TV-licens vs. publicservice avgift

Publicerat: 31 maj, 2011 i Uncategorized

Idag klockan 13 skall jag på utskott där vi skall slutbehandla den radio/TV-lag som regering kommit med till lagtinget. Kan säga att det är en konstig situation som vi befinner oss i för samtidigt som vi behandlar den lagen som utökar TV-licens modellen har regeringen lämnat ett meddelande till lagtinget som går ut på att TV-licensen skall ersättas av en publicservice avgift som alla hushåll skall vara med och betala… Jo, du läste rätt. Så används lagberedningsresurserna…

Jag har klart meddelat att jag inte kommer acceptera en lag som går ut på att vi skall ha TV-licens systemet kvar, något jag kämpat emot sedan 1999. Jag kan redan nu också säga att jag inte heller kommer acceptera en publicserviceavgift. Är det så att majoriteten av beslutsfattarna anser att alla skall vara med och betala för publicservice radio/tv så anser jag att den skall finansieras via landskapets budget.

Varför göra det mer komplicerat än så? Då är alla med och betalar efter sin förmåga och politikerna får ta ansvaret och fördela resurserna som skattebetalarna betalat in.

Förklara för mig varför en ensamstående pensionär, en person utan familj, en ensam försörjare, en studerande skall betala 220euro för att se på TV samtidigt som jag och Eva (som tjänar bra) i vårt hushåll bara behöver betala 110euro var för samma sak. Varför är systemet uppbyggt på hushåll? TV-tittande är väldigt individuellt om det skall tas betalt för det är det väl per person det skulle göras, inte via hushåll.

Jag lovar dyrt och heligt att jag inte tänker ge upp den här kampen. Jag känner mig som droppen som urholkar stenen, men jag känner att en dag kommer det bli ett hål, frågan är bara hur länge det dröjer.

Kommer obunden samling med i nästa regering skall denna fråga finnas med i regeringsprogrammet, det lovar jag.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Christian writes:En till här som väntar på svar

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Landskapsregeringen har ju höjt skatten istället för att spara inom offentliga sektorn, man tog ju bort det allmänna skatteavdraget vilket höjde skatten med 5% Väntar för övrigt också på svar.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Hasse writes:Jag vill också gärna ta del av det, så svara inte privat!

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Jessy Hartvik writes:Ställer mig också i kön och inväntar svar, dethär rä en frågas om berör alla Ålänningar och jag håller med Frilles Storebror till fullo väntar ems spänning på svar

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Hej Mats, Vad är ditt svar till min Storebror? Han väntar på att få höra av dig!

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Håller helt med "Frilles Storebror" kan du svara på den frågan Mats? Tycker du att det är rätt?

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Frilles Storebror writes:Hej Mats,Nu förstår jag inte riktigt hur du tänker.Som finansminister tycker jag att du visar på en föredömlig insikt i ditt resonemang kring effekterna av ökade kostnader i en ansträngd budget. Jag kan också förstå att du ogärna höjer skatter så här mitt i ett valår.Jag har varken tv, radio eller bredband hemma av den enkla anledningen att jag finner det Ålands Radio producerar så patetiskt uselt att jag vägrar vara med och finansiera eländet, detta är ett principiellt fullständigt lagligt ställningstagande som jag hoppas att du kan acceptera. Om inte du kan eller vill stuva om i landskapets finanser hur kan du då kräva att jag ska göra det i mina? Vad tycker du att jag ska göra avkall på? Är du för en avgift måste du kunna svara på den frågan.Sen är det naturligtvis ingen skillnad på skatt eller avgift för en vanlig människa i detta fall då båda är pengar ur samma plånbok.

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Mats Perämaa writes:Jag glömde säga att den här regeringen har sett till att tv-avgiften inte har höjts. Önskemålet från radion var just det. Lr gick in för inbesparingar på redion istället.

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Mats Perämaa writes:Hej FredrikJag håller fullständigt med dig att budgetfinansiering är den bästa finansieringsmodellen. Den är bäst och rättvisast och en sådan modell skulle gynna dem med sämre möjligheter att betala en public-service avgift.Den dagen vi har utrymme i landskapets ekonomi så ska vi genomföra detta. Jag är gärna med på att detta skrivs i ett regeringsprogram ifall liberalerna är med och håller i pennan.Landskapet har fortfarande underskott i sin ekonomi. Att då införa en budgetfinansiering av public-service radio just nu är inte riktigt trovärdigt. Då blir det ju en lånefinansiering eller kreditkortsfinansiering om man vill kalla det så. Ett alternativt är att höja skatten med det vill varken jag eller Lr och knappast du heller.Alternativt måste vi skära i landskapets budget med ytterligare 2-3 miljoner euro eller 40-60 arbetsplatser.Men som sagt. Den dagen vi har ett ekonomiskt utrymme så ska detta genomföras. Att lyfta bort public-service avgiften blir då att jämställa med en skattesänkning som riktar sig till låginkomsttagarna. Jag har för min del sagt att jag är villig att minska på inkomstklyftorna så detta ligger i linje med det.Under tiden kan vi väl glädjas åt att public-service avgiften kommer att sänkas jämfört med dagens tv-avgift då alla är med och betalar public-service avgiften.Jag tror Fredrik att vi är ganska överens i denna fråga men det brukar vi ofta vara….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s