Ett bra exempel på företagsamhet

Publicerat: 3 mars, 2014 i Politik

Jag anser att det är oerhört viktigt att lyfta upp goda exempel av företagsamhet och företagare. För en dryg vecka sedan inträffade ett exempel som jag tycker är värt att spridas. Det är just nu lite tuffare hos en del företag som sysslar med detaljhandel på Åland. Globaliseringen, e-handel och den oerhört mycket större konkurrens med tanke på de 10.000-tals kvadratmeter försäljningsyta som tillkommit de senaste åren gör att det inte går att bedriva sin verksamhet på exakt samma sätt som man alltid gjort utan det kan krävas att man förändrar både koncept, tankesätt och affärsmodell. Här följer ett exempel som jag tycker visar hur man kan göra för att öka försäljningen genom att tänka och agera lite annorlunda.

Den 21 februari varje år fyller min fru Eva år. Jag brukar hålla kolla på det och gratulera henne däremot har jag kanske inte alltid varit speciellt duktig på att köpa någon present, vilket jag nog fått höra… 🙂 Jag brukar ha tanken att jag skall fixa en bukett blommor eller någon present till kvällen när jag kommer hem men sen av någon anledning så har jag nästan alltid kommit hem utan. Mitt försvar till min fru har alltid ändock varit att det är ”Tanken som räknas”… Hur som. I fredags den 21:februari fick jag det här meddelandet på Facebook av Carola Hongell som driver Läderbiten i Sittkoff :
carola_facebook

Det här är ett exempel som visar att Carola bryr sig om sina kunder och gör det lilla extra. Hon visste att Eva fyllde år och förmodligen visste hon också att jag är som jag är och så skrev hon ovanstående meddelande till mig på ett ödmjukt sätt för att underlättade beslutet för mig att verkligen komma till skott och komma hem med ett paket till min fru. Förutom att jag bara behövde springa in via hennes butik kunde jag överraska Eva ännu lite mera med att jag ville att Carola skulle sätta in något annat i väskan innan hon slog in den i papper, så här såg vår konversation ut :
carola_svarSom driftig företagare så sålde alltså Carola, förutom en fin cabinväska, också ett par skor istället för att springa till Alko 🙂
Det här är ett sätt att aktivt öka sin försäljning och inte göra som man alltid gjort. Carola använd de sociala medierna med finess och var kreativ. Följ hennes exempel, ha lite koll på dina kunder, se dom som det viktigaste i din verksamhet och göra det där lilla extra. Det Carola gjorde, kan inget e-företag göra på samma sätt. Har du exempel på företagare på Åland som gör/gjort det där lilla extra? Berätta det gärna, goda exempel lyfter oss alla. Återigen snyggt jobbat Carola.  

 

kommentarer
 1. […] – höll jag ett invigningstal när Emmaus öppnade upp portarna i gamla Alko-fastigheten Mars – skrev jag om Carola Hongell och Läderbiten och vilket positivt exempel på företagsamhet […]

  Gilla

 2. […] lästa inläggen de senaste halvåret är följande: Plats 1. Om ”bankskatten” Plats 2. Om ett bra exempel på modern företagsamhet Plats 3. Om en åländsk evenmangskalender Plats 4. Om när centern skickar ett pressmeddelande om […]

  Gilla

 3. jakobw skriver:

  Håller inte med om att ett e-företag inte skulle kunna göra på samma sätt, om inte bättre. Det finns väldigt stor potential för företag att använda all information som vi lämnar ifrån oss på ett smart sätt, på ett sätt som gör att kunden blir nöjd. Och vem säger att ett företag på nätet inte kan drivas av trevliga människor? Det trevliga bemötandet kan ju även ske online. Er konversation ser ju ut att varit det t.ex.?

  Annars var det ett väldigt trevligt exempel på god företagsamhet!

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Hej Jakob
   Du har givetvis helt rätt att e-företag säkert kan göra det lika bra.I det här specifika fallet hade det dock varit svårt med tanke på att meddelandet till mig skickades strax före tolv och jag kunde hämta upp väskan och skorna på väg hem. Allt färdigt inpackat med ett personligt kort (förövrigt också med även en extra present ifrån butiksinnehavaren direkt till min fru i väskan)

   Fördelen som lokala företagare har är givetvis det personliga mötet och kunna läsa av varje unik kunds behov på ett mänskligt sätt, det är en konkurrensfördel. E-företagen har givetvis många andra fördelar som det traditionella företagandet måste, de lokala företag som gör det rätt överlever, de som inte gör det kommer få det tufft.
   tack för att du hörde av dig
   //Fredrik

   Gilla

 4. fredrikkarlstrom skriver:

  Fort och fel brukar jag säga till Eva 🙂
  Dyslexi är ingen fröjd kan jag meddela dig Dan M
  Med vänlig hälsning, Fredrik

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Hellre ett felstavat intressant inlägg än en rättstavad men totalt intelligensbefriad kommentar.

  Gilla

 6. Dan M skriver:

  Bra där!

  Något som får mig att gråta är däremot ministerns förmåga att stava rätt. Jösses!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s