Nina Fellmans ledare om vegetarisk mat

Publicerat: 14 april, 2010 i Uncategorized

Nina Fellman och jag tycker nästan aldrig lika, vet ärligt talat inte när jag höll med henne i en ledare sist. Det tar iochförsig jag som en komplimang och ett tecken på att jag håller min linje och inte är socialdemokrat, vilket Nina gång på gång visar att hon är :O)

I dagens ledare tar hon tillfället att förlöjliga mig igen (inte så ovanligt)

Frågan är korkad, jag vet, men svaret är inte självklart för alla.

Det är mig hon syftar på :O)

Det handlar om att jag inte stöder socialdemokraternas motion om att lagstifta att alla landskapets skolor skall servera en vegetarisk rätt en gång i veckan. Jag har inget emot att folk äter vegetariskt, eller att det kan finnas ett vegetariskt alternativ i skolan. Jag är emot onödig lagstiftning som begränsar valfriheten.
Att jag var positivt inställd till att erbjuda skolungdomarna fler valmöjligheter, att skolorna kunde erbjuda ett vegetariskt alternativ tillsammans med den "vanliga" skolmaten och att skolorna borde köpa mer lokalproducerad/ekologisk mat, det tog inte Nina upp i sin ledare.
Är jag förvånad? Näpp, det är jag inte.

Nu skall jag på utskottsmöte, blir en lång intressant dag idag. Två huvudteman, det ena är ett publicservice seminarium och det andra att Nordiska rådet bör satsa mer på innovation/entreprenörskap och kreativitet både gällande forskning och i skolorna.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Efter att ha läst Nina Fellmans ledare blev jag att fundera på vilka studier som hon grundar sin ledare på. Fellman tar upp bland annat en studie som visar till exempel kött korrelerar med cancer, att läkare och dietister avråder från att äta kött alla dagar samt att det råder ett samband med köttätande och sämre hälsa. Hon har inte nämnt en enda källa till varifrån dessa studier kommer. Som läsare blir jag kritisk till detta då jag inte finner ledaren trovärdig utan källor.

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Tjena Anonymous, Håller med dig, men det är lite med ledare i tidningen som med politiker, tydligen behöver man inte alltid ha fakta bakom sig utan det räcker med att tycka. Därför är det bra att både politiker och ledarskribenter får mothugg och måste argumentera för sin sak. //Frille

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Tjena Simon, Bara för att vissa saker är nyttigare, mer miljövänligare och mer etiskt rätt än andra betyder det inte att man skall lagstifta om det. Jag värnar så långt det går människans fria vilja att bestämma över sig själv och sitt liv, när den rätten inkräktar på andras rätt att göra samma sak som man bör lagstifta. Men bara för att vissa vill äta vegetariskt skall man inte tvinga det på andra. Informera istället, uppmana folk att äta vegetariskt, berätta fördelarna, ge alternativ, men lagstifta inte.//Frille

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Simon writes:Du skriver genom dina ord, därför borde jag kunna förstå dem och ha synpunkter på dem.Att du och Nina inte håller med varandra i frågan är "ett tecken på att jag håller min linje och inte är socialdemokrat" Det var just det som fick mig att tro att du tyckte vegetarianer är vänster. Nåja, det är väl en parentes.Du menar att detta begränsar den fria viljan i onödan. Visst begränsar det en viss frihet, men absolut inte i onödan. Vegetarisk mat är nyttig, miljövänlig och mer etiskt rätt enligt mig.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Hej simon, du läser in mer i mina ord än vad jag skriver.Jag har inte sagt att vegetarisk mat skulle vara onyttigare. Jag har inte heller sagt att vegetarianer är socialister eller vänster. Jag konstaterade att Nina och jag tycker olika. Gällande lagstiftning så står jag fortfaranda bakom att det inte ska lagstftas om allt och särskilt inte om sådant som begränsar den fria viljan i onödan. Att lagstifta att alla skall äta vegetariskt en dag i veckan är inget jag stöder.//frille

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Simon Holmström writes:Först ska vi konstatera: Att vara vegetarian har inget att göra med att vara lagd åt det vänstra hållet. Det har jag inte sett någon forskning på i alla fall.Du skriver att du är emot lagstiftning som begränsar valfriheten. Ibland kan det behövas lagar som reglerar valfriheten. Alla kan ju inte få göra vad som helst, det är ju en sak som är säker. Men i detta fall är det nog inte detta argument som är starkast för din del i debatten tror jag.Nu menar du att vegetarisk mat är "onyttigare" än annan. Jag undrar verkligen vad du grundar det påståendet på. Forskning visar att goda vegetarianer lever längre än andra i genomsnitt. Då kanske man börjar fundera, är det nyttigare med kött i det stora hela? Och miljövänligt?

  Gilla

 7. steelfm skriver:

  Strömning är bra mat, naturligt omega-3, betydligt bättre än att käka naturpiller för att få i sig samma sak som så många gör. Barn som växer behöver proteiner å en blandad kost. Sen får socialdemokraterna och deras talesperson tycka annorlund.

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Det borde lagtiftas om att strömming skall serveras en gång i veckan istället. Det är billigare än grönsaker.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s