Mediastöd 2009 på Åland

Publicerat: 10 april, 2010 i Uncategorized

Sitter och funderar på hur bidragen/stöden till de åländska mediabolagen fördelades 2009.
De summor jag känner till är följande (kan finnas flera):

Jag låter siffrorna tala för sig själv…
(Uppgifterna är hämtade ur regeringensbudget 2009, NyaÅland & Ålandstidningen)

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Stefan:Jag kan till viss del hålla med dig om anonymiteten i debattklimatet men tyvärr är det inte möjligt att i dagens läge signera allt man skriver då sannolikheten för att man då blir utsatt för de åländska journalisternas illvilja är alltför överhängande. Jag har återkommande sett detta hända i form av helt hänsynslösa mediedrev och du som ju ändå måste ses som part i målet kan inte övertyga mig om att risken inte föreligger. Jag har inte träffat dig så mitt omdöme om höga hästar var endast baserat på ditt första inlägg ovan. Historiskt sett är det endast kungligheter som hänvisar till sig själva i tredje person och är du vd för ett visst tv-producerande bolag som i nära samarbete med en viss lokaltidning där du också råkar vara vd mottagit bidrag uppvisar du tydligt liknande tendenser. Är du av kunglig börd ber jag om ursäkt, är du inte kan du börja se dig om efter halm.Personligen anser jag det också vara på gränsen till skamlöst att anklaga mig för att fördärva debattklimatet enbart med min anonymitet som grund samtidigt som tidningen du ansvarar för tagit sig rätten att censurera inlägg på gammalsovjetiskt maner. Debattklimatet mår bra av att personer som du med oöverstigliga fördelar i form av tillgång till journalister kan ifrågasättas utan risk för repressalier.Frustration är enligt wikipedia en psykologisk term som avser den besvikelse som någon känner när vägen till ett eftersträvat mål hindras. Er TV-satsnig har ju precis som varenda en av liknande snitt i våra närregioner antingen gått i konkurs eller inte nått upp till eftersträvat mål. Jag ber om ursäkt då jag uppenbarligen tillskrev dig en känsla du inte har men är du inte frustrerad är du antingen nöjd med resultatet eller helt enkelt lever i förnekelse, ingendera är i så fall bra för bolaget. Uppåt för Åland24 kan man läsa i dagens Nya Åland där försäljningen gått upp med hela 183% jämfört med ifjol. Det låter ju jättebra ända tills man konstaterar att utgifterna fortfarande efter 2 års verksamhet är 300% större än försäljningen. Jag tillskrev dig en mänsklig känsla i mitt föregående inlägg vilken du kategoriskt avfärdade så jag får väl ändra mig och istället hävda att du måste vara i det närmaste omänsklig (på ett positivt sätt) som inte blir frustrerad av de siffror ni nu publicerar.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Stefan Norrgrann writes:@Fredrik: yes, vi har inte sökt och inte beviljats något presstöd för 2009. Vi är heller inte majoritetsägare i Åland24 Ab. Men tack för din ursäkt. Nyan har kanske svårt att vara helt objektiv i sin rapportering om media då man är en av aktörerna, men jag vill tro att vi alltid använder korrekta fakta. @Anonymous: min bestämda uppfattning är att debattklimatet på Åland idag skulle må bra av att färre anonymt hoppar på folk i nätforum och messaspalter. Jag kan försäkra dig att jag inte är frustrerad och du har knappast träffat mig om du tror att jag sitter på höga hästar.

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Det var ord och inga visor det//Frille

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Så länge Nya Åland ger bort TV-reklam till kunder som köper tidningsreklam och tv-satsningens underskott belastar moderbolagets bokslut är det nog på gränsen till magstarkt att med hårklyverier likt ” Åland24 Ab och tidigare P24 Media Ab har däremot blivit beviljade stöd för att utveckla lokal-TV i nära samarbete med en lokaltidning…”Det är inte svårt att mänskligt förstå Norrgrann’s frustration då ju tv-satsningen mycket väl kan komma att bli den lilla tuvan som slutligen sänker tidningsprojektet i Dalbo och att han som en av dess främsta förespråkare då kommer att få ikläda sig syndabockskostymen.Man behöver inte vara mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för att inse att utan de senaste årens stöd från Statsrådet, Kulturfonden, Konstsamfundet, Wiklöf, Landskapsregeringen/EU, den åländska allmänheten genom nyemissioner och de anställda vid Nya Åland som ju dragit ett stort lass för mer eller mindre tack ska du ha så hade nog konkursförvaltarens arbete redan varit lagt till handlingarna.För en konsument är det uppenbart att Nya Åland speciellt på ledarsidan mer och mer riktat in sig mot nyheter och åsikter om vad som händer på det finländska fastlandet och det är lätt att dra slutsatsen att detta är till följd av den nuvarande ägarstrukturen och vetskapen om att man snart kommer att få ta mössan i hand igen om man vill överleva.Med detta i åtanke och vetskapen om hur Nya Åland brukar handskas med fakta kanske det är dags att strö lite halm runt den höga hästen ifall man skulle råka trilla av.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Hej Stefan, Gällande presstödet gick jag på den här informationen ifrån november 2008 : http://svenska.yle.fi/nyheter/sok.php?id=143608&lookfor=&sokvariant=arkivet&advanced=yes&antal=10Gällde det 2008 och inte 2009? Isåfall ber jag om ursäkt. Rätta mig gärna!Jag kan hålla med om att Åland24 och Nya Åland borde ha en varsin stapel i min jämförelse eftersom det är två skilda juridiska personer, slarv av mig. Men eftersom Nya Åland är majoritets ägare i Åland24 och du är VD i bägge bolag och båda bolags verksamhet går in i varandra så gjorde jag en enkel sammanställning för mina läsare på bloggen. Ungefär på samma sätt som ni ibland inte rapporterar helt hur sanningen ser ut i verkligheten för era läsare utan hur ni ser den. Trevlig helg på dig med!

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Stefan Norrgrann writes:Hej Fredrik,som du mycket väl vet har Nya Åland inte erhållit något presstöd under 2009. Nya Åland har heller inte blivit beviljade några 500 000 euro från LR/KSF/Sv KF. Åland24 Ab och tidigare P24 Media Ab har däremot blivit beviljade stöd för att utveckla lokal-TV i nära samarbete med en lokaltidning men de summorna stämmer heller inte med dina uppgifter.Jag hoppas att du inte är lika ovarsam med fakta i din politiska gärning.Trevlig helg!

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:kvalitet verkar löna sig….ironiska generationen

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Intressant.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s