Insändare om Självstyrelsegårdens renovering

Publicerat: 14 december, 2010 i Uncategorized

Skickade in den här insändaren idag.

Just nu behandlar finansutskottet liberalernas och centerns förslag till
budget för nästa år som lagtinget sedan skall ta beslut om nästa
vecka. Där ingår det att de vill renovera och bygga om
självstyrelsegården för ca 11 miljoner euro. Ja du läste rätt, 11
miljoner euro av våra gemensamma pengar. Det finns visserligen ett visst
behov av renovering, men att satsa så mycket utan att lösa de verkliga
utrymmesproblemen som finns i förvaltningen anser inte jag vara
försvarbart.

Förvaltningen hyr idag ca 15 externa utrymmen för landskapets personal
till en kostnad av ca. 500.000 euro per år exklusive moms. Därtill tillkommer
merkostnader som uppstår för bl.a. IT-support, postgång, vaktmästeri,
städning, mötesutrymmen samt indirekta kostnader för den minskade
effektivitet/produktivitet som uppkommer när verksamheten är splittrad
på olika platser.

Lagtinget beslöt 2009 att en fjärde våning skulle byggas på självstyrelsegården
för ca 5 miljoner euro för att minska driftkostnaderna på sikt. Det har nuvarande
regering frångått trots att den fjärde våningen skulle betala sig själv på mindre än tio år.

Jag anser att innan lagtinget godkänner en så kostnadsdryg ombyggnad och
renovering som nu föreslås bör en helhetsplan genomföras där behovet
av framtida personalresurser och dess behov av utrymmen klargöras samt
hur en minskad offentlig ekonomi påverkar landskapets verksamhet på
sikt.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Ok.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:jål

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Hej,Den här frågan är absolut inget valfjäsk från min sida. Valfjäsk skulle vara att föreslå att personalen skulle flytta ut i andra lokaler som LR redan har och står/snart står tomma, naturbruksskolan, Ribacka etc. Det föreslår jag inte.Jag föreslår i insändaren att personalen skall få bättre utrymmen och att det är dax att göra något i Självstyrelsegården. Men att renovera/bygga om för 11miljoner vilket inkluderar stora ombyggnader i lagtingshuset anser inte jag vara nödvändigt just nu. Bygger man däremot en ny fjärde våning kan man flytta personalen dit, det blir billigare och effektivare på sikt.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  jomen writes:Förstår inte riktigt hur du resonerar faktiskt! Du menar alltså att man lägger på en våning till och lämnar resten av byggnaden att leva kvar i -70talets standard? Resten av huset måste väl ändå genomgå en renovering? Huset togs i bruk 1977/78? och inga renoveringar har gjorts sen dess (dvs ca 33 år gammalt). Jag jobbade i denna byggnad för ett antal år sen och det var ingen upplyftande miljö kan jag säga (och inget har nog ändrat sen dess). Bruna golv, vita tegelväggar, grällgröna och orangelysande möbler, obefintlig ventilation, fönster som inte riktigt förmår stoppa vinden en kall och blåsig vinterdag osv. (för att inte tala om allt förakt en landskapsanställd får stå ut med) Ja, jag förstår att det är val om knappt ett år och det gäller ju att börja kampanjen redan nu, för är det något en politiker lockar enkla röster med så är det slå ner på landskapets tjänstemän i borgen (vilket din insändare i praktiken gör)! Helst skulle bygganden med dess innehåll avskaffas så man slapp eländet (och ja, det finns en lösning på det också, avskaffa självstyrelsen!)PS. Står på er inom förvaltningen och kräv moderna arbetslokaler, det står snart 2011 på kalendern och att varje dag stiga in i 1978 påverkar mer än man tror.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jag tycker Lagtingsbyggnaden ser för jäklig ut, mariehamns fulaste byggnad. Mariehamn, och Åland skulle piffas upp om man satsade lite här, med tanke på byggnadens storlek och läge.Tycker nog att man borde renovera den ordentligt: helt ny modern fasad och varför inte två våningar till. Fast då räcker väl inte 11 miljoner.Men, borde inte Mariehamns stad vara med på ett hörn här? Känns som det är mer i mariehamnarnas intresse att byggnaden ser cool ut, medan utrymmesproblemet ligger i allas (hela ålands) intresse.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:håller helt med. 11 miljoner inte klokt

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s