Mitt anförande om golfbanan idag

Publicerat: 18 december, 2007 i Uncategorized

Herr talman, jag tänkte börja med golfbanan innan jag går in på mina andra motioner som finansutskottet behandlat.

Men för det först vill jag säga att jag också ställer mig bakom de som kritiserar den nya regeringen för att dom inte tar fullt ansvar i golf-frågan, det borde givetvis varit med i regeringsprogrammet hur den nya regeringen vill lösa den här frågan.

Det blir fel att ledamöter som vi i obunden samling och Ålands Framtid som inte varit med och förhandlat fram avtalen om markbyten, avtalen om driften, eller fått vara med i förhandlingarna med näringslivet nu kan avgöra den frågan som den nya regeringen kommer att få arbeta med. Jag anser att de partier som skall driva frågorna vidare också skall ta ansvaret redan i lagtinget. De politiska spelreglerna sätts ur spel när makten är viktigare än sakfrågorna.

Men nu till finansutskottets betänkande, jag är lite förvånad över att min motion nummer 9 inte har behandlats alls i finansutskottet, en motion som är för golfbanan i Ämnes/Godby, och som, om den antas inte sätter balansen mellan näringslivet och det offentliga ur spel.

Återigen vill jag säga att jag absolut inte är emot en golfbana, det får byggas en eller flera i varje kommun för min del, för golfbanor är absolut det bästa tänkbara vi kan göra ur en företagsmässig och skattebetalar synvinkel av den skogs och åkermark vi har här på Åland. Jag sa i mitt huvudanförande om golfen i den inledande budgetdebatten att jämfört med traditionellt jord och skogsbruk så är golf ett jätte bra alternativ av jordbruk, även om det är ett primitivare sätt att bruka jorden!

Om lagtinget kommer godkänna finansutskottets förslag att samhället skall finansiera denna satsning på en golfbana till 100% så tror jag att vi går vi in i en ny tidsålder som vi inte vet var resultatet av den handlingen kommer att sluta.
Vi gå in i en epok där politiker inte längre inser hur samhället bör fungera.

Politiker skall sköta det som vi behöver sköta gemensamt så som vägar, broar, sjukhus, och skolor. Politiker anser jag inte skall styra och bestämma över om det skall satsas på kontorshus, badhus, allhallar, it-byar, kongresshus, dans, golf eller motorbanor. Jag anser att det är näringslivets sak att satsa på detta och samhällets sak att vara med och stödja till en del och ge näringslivet möjligheterna och förutsättningarna att förverkliga det de tror på.

Vad jag menar med att vi går in i en ny tidsålder om finansutskottets skrivelse går igenom är att om någon mot förmodan i framtiden vill satsar hus och hem, fru och barns framtid i en satsning som på något sätt kan kallas vara infrastrukturell enligt nuvarande politikers sätt att se, då skall den entreprenören vara medveten om att risken finns att efter några år kan det komma en eller flera politiker som anser att samhället skall bygga samma sak fast lite bättre, lite dyrare, lite högklassigare och konkurrera på samma marknad.

Jag vill bara varna den eventuella entreprenörer och er ledamöter här i salen att man skall vara medveten om att möjligheten är relativt stor att entreprenören kan bli utkonkurrerad av samhället alltså av sina egna inbetalade skattepengar om vi går in på den enligt mig farliga vägen.

Det finns några frågor som jag inte anser har blivit besvarade gällande detta ärende:

För det första :
Hur skall man ställa sig till de andra golfbanorna som är på gång, den i brändö eller den i Föglö, skall de också byggas med 100% stöd, eller skall man inte behandla alla lika? Hur skall man behandla motorbanan, när den kommer upp på bordet på samma sätt?

Det andra :
Hur har man tänkt hjälpa EckeröGolf ekonomiskt? Man kan inte bara ge ett privatbolag offentliga medel, särskilt inte med ett argument som säger att ”eftersom vi börjar konkurrera med dig så vill vi kompensera dig också”. Enda sättet man kan ge privata bolag bidrag i efterhand är väl skadestånd, och skadestånd ges när man gjort något fel, eller hur?
Och hur agerar man om det visar sig att golfturisterna hellre spelar på den nya banan än den i Eckerö, den kan gå i konkurs vilket inte Ämnesbanan kan göra.

Det tredje :
Hur man än ser på saken så är det klart att en 100% offentligt finansierad golfbana kommer konkurrera med de andra banorna som finns på Åland men vi måste också inse att den även kommer konkurrera mot omkringliggande golfbanor både öster och väster om oss.

Golfbanan utanför exempelvis Norrtälje får troligtvis färre golfspelare om det finns flera banor för golfturisterna att välja mellan på Åland, vilket då betyder att skattemedel konkurrerar på den öppna gemensamma marknaden, enligt mitt sett att se så bryter vi då alltså mot EU:s stadsstödsregler om vi bygger denna golfbana med enbart skattemedel.

Och hur skulle vi ställa oss till den iochförsig hypotetiska frågan om Svenska staten med sina resurser beslöt att göra på samma sätt som finansutskottet föreslår, alltså att bygga en eller flera högklassiga euroatourbanor i Roslagen? Skulle vi här på Åland stillasittande acceptera det?

Jag tror att näringslivet och politikerna på Åland skulle klaga både till den svenska regeringen och konkurrens myndigheterna i EU om svenska staten gjorde på det sättet. Bör vi inte spela med samma regler åt bägge håll?
Nu är ju den svenska regeringen borgerlig så jag tror inte risken är så stor att dom skulle hitta på något så tokigt att bygga golfbanor med 100% skattefinansiering. Till skillnad från majoriteten i finansutskottet.

Samhället är dåligt lämpade att driva företag, vilket ofta inneburit ett betydande slöseri med allmänna medel. En renodling av kommunernas och landskapets roll, där man inte agerar domare och spelare på samma gång skapar förutsättningar för fler livskraftiga företag.

Naturligtvis skall samhället och näringslivet arbeta tillsammans och gemensamt men samhällets uppgift är att skapa förutsättningar för näringslivet att investera i det som de tror på. Ställa upp med mark, förenklade miljöprocesser och minskad byråkrati. Näringslivets uppgift är att investera i det som man tror genererar avkastning och ta förtjänsten om risken lyckas.

Jag kommer i detaljbehandlingen föreslå att min motion nummer 9 antas för den motionen löser alla dessa problem, den är positiv till golfbanor men sätter inte det offentliga i relation till näringslivet ur balans. Jag anser att samhället mycket väl kan vara med och stödja en eller flera golfbanor men dock inte mer än vad EU:s stadsstödsregler tillåter.

Sen pratade jag en del om TV-licensen och polisbilarnas grafiska profil.

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    December writes:varför FY?

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Maj writes:Sundman får slå in sitt agerande i hur vackert papper som helst, det är endå en kovändning för Obunda! FY!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s