Om Klintens Plåt & Klint Rent

Publicerat: 9 november, 2015 i Politik

imageSer att Ålands Radio har en notis om att det är förändringar på gång på Klintens Plåt.

Jag köpte plåtverkstaden Klintens Plåt och Maskinuthyrningen Klint Rent av min far år 2003. Jag satte huset i Ulfsby i pant och lånade pengar av Ålandsbanken för att kunna genomföra en ”generationsväxling”. Det var en stor affär för mig men jag förstod värdet i en verksamhet som hållit på i över 30 år och som har ett inarbetat varumärke, chashflow och kunder varje dag.

Jag köpte verksamheten ungefär samtidigt som jag ställde upp i lagtingsvalet.

Jag vet att folk ibland funderar om det går att kombinera företagande och politik på Åland. Jag anser det, iallafall om man sitter i lagtinget, eftersom lagtingsarbetet alltid varit upplagt och följer jordbrukssäsongen… Så tycker man om att jobba betydligt mycket mer än 40 timmar/vecka, vilket jag alltid gjort, så går det bra att kombinera. (Däremot går det inte att kombinera om du sitter i regeringen.)

Jag trivdes oerhört bra med det livet som företagare och lagtingsledamot. Jag jobbade med att utveckla företaget, började med biluthyrning, sälja klickgolv, aluminiumstegar, handskar, fyrverkerier mm.

Visst var det så att det fanns kunder som slutade handla hos mig eftersom jag satt i lagtinget och drev enligt dem ”fel frågor/fel politik” men det kompenserade jag med att börja sälja andra saker. Utveckla och förändra utbudet. Omsättningen var relativt konstant och vi gjorde ett acceptabelt resultat fram till slutet på 2011 då jag blev minister.

Som du kanske vet så hade jag planerat att sluta med politik år 2011 för att fokusera allt på företagen men jag blev övertalad av ställa upp en gång till. Valet gick väldigt bra och jag fick femte mest röster av alla de dryga 250 kandidater som ställde upp. Det valresultatet var tydligt. Skulle jag få chansen att vara med i en regering efter nästan åtta år i opposition, måste jag ta den.

Det var ett mycket medvetet val jag gjorde då. Jag visste vad det skulle innebära, jag visste att jag inte längre skulle kunna hålla på med mina företag under tiden som minister, jag skulle måsta sluta med det jag gillade mest i världen och det har givetvis fått konsekvenser.

Företag, framgångar och kondition är en färskvara och något som hela tiden måste underhållas, utvecklas och arbetas med. Gör man inte det förändras världen runtomkring och resultatet följer därefter.

Nu är det nästan fyra år sedan jag var aktiv i Klintens Plåt/Klint Rent och kan konstatera att utvecklas man inte, brinner för det man gör så halkar man efter.

Jag har jobbat i plåtverkstaden sedan jag var tolv år gammal, alla sommar/höst/jullov och fram till år 2011 alla sommarmånader när gubbarna I bolaget skulle ha semester.

Men allt har sin tid, mina fyra år utanför plåt/byggmaskin-världen har gjort att både jag och bolaget halkat efter och jag inser att jag och min rygg inte längre är den som skall börja om. Jag skall göra något annat för jag älskar förändringar.

Jag vet att det finns personer och företag på Åland som ha större förutsättningar, är hungrigare och har viljan att driva det här bolagets verksamhet vidare och bättre.

Vi får se om vi kommer till ett avslut innan årets slut, hur som helst så kommer inte Klintens Plåt och maskinuthyrningen Klint Rent att vara kvar på Blomstingevägen efter nyår.

Förhandlingar pågår med några intressenter och vi får se var det slutar.

kommentarer
  1. […] Lyssnar just nu på Peter i Vakna med Steel där han har besök av en tant vid namn Gyrid Hagman ifrån Sunds Kulturförening som är med och arrangerar lillajulmarknaden på Jan Karlsgården imorgon. När hon berättade om alla försäljare kom jag att tänka på en grej som utspelade sig för ca 20 år sedan när jag jobbade alla lördagar på Maskinuthyrningen Klint Rent. […]

    Gilla

Lämna en kommentar