Just pratat en del igen om bla. permitteringar

Publicerat: 7 april, 2010 i Uncategorized

Dessa punkter utgick jag ifrån i mitt anförande idag, sa dock mycket mer :O)

* Permitteringsverktyget har tillkommit i första hand för tillverkningsindustrin att använda när orderingången minskat och arbetsuppgifter inte finns för personalen, det är inte menat som ett verktyg för politiker i den offentliga sektorn att använda för att få balans i budgeten. Jag anser att permitteringsverktyget inte bör användas förrän alla andra åtgärdade som kan göras är utförda och gjorda. Vid lågkonjunkturer ökar dessutom oftast behovet av uppgifter för förvaltningen.

* Vad landskapsregeringen måste göra är att ta ett helhetsgrepp över vilka tjänster man har råd att fortlöpande upprätthålla och de man inte har de ekonomiska resurserna till bör man avskaffa.

* Det generella permitteringshotet leder förutom till sämre stämning i förvaltningen även till att det blir svårare att rekrytera redan svårrekryterade personalgrupper som landskapet har behov av såsom läkare och specialister. Vem vill bli anställd av regeringen idag och i framtiden med den personalpolitik som förs?

* Permitteringshotet leder även till en stor oro bland personalen vilket gör att många mår dåligt vilket kan leda till sjukskrivningar som följd. Dessutom kan det drabba avdelningar olika och med det leda till interna konflikter och avundsjuka eftersom vissa avdelningar lättare än andra kan genomföra dessa två veckors löneanslags minskningar.

* Förutom att det är en väldigt dålig personalpolitik att hota med permittering och polisanmälningar, hänglås på arbetsrum etc så leder även permitteringar till en betydande utökad administration inom förvaltningen. Dessutom leder det till högre kostnader för AMS, så totalekonomiskt behöver inte permitteringar leda till inbesparingar. Vad kostar exempelvis den dåliga stämning som nu är i förvaltningen i avsaknad av lust och brist på effektivitet.

* Vilka områden/verksamheter tänker man avsluta?

* Inbesparingar är ingen strukturell förändring!

* Finanskrisen började för snart två år sedan, varför sker inte några strukturella förändringar?

* Var är de politiska prioriteringarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s