Carl Haglunds debatt i ålandstidningen idag – HELT SJUKT!!!!

Publicerat: 19 juni, 2010 i Uncategorized

Jag blir förbannad, på riktigt! Nu räcker det! EU har gått in och begränsat hur mycket en egenföretagare får jobba inom buss- och lastbilsbranschen. Jag kommer återkomma till detta men jag blir riktigt förbannad när jag läser detta, vad är nästa steg, när kommer begränsningarna i andra branscher? Hur tusan tro dom där nere i Bryssel att vi skall klara konkurrensen ifrån USA & Asien om vi begränsar det som skapar tillväxt, begränsar människors fria vilja att göra vad de vill med sin tid och sitt liv. HELT SJUKT! Det finns bara två alternativ nu, det ena är att gå ut ur EU det andra är för mig att flytta till något annat land utanför.

Så här skriver Carl Haglund:

Egenföretagare kläms åt

I onsdags ägde en uppslitande omröstning rum i Europaparlamentet då man röstade om arbetstiden för egenföretagande buss- och lastbilschaufförer. Frågan har kommit att bli en symbolfråga för hur företagarna behandlas inom EU. Tyvärr blev omröstningen en besvikelse.

Ska samma krav på arbetstider gälla för företagare som för anställda? Traditionellt har svaret varit nej. Idag är anställda personers arbetstider begränsade. Företagarna, som är självständiga aktörer, har däremot alltid själva fått välja hur och när de jobbar. Inom vägtransportområdet finns ett direktiv som reglerar den maximala arbetstiden för chaufförer i anställningsförhållanden.

Då direktivet godkändes 2002 beslöt man om ett tidsbundet undantag för chaufförer som är egenföretagare. EU-kommissionen har senare analyserat frågan och kommit till att undantaget för företagare bör göras permanent. Men i omröstningen i Europaparlamentet förlorade förslaget efter en jämn omröstning och därmed kommer chaufförer med egna företag nu att lyda under samma arbetstidsregler som chaufförer i anställningsförhållanden. Beslutet är ett hårt slag mot entreprenörerna i vårt samhälle. Det är första gången som man går in och begränsar en egenföretagares rätt att jobba inom sitt eget företag.
Hur utfaller då beslutet rent konkret? Enligt nuvarande EU-lag får en chaufför arbeta högst 48 timmar per vecka. I och med parlamentets omröstning kommer det här alltså att gälla även företagare. Arbetstidsbegräsningen omfattar alla typer av arbete – inte bara arbetet bakom ratten. Med andra ord ingår lastning och lossning, städning, assistans till passagerare, tullformalia och motsvarande också i de maximalt 48 timmarna. Frågan handlar dock inte om trafiksäkerhet. Den maximala körtiden, för att trygga säkerheten på våra vägar, regleras nämligen redan med en förordning om körtider och viloperioder.

Det handlar alltså i mångt och mycket om arbetsuppgifterna vid sidan av körandet. För många större företag är beslutet inget problem. Man har anställda chaufförer och skilda anställda eller köpta tjänster för städning, pappersjobb, lastning och så vidare. Men för egenföretagaren är regelverket katastrofalt. Inom de maximala 48 timmarna skall man hinna köra sin lastbil eller sin buss för att tjäna pengar och dessutom sköta alla de övriga sysslorna. Det här kan i praktiken visa sig vara omöjligt och beslutet kommer säkert att dra mattan under många småföretagare.
I parlamentets omröstning var det med vänstern, socialdemokraterna och de gröna i spetsen som man valde att nonchalera företagarna. Ironiskt nog röstade vi samma dag om EU:s strategi för tillväxt och sysselsättning, Europa 2020.

Målet med strategin är att skapa jobb och välfärd genom att bl.a. stöda småföretagandet. Beslutet att klämma åt egenföretagande chaufförer klingar illa mot sysselsättningsstrategin och visar tyvärr på att storföretagens och fackets gemensamma lobbning bar frukt. En frukt som skördas på entreprenörernas bekostnad. Sossarna och de gröna har igen visat sina verkliga ansikten i frågan om företagande.
Det handlar alltså i mångt och mycket om arbetsuppgifterna vid sidan av körandet. För många större företag är beslutet inget problem.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej Henrik, Det handlar inte om körtider, utan om att EU vill bestämma över hur en entreprenör/företagare skall använda sin tid. Om detta idiotiska beslut nu gäller lastbils/buss chaufförer, vad är det som säger att det inte kommer att börja gälla andra yrkesgrupper också. Sen måste man ställa sig frågan också hur har EU-"paller"mentarikerna tänkt övervaka detta? Det fundamentala felet är dock det att EU-parlamentet håller på med ärenden som detta. Det håller på spåra ur riktigt ordentligt där nere nu. Jobba för frirörlighet, fred & gränsöverskridande miljöutsläpp men ge tusan i att begränsa friheten för oss vanliga medborgare. BASTA!

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous2 writes:Detta är alla överens om. Men om Henrik läser artikeln stöter han på följande meningar: "Frågan handlar dock inte om trafiksäkerhet. Den maximala körtiden, för att trygga säkerheten på våra vägar, regleras nämligen redan med en förordning om körtider och viloperioder. "Jag tycker, precis som Frille och Haglund, att om man respekterar viloperioderna och körtiderna, har man rätt att jobba med annat övrig tid. Varför lägga en total begränsning på 48 timmar? Veckan är 168 timmar lång. Sömnbehovet för en människa anses normalt vara 56 timmar. (många företagsledare och småföretagare sover 30 timmar i veckan, utan av varken må dåligt eller ha några besvär).

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Henrik Hagström writes:Men här i Finland har vi ju begränsat i många år redan. Vi får inte köra mer än 11 timmar isträck vill jag minnas det var, nå jag kan inte detaljerna men vi har begränsningar i hur länge en chaufför får köra och vilotider mm. och jag tycker det är bra. Jag skulle inte vilja skicka mina barn med bussen till skolan om chuffören redan kört i 30 timmar, då kunde han lika bra ha 2 promille.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Owe writes:Fredrik!Vid det här laget borde du vara van vid att straffas för att man väljer att bli egen och bidra till välfärden……

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Och var skall detta dårskap sluta! Varför inte hålla sig till fri rörligeht, fred och bekämpande av gränsöverskridande miljöutsläpp! Det är ju det vi vanliga medborgare i Europa vill ha, inte fler dåraktiga lagar som begränsar den vanlige människans liv. Detta är käpprätt åt skogen. Dårskap!

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Jannik Svensson writes:Jag håller med dig.. Detta är helt galet, förstår inte vad de håller på med :S

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s