Anförande 1 av 5 (minst)

Publicerat: 17 november, 2009 i Uncategorized

Herr talman,

Jag fick mycket kritik förra året när jag överskred min taltid med 150% förra året så jag skall försöka hålla mig till den rekommenderade tiden denna gång.

Jag skall börja med att ge lite beröm och säga att det finns mycket bra i denna budget men sen säger det politiska systemets spelregler med parlamentarismen att jag skall leta fel och brister samt kritisera regeringens förslag. Så jag tänkte fortsätt mitt anförande med det.

Det finns några enligt mig fundamentala fel med denna budgeten som jag ser det, för det första att den är 9 månader för sen. Finanskrisen dök upp för ca 15 månader sedan och budgetdebatten förra året gick ut på att vi då insåg allvaret i världsekonomin och att det skulle komma att drabba, Finland och sålunda Åland, så lagtinget gav regeringen bakläxa på budgetarbetet och föreslog att de skulle komma med en ny reviderad budget i den första tillägsbudgeten. Av den vart det inte så mycket. Så denna budget är ett exempel på att det nu är ”för sent att stiga tidigt upp”.

Men nog av historiebeskrivningen, nu har vi en budget för 2010 att behandla och skall jag ta upp ETT moment, som jag ser viktigare än andra, så är det förslaget om att det allmänna skatteavdraget skall upphöra. Vilket jag inte tycker om.

Men innan jag går in och argumenterar för behållande av det allmänna avdraget samt mina övriga motioner så vill jag ta tillfället i akt och hålla ett allmänt näringspolitskt annförande, vilket jag brukar göra i budgetdabatten. Så även i år. Jag vill börja med att titta på LR satsning:

Företagsamhetens år – och ställa mig en fråga, vart tog det vägen?

Med tanke på att det under de senaste 15 åren varit mera lönsamt att investera i aktiemarknaden på börsen än att investera i företag lokalt är det närmast ett mirakel att det över huvudtaget startats några företag på Åland. Landskapsregeringens satsning för ett år sedan om företagsamhetensår 2009 såg jag verkligen fram emot.

Jag trodde att LR vision med den satsningen skulle vara att göra Åland till det ställe i norden, europa eller varför inte världen där det verkligen skall lönar sig att arbeta och starta företag, där förutsättningarna inte är lika bra som övriga världen, utan bättre.

Det var kanske lite höga förväntningar ifrån min sida på vad LR kan göra, men någonting kunde jag väl ha förväntat mig, för jag måste medge, jag har inte sett mycket konkret av den satsningen.
Jag tror att ålänningen i grunden är ett av världens driftigaste folk, se bara vad som skapats här sedan 60-talet. Visst är det åländska näringslivet, dess vidd och bredd otroligt imponerande med tanke på att vi bara är ca 28000 personer men vi har ca 2200 företag.

En av de stora satsningar som LR ville med företagsmahetens år och fortsätta med under 2010 är att satsa på kvinnor och kvinnligt företagande, det i sig är givetvis inget fel i men jag är övertygad om att kvinnor startar egna företag om förutsättningarna finns, jag anser inte att LR skall uppmuntra kvinnor att starta företag för startande av företagens skull, det viktiga är att det finns förutsättningar för dem att överleva och expandera.

Att skapa arbete åt sig själv som enmansföretagare är inte och har aldrig varit svårt på Åland, det kan man enkelt se bara genom att titta på hur många företagare och företag det finns på Åland. Vi har förmodligen flest företagare per capita i världen.

Det som är svårt är att få företaget att växa och expandera och utmaningarna som kommer med det, tillväxt som Åland är i behov av kommer så fort som företagen anställer en eller flera person till till sitt bolag.

Sålunda är det där man borde sätta in resurser och fokus, ge förutsättning för småföretag att anställ fler, inte i första hand få folk att sluta sitt nuvarande jobb och starta egna enmansföretag, ibland för att konkurrera med sin nuvarande arbetsgivare.

Vi borde se till att enmansföretagen & småföretagen vill anställa fler människor, särskilt människor som inte har jobb, då kommer tillväxten, vi obundna har förslag på hur detta skulle kunna sporras politiskt ifrån regeringens sida det är bara att anta Gun-mari lindholms motion nummer 66 om slopande av arbetsavgivaravgifter!

Ett annat sätt att göra det på är att göra det enklare att anställa och också göra sig av med anställda som inte fungerar.
Jag vill säga en sak som jag sagt i de sista 6 budgetdebatterna
-Trygga jobb finns bara i företag som går bra. Trygga arbetsplatser kan aldrig lagstiftas fram. Ju krångligare det är att knyta till sig och skilja sig från medarbetare desto mer drar sig också någon för att anställa.

Näringspolitik är en politik som stimulera tillväxt, men en näringspolitik för företagande är också en politik som inte bara går ut på bidrag i alla tänkbara former utan en politik som handlar om hur vi skapar förutsättningar exempelvis genom att fortsätta privatiseringen inom de flera områden och se samhällets roll som en upphandlingsenhet och myndighetskontrollfunktion.
Välstånd skapas inte genom politiska ingrepp utan genom att människor har möjlighet att bygga upp företag, ackumulera kapital, investera och vilja arbeta.

Om politiker tror att det är dom som driver tillväxten kommer satsningar på fel saker att göras, oberoende av vilka politiker som sitter vid makten vid aktuellt tillfälle.

En av de absolut viktigaste punkterna som LR borde jobba på är att överta mer och utöka självstyrelsen inom de områden som har med företagandet att göra så att vi kan driva en aktivare näringspolitik ifrån den här salen, alltså jobba för att överta beskattningen, arbetsmarknadslagarna, lagarna gällande alkoholförsäljning och många andra områden. LR utsåg 2009 till företagsamhetens år och även om vi inte såg så mycket av det så borde LR utse 2010 till självstyrelseutvecklingens år och verkligen komma med försalg till förändringar som gör att vi kan stimulera näringslivet.
Det som är bra för företagen blir också på sikt bra för Åland.

Herr talman
Jag ber att få återkomma i många flera annföranden om alla mina motioner under de kommande dagarna, jag kommer argumentera för behållande av skatteavdraget, förklara hur vi kan spara mycket pengar men behålla servicen och kvaliteten med mina 10 motioner om bl.a Jumbolans, ökade fastighetsförsäljningar, effektivisering av lagtingsarbetet och en minskad ombyggnad av självstyrelsegården,

Jag kommer också att ta upp det parlamentariska systemet, eftersom vi hörde av ledamot Slotte att budgeten inte har hela centergruppens förtroende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s