Som man ropar i skogen får man svar

Publicerat: 12 oktober, 2017 i Personligt

IMG_2864Igår lade jag upp det här inlägget på den anonyma appen Jodel. När jag sedan satt i radion på eftermiddagen och läste de efterföljande kommentarerna så insåg jag hur dumt det var.

Jag insåg att jag bidrog till att sprida dynga istället för glädje. Det skall jag inte göra fler gånger. Nästa gång tänker jag vara en aktiv spelare och lyft fram det positiva och goda på Åland istället för det negativa och sura.

Jag ber ödmjukt om ursäkt för det snedsteget, skall inte ske igen.

Vi som lever och bor på Åland lever förmodligen i ett av de bästa samhällen i världen. Vi har haft en kontinuerlig inflyttning i över 40 års tid (förra året flyttade över 1000 personer hit). Vi har och har haft en arbetslöshetsgrad på under 4 procent i över 20 års tid, vi kan stoltsera med den högsta sysselsättningen i Europa, vi har ett näringsliv som består av över 2500 stycken aktiva företag som gjort stora investeringar de senaste åren och vi har ett rikt kulturliv som bara i dagarna exempelvis kommer leverera flera teaterpremiärer.

Vi äger alla ett spelbolag som fördelat ca 20 miljoner euro per år till allmännyttan och oss själva, vi har världsrekord i närdemokrati, närhet till allt och alla, små klasser & bra skolor, bästa skolmaten i Finland, och vi toppar PISA-mätningarna. Majoriteten av oss har 10 minuter till jobbet, vi lever längre, vi har mest soltimmar i Norden (även om den här hösten har varit lite regnigare än vanligt), vi är friskare och har färre sjukskrivningsdagar än omkringliggande områden.

Vi lever på en attraktiv ö i ett internationellt samhälle där 90 nationaliteter och 50 språk samsas, vi har en relativt låg brottslighet där polisen fungerar förträffligt. Vi har bland annat över 8000 färjeanlöp per år, flygförbindelser till Stockholm, Helsingfors & Åbo, två tidningshus, flera radiostationer, ett Casino, två badhus, 16 bibliotek och vi har IFK Mariehamn som (änsålänge) är Finska mästare i fotboll.

Få ställen i världen kan erbjuda det Åland erbjuder och här bor vi, tänk på det. Vi har det otroligt bra men glömmer det ibland, vi tar mycket för givet och vi gnäller på småsaker.

Vi kan alla ibland bli lite ledsna, trötta och irriterade på olika saker, det får man bli, men det viktiga är att vi ändå att vi inte låter de tankarna vinna och sprida den energin. Då gäller det att vi rycker upp oss när och börjar se glaset halvfullt istället för halvtomt. Inse att vi bör uppskatta det vi har och lyfter upp det positiva och varandra. Livet blir så mycket roligare då.

Allt kan inte lösas av politiker och allt är inte politikernas fel. Vi får de politiker vi förtjänar men glöm inte att vi har alla ett eget ansvar över våra liv och vår omgivning.

Jag kommer fortsätta tänka mer positivt och gör vad jag kan för att ta bort de negativa tankarna och influenserna som annars lätt frodas runt omkring oss. Gör vi alla det, ökar attraktionen runtomkring på Åland och det i sig kommer medför ytterligare förbättringar och framgångar.

Kom ihåg, det blir inte som det blir, det blir som vi gör det.

Allt börjar med din och min inställning och vad vi säger och gör. Det du säger, tänker du, och så blir det. Svårare än så är det inte.

Motverka allt vad du kan både jantelagen och nånannanismen. Sluta gnälla i onödan, var tacksam att vi lever på en av de bästa platser i världen och låt oss börja hjälpa varandra mera. Be om hjälp när du behöver, men erbjud dig också hjälpa när du kan.

Förlåt igen för mitt dumma inlägg på Jodel igår.

kommentarer
  1. AndersG skriver:

    Tack Frille. Jo vi vet nog inte hur bra vi har det!

    Gilla

  2. anneliestankar skriver:

    Så sant det du skriver. Som en ganska nyinflyttad stockholmare (2 1/2 år) så ser jag fortfarande Åland med de positiva ögona och jag hoppas att jag kommer att fortsätta att se Åland genom de ögona även om jag de senaste halvåret har insett att även Åland har sina fläckar..Men de fläckarna är inte stora! Jag är tacksam för att ha möjligheten att bo här!

    Gilla

    • fredrikkarlstrom skriver:

      Visst finns det saker som vi måste jobba med och bli bättre på. Såsom onödigt mycket Bitterhet, inskränkthet och gnällighet.
      Fortsätt var positiv och härligt att du flyttat hit.

      Gilla

      • anneliestankar skriver:

        Det där håller jag verkligen med om, det är mycket gnäll, bitterhet det har jag lagt märke till ju fler människor jag lär känna och ju mer jag engagerar mig i olika saker . Det är som en del inte förstår hur bra vi har det här på Åland. För det har vi!!!

        Gilla

  3. Kurt från Finström skriver:

    Fan vad jag är less på positivitet. Det hatar jag. Åland suger också för det mesta.

    Gilla

  4. SH skriver:

    Är vi så bra på miljövänlighet då? Inte en så viktig aspekt?

    Gilla

Lämna en kommentar