulera den privata köpkraften för att se till att hjulen inte slutar rulla för våra företag, det görs bland annat med att bibehålla eller ännu hellre öka det allmänna skatteavdraget.

Stimuleras inte privatpersoners ekonomi i en lågkonjunktur kan följderna för samhället bli betydligt ogynnsammare med konkurser bland företagen och ytterligare recession som oundvikliga följder.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Halloj Karin, Förstår dig precis. Det är inte lätt att bedriva företag på en liten ort med dom svårigheter som skattegränsen, liten närmarknad och höga transportkostnade medför. Att det sedan knappt existerar någon näringspolitik gör det inte lättare.//F

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  karin writes:Hops, nog för att jag menar varje stavelse, men att de skulle komma två gånger….:D

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Karin writes:Ja, som en på sidan om men med företagandet i blodet, upplevs det starkt att livgivande pulsådrar skärs av, för att vara litet dramatisk redan nu under förmiddagen:D.Inte utan att det känns om att kämpa mot väderkvarnar. Var på VisitÅlands (heter så nu) höstmöte igårkväll och känslan efter näringsministerns lilla föredragande var inte den bästa.Han är snäll och vill väl, men det finns starkare krafter bakom som vill annat. Det måste vara förödande att vara med i lagtinget och se hur företagandet sköts. Turistföretagandet tar stryk, oförtjänt, känns det som. Bara att kavla upp ärmarna, inte enbart degarna nu!

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Karin writes:Ja, som en på sidan om men med företagandet i blodet, upplevs det starkt att livgivande pulsådrar skärs av, för att vara litet dramatisk redan nu under förmiddagen:D.Inte utan att det känns om att kämpa mot väderkvarnar. Var på VisitÅlands (heter så nu) höstmöte igårkväll och känslan efter näringsministerns lilla föredragande var inte den bästa.Han är snäll och vill väl, men det finns starkare krafter bakom som vill annat. Det måste vara förödande att vara med i lagtinget och se hur företagandet sköts. Turistföretagandet tar stryk, oförtjänt, känns det som. Bara att kavla upp ärmarna, inte enbart degarna nu!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s