Mjölkproduktionen på Åland har i många år ansetts vara en framtidsnäring. Lokalt förädlade kvalitetsprodukter som efterfrågas på stora marknader utanför Åland har varit grunden i framgångskonceptet. Landskapsregeringens och ÅCA:s gemensamma projekt 1000kor har varit ett konkret sätt att utveckla näringen, stärka konkurrenskraften, framtidstron och styrkan i branschen genom att ytterligare öka antalet kor med 1000 stycken på Åland fram till 2020
Den nuvarande krisen i världen och internationella politiska beslut tillsammans med en ökad tillgång på mjölk har gjort att marknaden för tillfället är mycket svag. Effekter av detta har synts särskilt tydligt i Finland som har haft Ryssland som en viktig marknad. Förra veckan var näringen tvungen att vidta åtgärder som en konsekvens av marknadsläget som ytterligare ställer krav på utvecklande av konkurrenskraften hos producenterna.
Mjölknäringen befinner sig en situation som kräver engagemang från alla involverade parter. Ålands landskapsregering inbjuder därför med kort varsel mjölkproducenter, politiker, rådgivare, beslutsfattare, intressebevakare, handel och media till ett diskussionstillfälle med syfte att få fram idéer och åtgärder som kan utveckla näringen ur den kris som för närvarande råder.
Mötet hålls i Sjöfartsmuséets auditorium onsdagen den 4 februari klockan 10:00
Välkommen för att tillsammans medverka till en livskraftig, långsiktig framgångsrik mjölkbransch. Mjölk är en framtidsnäring.