Skrev en insändare igår om Tv-licensen, här är den om du vill läsa, vet inte när dom lägger in den i tidningarna

Publicerat: januari 5, 2007 i Uncategorized

Skattefinansierad publicservice

Jag fick en förfråga i ett SMS idag hur jag tänkt att Ålands Radio skulle finansieras och hållas trovärdig om man avskaffade TV-licensen. Med dagens licenssystem behöver inte de personer som väljer att vara utan TV vara med och finansiera den åländska public service radion trots att de har all rätt att utnyttja tjänsten. Detta innebär i praktiken den orimliga situationen att de som vill lyssna på radio men inte titta på tv slipper betala för sin radiokonsumtion medan de som vill titta på tv men inte lyssna på radio måste betala för just det de inte använder, detta är sannerligen aningen underligt. Jag anser att den enda rimliga lösningen är att radions verksamhet bör finansieras via skattesedeln.

Dagens sätt att ta betalt av medborgarna för en sak och använda pengarna för något annat är ett orättvist, gammalmodigt och direkt ett felaktigt sätt att göra det på. Nästan alla familjer på Åland tvingas betala en avgift på 200 euro skattade pengar för att man har en TV-apparat hemma trots att pengarna till största del används för att till fullo finansiera ÅlandsRadio, en radio som har sin största kategori lyssnare mellan 60-75år enligt den senaste lyssnarundersökningen ÅlandsRadio beställt av RUAB i Sverige.

Förutom att avgiften i sig är en logisk kullerbytta då man tar betalt för innehav av TV men nästan hela beloppet används till radioproduktion så slår avgiften väldigt fel då hushåll med låginkomsttagare tvingas betala en proportionellt sett större del av sin inkomst för TV-avgiften än de med högre inkomst samt att även ensamhushåll och pensionärer behandlas orättvist jämfört med de hushåll som har flera medlemmar.

Förutom detta medför dagens avgiftssystem både en dyr uppbördskostnad och ett komplicerat kontrollsystem där vi har personer anställda för att övervaka våra medborgare. Allvarligast av allt är dock att politikerna i praktiken förbjuder de medborgare som har det sämst ställt att följa nyhetsflödet i vårt samhälle, något som ju snarare torde vara en mänsklig rättighet än en avgiftsbelagd förmån. Vad man i praktiken alltså lite hårddraget gör är att man förbjuder de med sämsta ekonomiska förutsättningarna att på lika villkor få ta del av samhällsinformationen, och detta gör man i det fria ordets namn.
Vanligtvis när vi proportionellt sett tar lika mycket betalt för något oberoende av nyttjandegraden gör vi det genom skatter, alla är med och betalar via skattesystemet för saker de inte alltid utnyttjar. Det är så det demokratiska systemet fungerar att det som majoriteten tycker att alla skall vara med och betala finansieras via skatter, allt utom public service radio, varför?

Vad är då skillnaden egentligen om man skulle finansiera radion via skatten? Idag bestämmer politikerna i lagtinget varje år vad avgiften för TV-innehav skall vara och att den skall uppbäras av Posten och därefter följer indrivare/kontrollanter som är anställda av Landskapsregeringen upp om alla som har TV betalar.
Om majoriteten av politikerna i lagtinget skulle vilja kunde de i nästa budget sänka avgiften för medborgarna och sålunda minska pengarna för ÅlandsRadio/Tv. Det vill uppenbarligen inte majoriteten utan låter fortsättningsvis avgiften ligga på 200euro. Alltså dagens system är inte ”bättre” än mitt system, mitt system är dock rättvist, vilket dagens inte är.
Jag är absolut inte emot public service radio, tvärtom tycker jag att det behöver finnas ett bolag som inte drivs av kommersiella intressen som en motpol mot den idag allt större mediekoncentrationen. Bolaget ska arbeta för ALLA ålänningar genom att granska makten och värna om den Åländska kulturen och självstyrelsen men man måste kunna göra detta utan att kräva en finansieringsform som missgynnar de allra ekonomiskt svagaste i vårt samhälle.
Även om jag inte är emot public service radio som sådan har jag mycket synpunkter på hur bra (eller dåligt) Ålands radio lyckats med uppdraget att göra denna typ av radio för ALLA Ålänningar men det kan jag återkomma till en annan gång.

Den politiska viljan, alltså majoriteten på Åland är för att det skall finnas en Åländsk public service radiokanal i den skala vi har idag och sålunda anser jag att även ansvaret på finansieringen bör ligga på politikerna. Det faktum att den tekniska utvecklingen främst inom distribution av medier går framåt med en svindlande hastighet ökar bara behovet att se över detta nu före vi är hopplöst akterseglade av verkligheten.

Jag kommer att fortsätta jobba för att Tv-licensen i dagens form slopas och att ett nytt moment under landskapsbudgeten införs som exempelvis kunde heta ”kostnad för produktion samt återsändning av etermedia”. Jag hoppas få in det i nästa regeringsprogram om jag får förtroendet igen i höstens val.
Fredrik Karlström

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Anonymous writes:Jaa va bra …jag lyssnar ju bara på reklamfinansierat för ni vill/kan/måste/är/ bättre än….dom kommunala.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s