Kapitalmarknadsdag

Publicerat: 29 maj, 2012 i Uncategorized

Fick möjligheten att öppna och hålla ett kort anförande om landskapets syn på offentligt riskkapital idag. Ungefär såhär sa jag.

Hur får vi tillväxt, nya företag och ökad sysselsättning på Åland? Det är en fråga jag ofta får. Svaret på det är egentligen ganska enkelt, det handlar om att rätt person som ska göra rätt sak på rätt plats vid rätt tid och ha lite tur. Och Sen behövs lite pengar också.

I omställningsbudgeten som slutbehandlas i lagtinget den här veckan har regeringen skrivningar om en bidragsreform. Fokus i den reformen kommer att läggas på att stödprinciperna skall vara enkla, tydliga och förutsägbara samt att svar på ansökningar skall komma inom tre veckor ifrån att ansökningen är komplett inlämnad.

Ett avslag av en stödansökan kan vara betydligt mycket bättre för en entreprenör än ett stöd som tagit 12 månader att bevilja. Tiden är ofta ett faktum för en företagaren med visioner och de som har möjlighet att vänta på ett beslut är kanske inte alltid är de med de mest nyskapande och innovativa idéerna…

Min vision är att den som söker hjälp eller stöd ifrån näringsavdelningen skall få ett svar, snabbt. Om inte ett avslag eller beviljande kan konstateras skall andra former av hjälp erbjudas såsom möjlighet till riskkapital, lån, räntestöd eller garantier.

Varför skall vi bara använda våra gemensamma skattepengar en gång till de bidragssökare som söker och som fyller kriterierna i principdokumenten när vi har möjligheten att återanvända resurserna flera gånger samtidigt som vi kan hålla ett litet öga på att våra gemensamma pengar används förnuftigt och skapar mer tillväxt.

Problem med principdokument är att politiker och tjänstemän måste försöka spå var tillväxten kommer samt skapa system för att veta vilka insatser som behöver göras. Politiker och tjänstemän är inte de optimala entreprenörerna och om vi är ärliga så har inte politiker den blekaste aning var tillväxten kommer komma i framtiden.

Vem kunde tror för några år sedan att Nokias börsvärde skulle minska med 90%, vem kunde ana att Rovios Angrybird som släpptes första gången i december 2009 nu har laddats ner 1 miljard gånger. Med den syn på företagande och tillväxt som jag har, följer också att politikens uppgift aldrig kan vara att peka ut branscher eller företag som viktigare än andra.

Som de flesta av er här vet finns dock några problem på vägen innan en affärside förädlats från tanke till svarta siffror i ett bokslut, vi kommer få höra flera exempel på det idag men ett problem är att hitta kapital för expansion, en annan är att hitta rätt personer att anställa, sen finns det några hinder till att övervinna, men idag tänkte vi fokusera på kapitalet.

Det kan vara ganska svårt för en entreprenör att hitta pengar för sin expansion, särskilt när tiderna är lite oroliga som de är nu och bankerna redan har lite för mycket kapital utlånat och räntorna är så låga, riskbenägenheten hos bankerna minskar ganska naturligt med en sådan verklighet. Det är här jag hoppas och tror att regeringens satsning att mer inrikta stöd/hjälp som riskkapital istället för direkt bidrag kommer göra mer nytta och till fler

Sen pratade jag lite om mina tankar/funderingar och hur det skulle kunna fungera:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s