Ser att en av alla mina motion kommer upp på onsdag

Publicerat: 5 april, 2010 i Uncategorized

Den handlar om att ungdomar borde få köra vanliga bilar från 16 års ålder och att man på så sätt skulle få bort en hel del moppebilar ifrån trafiken.

Jag anser att en ny trafikfara som uppkommit på våra vägar efter EU-inträdet är just de sk. ”mopedbilarna”. De framförs på vägar som vanliga bilar med den stora skillnaden att personen som framför fordonet inte alltid har den utbildning som krävs för att befinna sig i trafiken. Mopedbilen har inte heller möjligheten att följa samma trafikrytm som övrig trafik samt att krocksäkerheten inte är till närmelsevis lika bra som vanliga bilar.

Idag kan en 15 åringar börja köra mopedbil på våra vägar med enbart ett mopedkörkort, jag föreslår istället att körkortåldern för vanlig bil skulle sänkas till 16 år för att uppmuntra ungdomarna att genomföra en ordentlig trafikutbildning och istället för att investera i en mopedbil satsa sina eller familjens pengar på ett trafiksäkrare fordon. Jag tror på den åländska ungdomen och att man med ökade rättigheter även tar ett större ansvar.

Rättigheten att framföra motorfordon vid 16-års ålder skulle förknippas med en bunt stränga villkor såsom t.ex. absolut nykterhet, maximal tillåten hastighet av 70 km/h och eventuellt att man bara får köra när det är ljust. På så sätt skulle man lära in rätt trafikattityd från första början.

Överträdelse av dessa begränsningar skulle medföra att körkortet dras in med omedelbar verkan samt underkännande av genomförd trafikutbildning så att den måste göras om på nytt efter fyllda 18-år.

Kan man köra bil i USA när man är 16år kan man det nog på Åland också!

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous3 writes:Anonymous69 missförstod mig. jag skrev att ingen inte kommer igenom, vilket alltså är samma som att alla kommer igenom. Kördelen är löjligt enkel för personbilskörkort. Om man sänkte åldern till 16, kunde man samtidigt försvåra körprovet…. Sorry för att jag skriver som en kråka:)

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Kan berätta att jag körde privat, övningskörde fyra lördagar före jag körde upp och klarade det första gången, antingen var det lättare förr eller så var jag en naturbegåvning, jag tror på det andra :O) Jag klarade lättmotorcykel, tungmotorcykel, lastbil, helikopter och flygplans kortet första gången också :O)/frille

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous3 writes:jo, skämt o sido…Håller med om att man borde sänka åldern till 16. Man kunde ju ha lite hårdare körprov för att få körkort istället, som inte kostar så förbaskat mycket som det gör nu. Av alla jag känner vet jag ingen som inte kommit igenom körtestet på första försöket, vilket ju är märkligt.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous69 writes:jag kom igenom på första! och då är jag knappt normalbegåvad!! så de var nog en sanning med modifikation att "ingen" kommer igenom…..

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Hej Anonymous3, Du tillhör den ironiska generationen eller hur :O)mvhFrille

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous3 writes:Det finns ju hela 4 trafikljus, och två vägar med filer på. För att inte tala om alla rondeller. Nä, ungdomarna måste nog bli 18 för att klara av att köra bil på åland…

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Elvis writes:På tal om mopedbilsobservationer kan jag lägga till en liknande iaktagelse. En mopedbil passerade mig då jag promenerade. Stereon spelar högt och en ungdom hänger ut genom fönstret på passagerarsidan och skriker något (Lät mest som ööööh). Jag ser sedan att bakluckan vippar upp fram och tillbaka. Tydligen sitter någon där bak oxå som tycker att ventilationen inte är tillräcklig. Mopedbilarna tycks bara vara dyra leksaker för bortskämda ungdomar. Åtminstone så får man det intrycket här på Åland. Mopedbilsförare som kan trafikregler och sunt förnuft får man nog leta ordentligt efter. De bidrar onekligen till att sänka trafiksäkerheten.

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:ja då skulle folk köra försiktigare. jag kör försiktigt. MEN nu är det ju inte upp till föraren, utan det finns även medtrafikanter, bussar, lastbilar, stora maskiner, och då har det inte med försiktighet att göra. nej låt bilarna bli säkrare, sänk körkortsåldern och utbilda våra ungdomar.

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Tommy writes:Inte för att vara kärringen mot strömmen… men ju säkrare bilar är desto mindre tänker man på att köra försiktigt. T.ex. så är dagens bilar utrustade med antispinn och antisladd och liknande system men inte hamnar förre bilar i diket för det, enda skillnaden är att bilarna hamnar längre ut i periferin eftersom man höjer farten vartefter hjälpmedlen ökar.Om vi hårddrar det lite: att ta bort alla airbags och istället installera splittergranater som löser ut vid samma premisser som airbagen skulle ha gjort – det skulle leda till att folk körde försiktigare….

  Gilla

 10. steelfm skriver:

  Tjena Elvis & TrummanVi är överens, kan berätta att jag häromdagen såg en kille som skjutsade hem sin flickvän med en mopedbil, när hon steg ur bilen gick hon bak till trunken, öppnade den och där steg det ut två tonåring till… Inte klokt, snacka om livsfarligt om någon hade kört på eller krockat med dem!//Frille

  Gilla

 11. anonymous skriver:

  Elvis writes:Fast de flesta ålänningar kan ju ändå inte köra bil trots att de på något vis lyckats få ett körkort. Men jag håller fullständigt med att vi inte borde släppa ut ungdomar i trafiken utan riktig utbildning. De är en fara både för sig själva och för andra. 16 eller 18 år har mindre betydelse. Är man ute i trafiken så gäller väl samma regler för alla? Få bort mopedbilarna och satsa på de små miljöbilarna i stället!

  Gilla

 12. anonymous skriver:

  Trumman writes:Mopedbilar är djävulens påfund och borde samlas ihop och brännas på torget! Ingen krocksäkerhet alls, men dom som kör dom tror att dom är lika bra skyddade som i en modern småbil.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s