Som du säger och tänker, så blir det.

Publicerat: 31 december, 2016 i Politik

Det här blir 2016 års sista blogginlägg. 

Många anser att det här året varit ett skitår. Utan att rangordna några händelser så kan jag ju nämna att självstyrelsen har haft uppförsbacke gentemot Finland, Storbritannien beslutade sig för att lämna EU, flyktingkrisen är inte löst, inte kriget i Syrien heller och Trump valdes till västvärldens mäktigaste ledare. 

Det här tänkte inte jag skriva något om utan istället fokusera på det positiva, både stort och smått.

Vi som lever och bor på Åland lever i ett självstyrelstyrt örike som haft kontinuerlig inflyttning i över 40 års tid. Vi har haft en arbetslöshetsgrad på under 4 procent i över 20 år, den högsta sysselsättningen i Europa, nästintill skuldfri offentlig ekonomi, egen administration av EU-programmen, ett näringsliv som består av över 2500 stycken aktiva företag som gjort stora investeringar de senaste åren. 

Vi äger alla ett spelbolag som fördelar ca 20 miljoner euro per år till allmännyttan och oss själva, vi har världsrekord i närdemokrati, närhet till allt och alla, små klasser & bra skolor, toppresultat i PISA, mängder av restauranger, shoppingmöjligheter, stort utbud av sport & fritidsaktiviteter, ett starkt levande och aktivt kulturliv, ren miljö, 10 minuter till jobbet, vi lever länge, har mest soltimmar i Norden och färre sjukskrivningsdagar än omkringliggande områden. 

Vi lever på en attraktiv ö i ett internationellt samhälle med 90 nationaliteter och 50 språk, vi har relativt låg brottslighet, över 8000 färjanlöp/år, flygförbindelser till Stockholm, Helsingfors & Åbo, två tidningshus, flera radiostationer, ett Casino, två badhus och vi har IFK som är Finska mästare i fotboll.

Få ställen i världen kan erbjuda det Åland erbjuder och här bor vi. Vi har det otroligt bra men glömmer det ibland, tar det förgivet och gnäller på småsaker. 

Jag hoppas fler börjar se glaset halvfullt istället för halvtomt. Uppskatta det vi har och lyfter upp det positiva. Livet blir så mycket roligare och bättre då. 

Allt kan inte lösas av politiker, vi har alla ett eget ansvar över våra liv. Jag hoppas att vi tillsammans år 2017 börjar tänka mer positivt och var&en gör vad vi kan för att ta bort de negativa tankar och influenser som annars lätt frodas runt omkring oss. Gör vi det, ökar attraktionen runt Åland och det i sig kommer medför förbättringar.

Låt oss göra 2017 till ett positivt år. Det blir inte som det blir, det blir som vi gör det. Allt börjar med din och min inställning och vad vi säger. 

Det du säger, tänker du, och så blir det. 

Svårare än så är det inte. Skippa jantelagen och nånannanismen. Sluta gnälla i onödan, var tacksam att vi lever på en av de bästa platser i världen och låt oss börja hjälpa varandra mera. Be om hjälp när du behöver, men erbjud dig också hjälpa när du kan. 

Gott Nytt År på dig, må du få vara glad, lycklig och frisk. 

kommentarer
 1. Jonas Wilhelms skriver:

  Gott nytt år!

  O istället för att irritera sig på sanfinländarnas avundsjuka på Åland!
  Så gör vi Åland till en ännu bättre ö för det ger oss mer o gör de lite mer arga😁😁😁

  Gillad av 1 person

 2. Nisse Andersson skriver:

  Gillar de du skriver. Så är det. Men glöm inte våra bin, vi har snart värdens bästa bin tack vare vår litenhet hit tar ingen smittade bin utan att grannen ser.

  Gillad av 1 person

 3. Anonym skriver:

  Tack för dessa ord. Skulle du kunna tänka dig att upprepa dem lite nu och då. Det är så mycket fokus på det som skulle kunna vara bättre. Jag skall försöka hålla dina ord i minnet. Önskar dig o de dina ett Gott Nytt År!

  Gillad av 1 person

 4. Anonym skriver:

  Fantastiskt Fredrik. Gott Nytt år till Er. /Jan-Tore

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s