Flyga långt – bra eller dåligt?

Publicerat: 23 januari, 2019 i Personligt

Tänkte skriva ett kort inlägg om att flyga på semester och jag kan direkt säga att det inte kommer vara politiskt korrekt. För det handlar om varför det är bra att flyga långt bort. Som du säkert vet och hört många gånger ifrån miljöorganisationer, politiker och ”förståsigpåare” så är det väldigt inne just nu att i klimatförändringens namn bojkotta, skambelägga och skylla förändringen på de som väljer att flyga.

De som väljer att göra det skall ha dåligt samvete och speciellt om de väljer att flyga långt bort och ännu värre om man gör det för att åka en stund på semester.

Jag hör inte till dem. Jag anser att turism ”långt bort i stan” är bra. Det är bra för oss individer som lever och bor i den bästa delen i världen att få se hur andra har det. Det är bra för att öka förståelsen för andra kulturer och människor men framförallt är det också ett av de bästa sätten enskilda personer kan vara med och fördela välfärd på! För mig är det en viktig ingrediens i debatten om att flyga eller inte göra det.

Vi kom just hem ifrån Vietnam, ett land som håller på tar sig upp ifrån fattigdom, de har en lång väg kvar att vandra och det finns många utmaningar för dem. Särskilt med tanke på att de har ett kommunistiskt statsskick. Åker du dit, ser du ganska snabbt att just det systemet inte fungerar men det kan jag skriva om en annan gång.

När jag åker iväg så försöker jag spendera mina pengar på lokala restauranger, hos små entreprenörer och jag prutar ganska sällan på taxiresor eller andra upplevelser. Jag anser att jag har en skyldighet att köpa varor, mat, fisk och tjänster ifrån de lokala småföretagen. Det förändrar deras vardag och skulle jag inte göra det, eller inte vara där, skulle det vara sämre för dem.

Så till dig som har dåligt samvete över att du flyger, jag tycker inte du skall ha det, inte om du som jag försöker köpa så mycket som möjligt av de lokala småföretagen. På det sättet är du med och konkret fördelar välfärd ifrån oss som har det bra, till andra som inte har det lika bra.

Sen blir flygen mer och mer miljövänliga, bränslet håller på utvecklas och förbrukningen/passagerare och kilometer betydligt mycket mindre än hur det var bara för några år sedan. Så åk ut och se världen, res till fattigare länder, prata med andra människor och sprid dina pengar.

Det gör världen lite bättre, dig lite gladare och livet lite roligare och sluta ha dåligt samvete.

kommentarer
  1. Anonym skriver:

    Så länge man inte hymlar med att man skiter i att den hållbara (?) årliga kvoten CO2 per capita överskrids av en enda sådan långresa så är det precis som du säger.

    Gilla

  2. SvennGH skriver:

    Mycket tänkvärt Fredrik! Tänker nog ganska lika som dig fast det verkar som jag prutar mer än dig:)

    Gilla

  3. Sisa Långkvist skriver:

    Jag, eller rättare sagt vi i familjen, väljer också att resa långt bort. Och stannar borta så länge det bara går. Är man 3-4 veckor i Asien hinner man se och uppleva på ett helt annat sätt.
    Att lära känna människorna som städar stranden, familjerna som hyr ut stolar och skotrar på stranden, människorna som driver favoritrestaurangerna och personalen på boendet har sina fördelar.
    Jag har t.ex lärt mig otroligt mycket om hur människor på olika platser ser på kulturella och religiösa olikheter, bara genom att öppna munnen och prata.
    Att resa är att lära något nytt och se något annat. Det borde fler göra…emellanåt.

    Gilla

Lämna en kommentar