Passageraravgifter

Publicerat: 29 januari, 2009 i Uncategorized

Det här sa jag 14 november förra året i lagtinget,
Herr talman!

Jag vet att det jag föreslår i min motion nr 68 om att införa resandeavgifter är ett ganska kontroversiellt förslag och medför en stor förändring gentemot hur det är idag.

Jag har föreslagit detta tidigare men tyvärr så har ingenting hänt på området och lika envis som vattendroppen som urholkar stenen så lämnar jag samma förslag igen, sist jag lämnade förslag så behandlades det inte ens i näringsutskottet, därför har jag lämnat in den igen och förlitar mig nu på att finansutskottet på alvar skall ge förslaget en chans. Jag skall försöka förklara och beskriva idag är hur jag ser på detta system och hur jag tror det skulle gynna både sjöfartsindustrin och turismnäringen på Åland.

En sak man bör komma ihåg när vi pratar om den eventuella resandeavgiften är att det skatteundantag vi har finns till för att transporterna till och från Åland skall finnas kvar och vara humana i pris samt till en viss del för att säkerställa och bibehålla de arbetsplatser som finns ombord. Det viktiga är att Skatteundantaget är till för att gynna Åland i första hand inte rederierna som trafikerar på östersjön.

Som det är idag enligt landskapslagen om resandeavgift har landskapet rätt att ta ut en avgift av alla de passagerare som stiger av på Åland. Som vi vet görs inte det och jag hoppas att det inte heller kommer bli aktuellt enligt det sätt som beskrivs i landskapslagen i framtiden.

Vad jag vill, är att en totalrevidering av den lagen skall göras och vad jag föreslår är att man skulle ta ut en passageraravgift av de personer som anländer till en åländska hamn, förutom av de passagerare som stiger iland och övernattar. Pengarna som inkommer skulle därefter placeras i en fond och investeras på land för att generera ännu fler resenärer i framtiden.

Skulle man ha gått inför min motion första gången jag lämnade in den och infört det systemet och upptagit en avgift om låt oss säga EN euro per passagerare skulle vi idag kunna disskutera vilka satsningar som kunde göras inom ramen för den fonden. Fonden skulle idag då uppgå till minst 10 kanske 15 miljoner euro, men troligtvis ännu mera.

Marknaden för passagerartrafik med färjor mellan Sverige, Finland och Baltikum som anländer någon av hamnarna på Åland har ökat konstant de senaste åren. Tyvärr har vi ingen statistik idag om hur många passagerare som passerar våra hamnar årligen men vi vet att det är många.

Uppskattningsvis och ganska lågt räknat passerar ca 7,5 miljoner människor de åländska hamnarna varje år, de flesta dock utan att stiga av och jag anser att både rederierna och vi politiker bär ett ansvar för att den siffran inte skall minska utan kontinuerligt öka.

Ett sätt på sikt att få passagerarmängden att öka är att erbjuda Åland som destination, alltså att erbjuda passagerarna ombord något som gör att man vill resa till Åland och stiga av båten. Det är både rederinäringen och politikerna överens, åland behöver mer attraktioner fler evenmang.

Det jag föreslår är inte något som man ser resultatet av på en gång, men på några års sikt tror jag att Åland kunde bli Nordens turistattraktion nummer ett. Men för att nå dit krävs pengar och ganska mycket pengar. Som ni vet så anser inte jag att det är de åländska skattebetalarna som till största del skall betala, KK-hus, golfbanor, motorbanor, osv alltså det investeringar som bör göras och som behövs för att skapa åland som destination. Skattebetlarna kan vara med upp till 30% men resten måste komma någonannanstans ifrån, det har alltid varit och är fortfarande min åsikt, det här förslaget är i den linjen!

Jag brukar prata om här i salen att vi måste utöka vår behörighet men jag brukar också säga att vi måste använda oss av de verktyg vi har.
Landskapslagen om resandeavgift är ett instrument, låt oss använda det.

Tanken som jag har är alltså att man skulle införa en passageraravgift. Den behöver inte vara stor, eftersom antalet passagerare är så pass många och vi politiker tillsammans med rederierna skall jobba för att den mängden inte skall minska.

Vad man bör tänka på är att detta inte är någonting nytt i världen, alla resenärer som reser med flyg betalar idag en sådan avgift. Beroende på vart och varifrån du reser är avgiften olika men minst 10 euro är passageraravgiften på Åland idag om du reser hit med flyg.

Så mycket föreslår inte jag att man skulle ta betalt men varför inte en euro eller 50cent /passagerare som bara transiterar våra hamnar. Dessa pengar skall absolut inte ingå i landskapets stora budget utan vara helt fristående från den; fonden skulle kunna administreras exempelvis av rederierna och landskapet gemensamt. Ett krav som dock måste finnas på pengarna är att de skall placeras på Åland och investeras i anläggningar som skapar ökande turismströmmar hit.

Man kunde givetvis tänka sig att rederierna själva tog initiativet och investerade och/eller understöder verksamheter iland för att öka Ålands dragningskraft och att de skulle vara avdragsgilla inom systemet för resandeavgiften så att rederierna skulle uppmuntras att investera i destination Åland och i förlängningen bli mer intresserade att i större utsträckning sälja Åland som resmål.
Jag har svårt att förstå varför egentligen något rederi som trafikerar åländska hamnar skulle se negativt på ett sådant här förslag. Det handlar om att investera för framtiden, inte bara för turismnäringen iland utan lika mycket för de kommande passagerarna ombord.

För varje passagerare som betalar en avgift betalar konkurrenternas passagerare lika mycket, vilket totalt på sikt resulterar i att fondens kapital ökar och investeringarna iland ökar, vilket i sin tur medför ett ökat intresse för Åland och på sikt fler passagerare. Det skulle givetvis mest gynna de rederier som använder Åland som bas och inte bara som hållplats!

De investeringar som denna fond skulle kunna användas till är uppskattningsvis projekt som avskrivs i medeltal på 20 år, vilket innebär att relativt snabbt och utan bekymmer kunde vi investera i olika projekt för uppemot 150 miljoner euro, tio KK-hus!

Ingen av oss här vet hur framtiden kommer att se ut, men inte är det otänkbart att det finns fler rederier som funderar på att börja färdas via Åland. För några år sedan fanns det bla tankar om trafik ifrån Gävle.
Vem vet, kanske någon i framtiden börjar trafikera ifrån Lettland och Litauen till Sverige och då kommer de säkert gå via Åland för att ha möjlighet att sälja sina produkter ombord skattefritt, är det inte då mer än rätt att Åländ får en del av den kakan eftersom skatteundantaget är vårat!

När eller om det inträffar borde ett sådant här system redan vara igång. Detta system gynna rederier som vill transportera människor till Åland och de rederier som bara är ute efter att använda vårt skatteundantag för att sälja taxfree produkter ombord skulle även de bidra till att gynna den åländska turistnäringen på detta sätt.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hek Tur E, Ok, då är jag med :O) Visst är det ett klokt förslag, jag har lämnat in det flera gånger tidigare då har dock nästan hela lagtinget varit emot det. Bla Olof Erland, men såg att han hade en insändare om detta i veckan så kanske det är som jag inleder mitt annförande att vattendroppen urholkar stenen!Trevlig helg

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  tur e writes:tanken var exakt som du säger, du i oposition. Lib är inte det, C är för veka, soc har ganska, starka kvinnor som kan pressa igenom de mesta genom att vara långsiktiga gnällare! du är man, och "du är ju en av många män". så tänkte jag. Fel ? men lycka till! utmärkt förslag!!!

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  De va ta mig f*n den konstigaste kommentar jag läst på länge, vad menar du med att jag är en för liten kraft och att någon stark Lib eller soc skall dra detta? Jag köper tanken din om du menar att jag i opposition inte kommer kunna genomföra detta men Lib eller Soc…?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  tur e writes:de va ta mig fan de klokaste jag hört på länge ! tyvärr är du en för liten kraft att få igenom det, men jag hoppas nån stark lib eller soc hoppar på o drar detta!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s