Två skandaler idag

Publicerat: 7 november, 2007 i Uncategorized

Den första inträffade mitt på dagen :
Fick parkeringsböter idag….Inte mer än rätt med tanke på att jag felparkerat ganska många gånger utanför lagtingshuset, finns inget försvar utan det är bara att betala och göra bättring :O)

Den andra är betydligt större men handlar om böter den med :
Jag har varit talesman för snuset på färjorna i lagtinget idag, jag anser nämligen att det är självklart att färjorna måste få sälja snus på svenskt vatten. Jätten i Bryssel hotar oss med stora böter om vi inte förbjuder snusförsäljningen men jag anser det är bedrövligt om dom hotar oss med böter men inte låter oss tala för vår sak i domstolen som skulle dömma ut de böterna. Landskapsregeringen blev dock skrajja och la sig plattfall på rygg och vill införa snusförsäljningsförbud på åländska båtar, inte klokt. Kom bara EU, säger jag. Vill ni fajtas är jag villig att ta fajten.
Om ett rederi vill öppna en kiosk i grisslehamn/kapellskär och sälja snus är det fritt fram, men flyttar dom kiosken ombord på båten skulle det alltså vara förbjudet? Så kan det inte vara och sålunda måste dom få sälja snus. EU har fel!
Återkommer mer om detta längre fram

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej!Otroligt välskrivet! Huvudet på spiken, håller fullständigt med dig, jag kommer använda dina argument i den fortsatta debatten, tack för ditt inlägg!mvhFrille

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Berndt writes:

  Hej Fredrik,

  Parkeringsböterna är väl ändå rätt rimliga i sammanhanget även om man ångrar sin gärning…. men på tal om böter….

  Jag vet inte vad jag skall säga om snus skandalen, men ordet skandal är nog inte tillräckligt i sammanhanget. Det finns egentligen inte ord för vad jag känner. Jag snusar inte själv och egentligen är det helt oberoende av att det handlar om just snus. Det är principfrågan det gäller.

  Vad har vi valt att gå med i? Ett EU som formligen är ute att krossa ett samhälle (med eget lagstiftande organ) om man inte följer reglerna. Böterna är ju helt och hållet orimliga i sammanhanget. 2M € på ett bräde och sedan 3900€/dygn eller om vi av domstolen befinns skyldiga till snusbrottet hiskeliga 19828€/dygn. Hur kan kommisionen sedan dela ut böter hit och dit? Måste man inte i ett rättssamhälle först bli dömd för någonting innan man kan få böter och dessutom få komma till tals? Du säger att "EU har fel!". Visst, jag är helt övertygad om att du har rätt. Jag tror dessutom att alla ålänningar håller med dig. Men vi kan skrika hur högt som helst. Vi har ju ingen kanal att svara på! EU tog ju vår PTT switch när vi gick med i EU.

  Tydligen är det också skillnad på folk och folk inom EU eftersom detta tydligen inte gäller Estland som också är med i EU och deras lag tillåter deras fartyg att sälja snus på östersjön även om de inte har något snusundantag i inträdesavtalet.

  Jag trodde att en av hörnstenarna i EU var konkurrens på lika villkor. Man har tydligen glömt bort den "hörnstenen" i detta sammanhang. Det är tydligen helt okej att svenska fartyg säljer snuset. Förmodligen är kommisionen väldigt orolig att folk dör som flugor om man köper snus på finska fartyg på svenskt vatten så därför måste detta "vansinne" stoppas med alla tillgängliga medel.

  Kan man verkligen ha kvar sitt förtroende för EU och kommisionen när vi blir behandlade på det här sättet. Vi har inget sätt att försvara oss och ingen verkar vara villig att lyssna på våra argument. Vi är just nu den lilla myggan (Åland) som är på väg att bli ihjälslagen av EU med hjälp av en slägga om vi inte rättar in oss i ledet. Däremot rår inte släggan på älgen (Estland) så älgen får gå vidare.

  Jag är bara en vanlig ålänning som inte har ingående kunskap i makro ekonomi eller sammhällskonstuktioner, men jag börjar verkligen ifrågasätta om vi egentligen har någon nytta av EU? Hur mycket byråkrati har egentligen kommit efter inträdet? Det finns flera länder som står utanför EU och inget av dem är utblottade och fattiga stackare och dom kan dessutom själva bestämma om det skall vara tillåtet att snusa eller inte…

  Tänk om vi alla hade vetat om hur EU fungerar när vi en gång i tiden röstade om medlemsskap. Jag undrar vad resultatet skulle ha varit då!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s